logo

Náš kodex kvality

Zdravě je náš závazek, proto naše potraviny splňují standardy, ze kterých nikdy neslevíme.

Bez  genetických modifikací
Bez  ztužených tuků a transmastných kyselin
Bez  chemických dochucovadel, barviv a sladidel
Bez  škodlivých a nadbytečných éček
Bez  hormonů a antibiotik v mase

Sklizeno je speciální místo. U nás se dělají potraviny poctivě. Jídlo, které nakoupíte, neobsahuje žádná škodlivá éčka, žádné škodlivé přísady a je vyrobeno lidmi, kteří ctí zásady poctivé produkce, tradice a ochranu životního prostředí. Čteme etikety ještě před vámi a můžete si být jistí, že každý produkt, který u nás vložíte do košíku, splňuje tento náš kodex, ke kterému se zavazujeme.

Vyprávíme příběhy šikovných farmářů, pekařů, zelinářů a dalších producentů, kteří zkrátka umí a svému řemeslu dávají první poslední.

Chceme, abyste měli vždy jistotu v tom, že cokoliv u nás koupíte, je 100% kvalitní. Chceme, abyste nemuseli přemýšlet, číst etikety nebo se ptát, jestli je zrovna tato potravina v pořádku. Každá musí splňovat přísná pravidla, která se týkají složení, způsobu produkce a skvělé chuti.

Tento kodex představuje naše pravidla a standardy při výběru potravin, které končí na vašem stole. Poznejte, proč je naše jídlo tak výjimečné.

1. Všeobecné zásady prodeje jídla

S prodejem kvalitního jídla to myslíme vážně. Chceme, abyste měli vždy jistotu, že to, co vkládáte do košíku, je skvělá potravina. Že je vyrobená poctivě a bez zbytečné chemie.

1.1. Poctivé jídlo

Poctivé jídlo je podle nás takové jídlo, které je tvořené ze skvělých surovin. Ty musejí být zpracovány s úctou k jejich kvalitě a při výrobě je cílem dostat z nich to nejlepší. Ze zkušeností víme, že toho výrobce dosáhne používáním spíše tradičních postupů, proto jim dáváme přednost.

 

Prvotřídní suroviny a kvalitní zpracování dají ve výsledku špičkový výrobek. A přesně takový chceme nabízet, ať už jde o produkty v našich obchodech, e-shopu nebo dobroty, které sami připravujeme.

 

Své pevné místo u nás mají biopotraviny, které považujeme za pomyslný vrchol kvality. Podíl biopotravin v našem sortimentu proto neustále zvyšujeme.

 

Vyhýbáme se chemii v jídle a dáváme přednost potravinám, které jsou přirozené – tedy chutnají tak, jak jim předurčují suroviny, z nichž jsou vyrobené, a neschovávají se za umělá dochucovadla a konzervanty.
Šunku se stopovým množstvím masa, jogurt zahušťovaný škrobem nebo kuřecí maso nastavené vodou u nás nenajdete!

1.2. Žádná zbytečná chemie

Věříme, že chemie patří do zkumavky, ne na talíř. Vybíráme vždy jen takové potraviny, které svou chuť, barvu a vůni získaly přirozenou cestou – v regálech jsou tak, jak je pánbůh (nebo kuchař) stvořil.

 

Potraviny a jídlo, které prodáváme, neobsahuje zbytečná aditiva, tj. umělé či nepřirozenou cestou vytvořené a dodané konzervanty, barviva, emulgátory a náhražky. Samostatnou kapitolou je palmový olej. Kompletní přehled zakázaných látek a postupů naleznete zde.
Výjimku připouštíme u emulgátorů přírodního původu či u výrobků, které se bez aditiv vyrobit nedají. Uvědomujeme si totiž, že všechno vyrobit bez chemie prostě nejde. Tam, kde je použití chemie nutné, vybíráme takové výrobky, které jí obsahují technologické minimum. Přehled povolených látek najdete tady.

1.3. Jasný původ a složení

U každého produktu musí být jasné, odkud pochází a jaké má přesné složení. Můžete se spolehnout, že poctivě přepisujeme všechny etikety. Produkty, u kterých není jasné, odkud pochází, v našich regálech neuvidíte.
Vypisujeme pro vás i alergeny a uvádíme, jestli je potravina vhodná pro nejrozšířenější typy diet. Chceme si být jistí, že na stůl dostanete jen to, co chcete.

1.4. Preferujeme malé lokální produkce

Preferujeme menší výrobce s tradicí a fortelem. Přednost u nás mají a vždy budou mít kvalitní lokální výrobci z České republiky a ideálně přímo z regionu, kde se nachází naše prodejna. Dáváme přednost potravinám, které k nám nemusejí zbytečně cestovat přes půl světa a které jsou tradiční součástí našeho jídelníčku.
Sortiment doplňujeme o kvalitní zahraniční potraviny u těch, které se u nás nevyrábějí vůbec nebo v dostatečné kvalitě. Týká se to například kávy, čokolády, oříšků, koření nebo delikates – sýrů, sušených šunek nebo salámů. Podobně to platí i pro ovoce a zeleninu. Tam, kde české zdroje nestačí, si vypomáháme dovozem. A to především v zimě.

1.5. Chuť je skvělá!

To, co dělá opravdové jídlo opravdovým, a za čím se chceme vždycky vrátit, je chuť. Jednoduše u nás preferujeme potraviny, které skvěle chutnají. Je to subjektivní kritérium, ale řídíme se naší zásadou neprodávat nic, co bychom sami nejedli.

 

Neustále ochutnáváme a porovnáváme. Obdivujeme tradiční lahůdky a objevujeme nové, a to jak domácí, tak ze světa. Chceme, abyste věděli, jak chutná meruňka ze zahrady, kuře ze dvora, poctivá smetana, pravé italské prosciutto nebo vyzrálý francouzský sýr. Naše bezlepkové pečivo jsme vybírali dlouho – výsledkem je, že ho od klasického skoro nerozeznáte.
Chuť je motorem, který nás pohání k dalším a dalším objevům. Chceme totiž, aby každý nákup byl pro vás kulinářským zážitkem.

1.6. Čerstvost

Zboží, které si u nás objednáte, musí k vám přijet co nejčerstvější. To je základ! Proto většinu čerstvých potravin z e-shopu necháme vyrobit přímo pro vás! Požadované množství objednáváme přímo u dodavatele ihned po tom, co dostaneme vaši objednávku.

1.7. Neplýtváme

Jídlo, které podléhá rychlé zkáze zbytečně neskladujeme. Nechceme ho totiž vyhazovat. Plýtvání jídlem, zejména tím kvalitním považujeme za hřích (a samozřejmě je to neekonomické, nebudeme si nic namlouvat). Proto to čerstvé objednáváme u našich dodavatelů vždy až po vaší objednávce. Nákupem u nás tak podporujete udržitelný přístup k nákupu potravin.

1.8. Máte vždy na vybranou

U nás je jedno, jestli milujete parmskou šunku nebo tu naši poctivou českou.  Je nám jedno, jestli jste vegan, na raw stravě nebo nesnášíte lepek.  U nás si totiž potraviny vybere každý. Nákup pro každý životní styl, pro každou dietu. V chuti nehledáme rozdíly a nediskriminujeme.
Také se snažíme nabízet výrobky, které neprodávají maloobchodní řetězce. Chceme vám dát možnost volby a podpořit menší a méně známé producenty.  To platí i pro zboží dovážené ze zahraničí. U nás máte vždy na vybranou.

1.9. Dostupné pro všechny

Jedním z našich hlavních cílů je zbořit mýtus, že kvalitní jídlo musí být drahé. Není to pravda a my děláme všechno pro to, aby bylo kvalitní, čerstvé a zdravé jídlo dostupné pro co nejvíc lidí. Chceme v našich regálech mít potraviny s férovými cenovkami, které odpovídají jejich kvalitě, původu a lidské práci, která jim byla věnována. Naše heslo, s nímž lezeme na barikády, zní: Každý člověk má právo na kvalitní jídlo. Liberté, égalité, fraternité!
Snažíme se ho proto rozvážet do co nejvíce částí republiky a budovat prodejny i v menších městech.

1.10. Úcta k přírodě a zvířatům

Dáváme přednost výrobcům, kterých si můžeme vážit pro jejich přístup k surovinám, ke zvířatům, k životnímu prostředí či tradicím.

1.11. Férový přístup k dodavatelům

Zachováváme férové marže a férové nákupní ceny. Nejsme jako nadnárodní sítě, které se snaží bojovat hlavně cenou. Cenová válka o zákazníka má totiž samozřejmě dopad na kvalitu potravin, které tyto obchody prodávají. Chceme, aby naši dodavatelé dostali za svoje úsilí férovou odměnu. Usilujeme o to, aby podle svých možností a svého rozhodnutí rostli s námi a mohli svou poctivou produkci dostat mezi co nejvíc lidí.

2. Maso, vejce a mléčné výrobky

Jestli hledáte české maso té nejvyšší jakosti, jste tu správně. Zajímáme se o to, čím jsou zvířata krmena, odkud pochází a jak kvalitně se o ně starají. Rozdíl je poznat nejen na skvělé chuti.

 

Na kvalitní čerstvé maso, které skvěle chutná, jsme tu my – Sklizeno. Věříme, že kvalita na talíři má hodně společného s kvalitou péče o zvířata během jejich chovu. Za několik let jsme si vybudovali dobré vztahy s našimi farmáři, chovateli a lidmi, kteří se péči o zvířata věnují.

 

Dodavatele masa si důsledně vybíráme a všechny jejich provozy navštěvujeme osobně. Rozhodující pro nás není jen kvalita masa. Zajímá nás taky jeho původ, způsob chovu a samozřejmě šetrná porážka. Chceme si být jisti, že se s našimi zvířaty zachází zodpovědně a s respektem.
Naše čerstvé maso pochází z chovů v České republice a má doložený původ. Na to jsme náležitě hrdí. Jedinou výjimkou jsou zahraniční speciality (například francouzská kukuřičná kuřátka nebo maďarské husí speciality).

2.1. Žádné hormony

Podávání hormonů zvířatům akceleruje jejich růst a ta se na trh dostávají rychleji a za nižších nákladů pro chovatele. My ve Sklizeno věříme, že pro kvalitní růst zvířat je potřebná hlavně kvalitní potrava, kvalifikovaná péče a dobrý management chovu. Náš kodex kvality proto zakazuje jakékoliv použití hormonů.

2.2. Žádná preventivní antibiotika

Farmářským zvířatům se podávají antibiotika z různých důvodů. Někteří producenti je standardně přidávají do krmení kvůli prevenci různých chorob a proto rychlejšímu růstu. Podle nás není preventivní léčba antibiotiky nutná a u našich dodavatelů ji netolerujeme (s dočasnou výjimkou u kuřecího masa).
Zdraví zvířat musí chovatel zabezpečit kvalitním managementem chovu včetně inovativních praktik a alternativních postupů pro předcházení nemocí. Pokud i navzdory tomu zvíře onemocní, požadujeme, aby bylo léčeno standardně a byly dodrženy karanténní lhůty.

2.3. Péče o zvířata

Hormony a antibiotika ale nejsou zdaleka to jediné, co nás zajímá. Zkoumáme také pohodlí, bezpečnost a zdraví zvířat. Všechny naše dodavatele navštěvujeme osobně, abychom se ujistili, že se jejich praktiky slučují s našimi požadavky na kvalitní chov.

 

Vyžadujeme, aby místa porážky byla kontrolována třetími stranami, zejména Státní veterinární správou a dalšími institucemi, které zodpovídají za dodržování kvality porážky.

 

Každý kilogram masa od nás doprovází záznam o potravinovém řetězci a záznam o použití léčiv. Než vám ho nabídneme ke koupi, chceme si být jisti, že splňuje všechna naše kritéria.

 

Pro chovatele a farmáře není jednoduché dostat své maso do našich obchodů. Naše základní kritéria pro prodej masa jsou přísnější než kdekoliv jinde. Vzdáváme proto hold všem těm, kteří to zvládnou.

 

Ve Sklizeno naleznete jenom maso od dodavatelů, kteří splňují tyto minimální požadavky:

 

  • Krmení nesmí obsahovat žádné živočišné meziprodukty (ztužené tuky, masokostní moučku apod.).
  • Žádné podávání hormonů nebo anabolik.
  • Další produkty z masa musí být vyrobeny bez umělých barviv, příchutí, zbytečných konzervantů, bez přidaných umělých sladidel.
  • Se zvířaty musí být zacházeno s kvalifikovanou péčí a respektem.
  • Porážecí místo musí být schválené Státní veterinární správou a musí mít stálý veterinární dozor.
  • Šetrná porážka bez dlouhého transportu.
  • Dodavatel musí být schopen doložit podklady o registraci zvířat, cestě zvířat od jejich narození až po porážku, záznam o potravinovém řetězci a záznam o použití léčiv.
  • Doložený původ.

2.4. Hovězí maso

Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout skutečně skvělé hovězí maso. Máme také vlastní řezníky, kteří se starají o to, že se vám na stůl dostanou jen kvalitní kousky.

 

Tím to ale nekončí. Maso necháváme viset v půlkách nebo čtvrtkách v naší vlastní zrárně nebo ve zrárnách našich dodavatelů, při regulované teplotě a vlhkosti. Zrání masa je sice náročný proces, při němž dochází k velké hmotnostní ztrátě (především u suchého způsobu zrání), ale kvalita masa je pak neporovnatelná.

 

Ve Sklizeno naleznete jenom maso, které splňuje naše minimální požadavky:

 

  • Zvířata musí strávit minimálně dvě třetiny života na pastvinách nebo volném výběhu.
  • Zvířata nesmí být standardně uvazována.
  • Krmení nesmí obsahovat žádné živočišné meziprodukty (ztužené tuky, masokostní moučku apod.).
  • Krmením je primárně čerstvá pastva, v zimě seno. Zvířata jsou přikrmovaná pouze přirozenou rostlinnou směsí.
  • Žádná preventivní antibiotika.
  • Žádné hormony nebo anabolika.
  • Další produkty z masa musí být vyrobeny bez umělých barviv, příchutí, konzervantů, bez přidaných sladidel.
  • Porážecí místo musí být schválené Státní veterinární správou a musí mít stálý veterinární dozor.
  • Šetrná porážka bez dlouhých transportů.

 

Naše BIO hovězí musí pocházet z certifikovaných chovů a mimo jiného splňovat tyto podmínky:

 

  • Zvířata musí být krmena bio krmením.
  • Systém chovu musí být založen na maximálním využití pastvin, přednostně na farmě.
  • Zvířata musí strávit minimálně dvě třetiny života na pastvinách nebo volném výběhu.
  • Výživa mláďat musí být založena na přirozeném mléce, přednostně mateřském.
  • Zvířata musí mít v místech, kde odpočívají, podestýlku.

2.5. Vepřové maso

Jsme rádi, že vám můžeme nabídnou skutečně skvělé vepřové maso. Máme vlastní řezníky, kteří se starají o to, že se vám na stůl dostanou jenom kvalitní kousky.

 

Dodavatele vepřového masa si důsledně vybíráme a navštěvujeme osobně.

Rozhodující pro nás není jen kvalita masa. Zajímá nás především původ, způsob chovu a samozřejmě šetrná porážka.

 

Ve Sklizeno naleznete jenom maso, které splňuje tyto naše požadavky:

 

  • Krmení nesmí obsahovat žádné živočišné meziprodukty (ztužené tuky, masokostní moučku apod.).
  • Kvalitní složení krmných směsí.
  • Žádné hormony nebo anabolika.
  • Další produkty z masa musí být vyrobeny bez umělých barviv, příchutí, zbytečných konzervantů, bez přidaných sladidel.
  • Porážecí místo musí být schválené Státní veterinární správou a musí mít stálý veterinární dozor.
  • Šetrná porážka bez dlouhých transportů.

 

Naše BIO vepřové musí pocházet z certifikovaných chovů a navíc splňovat tyto podmínky:

 

  • Prasata musí být krmena bio krmením.
  • Systém chovu musí být založen na maximálním využití vlastního krmiva, připravovaného přednostně na farmě.
  • Přístup do volného výběhu.
  • Výživa mláďat musí být založena na přirozeném mléce, přednostně mateřském.
  • Zvířata musí mít v místech, kde odpočívají, podestýlku.

2.6. Drůbež a králíci

Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout skutečně skvělé drůbeží a králičí maso včetně BIO drůbeže a drůbeže z farmářských chovů.

 

Dodavatele drůbežího a králičího masa si důsledně vybíráme a navštěvujeme osobně. Rozhodující pro nás není jen kvalita masa. Zajímá nás především původ, způsob chovu a samozřejmě šetrná porážka.

 

Ve Sklizeno naleznete jenom maso z chovů, které splňují tyto naše minimální požadavky:

 

  • Krmení nesmí obsahovat žádné živočišné meziprodukty (ztužené tuky, masokostní moučku apod.).
  • Žádné hormony nebo anabolika.
  • Drůbeží produkty musí být vyrobeny bez umělých barviv, příchutí, zbytečných konzervantů, bez přidaných sladidel.
  • Porážecí místo musí být schválené Státní veterinární správou a musí mít stálý veterinární dozor.
  • Šetrná porážka  bez dlouhých transportů.

 

Naše farmářská a BIO drůbež musí pocházet z certifikovaných chovů a navíc splňovat tyto podmínky:

 

  • Drůbež musí být chována s dostatkem prostoru a s přístupem do volného výběhu.
  • Kvalitní podestýlka a možnost hledat potravu přirozeně.
  • Doba výkrmu je 60–70 dní.
  • Žádné fyzické zásahy (přistřihávání křídel, zobáku apod.).
  • Krmení nesmí obsahovat žádné živočišné meziprodukty (ztužené tuky, masokostní moučku apod.).
  • Žádné hormony nebo anabolika.
  • Žádná preventivní antibiotika.
  • Drůbeží produkty musí být vyrobeny bez umělých barviv, příchutí, zbytečných konzervantů, bez přidaných sladidel.
  • Porážecí místo musí být schválené Státní veterinární správou a musí mít stálý veterinární dozor.
  • Šetrná porážka bez dlouhých transportů.

 

 

Pro přehlednost, z hlediska kvality ve Sklizeno rozlišujeme 3 kvalitativní úrovně kuřat dle způsobu chovu a certifikace:

 

  • 1. základní úroveň je český, nicméně  konvenční chov, zastoupený v sortimentu Sklizeno značkou Světničkové kuře. Naším cílem je zcela nahradit konvenční kuřata v našich prodejnách faremní produkcí.
  • 2. úroveň tvoří kuřata z farmářských chovů, které se vyznačují hlavně delší růstovou fází drůbeže (typicky 60 -70 dní) a odlišným složením krmné směsi založené na plodinách, podporujících dlouhodobý růst. Dalším znakem farmářských chovů je  i výrazně větší možnost volného pohybu drůbeže na podestýlce, tedy vysoká úroven welfare. Tato kuřata jsou v našem sortimentu zastoupena výrobky farem Loužná, Rohozná, Němcova a Rašovice (fit a fér kuře).
  • 3. nejvyšším stupněm kvality je kvalita BIO. Ta je v zásadě velmi podobná farmářské kvalitě, pouze veškeré krmivo je v BIO kvalitě a celý systém chovu podléhá přísnému dozoru certifikačních orgánů. Tato kuřata jsou v našem sortimentu zastoupena výrobky Biopark.

2.7. Masné produkty a uzeniny

Uzeniny jsou pochutiny, doplněk pestré stravy, ne její základ. Takové je naše přesvědčení a podle něj také ke konzumaci uzenin přistupujeme. Našim zákazníkům vždy doporučujeme, aby vybírali takové uzeniny, které mají maximální obsah toho, oč v uzeninách jde především-kvalitního masa.

 

Ve Sklizeno vybíráme takové výrobky, které mají vysoký podíl masa a minimum přídatných látek. Separát, škroby a rostlinné bílkoviny v masných výrobcích netolerujeme. Ne všechno je možné vyrobit zcela bez chemie, ale můžete se spolehnout na to, že uzeniny, které prodáváme, neobsahují zbytečná aditiva. Tedy umělé či nepřirozenou cestou vytvořené a dodané konzervanty, barviva, emulgátory, náhražky nebo palmový olej. Podrobný přehled zakázaných látek a postupů naleznete zde.

 

Výjimku připouštíme u emulgátorů a zahušťovadel přírodního původu či u výrobků, které se bez aditiv vyrobit nedají. Tam, kde je to nutné, vybíráme takové výrobky, které obsahují technologické minimum chemie. Podrobný přehled povolených látek najdete tady.
Zároveň se konstantně snažíme hledat nové produkty a výrobce uzenin, kteří sdílejí naši filozofii. Daří se nám postupně snižovat množství soli a konzervantů a už nyní najdete na našich pultech masné výrobky obsahující pouze maso a mořskou sůl. Nic víc.

2.8. Vejce

Vejce jsou základní potravinou a Sklizeno preferuje vejce z volných chovů nebo BIO vejce. Vzhledem k nedostatečným výrobním kapacitám vajec z volných chovů máme doplňkově v prodeji i vejce podestýlková. Klecová vejce nebo zahraniční vejce prodejny Sklizeno neprodávají a naše bistra Sklizeno ani My Food z takovýchto vajec nevaří.

 

Označení vajec dle druhu chovu je následující:

 

0 –   vejce nosnic z ekologického zemědělství (BIO)

01 – vejce nosnic z volného chovu

02 – vejce nosnic v halách (podestýlková vejce)

03 – klecová vejce (v nabídce Sklizeno je nenajdete)
Původ vajec z českých chovů lze ověřit zde.

2.9. Mléčné výrobky

Preferujeme malé a střední producenty, kteří vyrábějí ideálně v BIO kvalitě, mléko zpracovávají šetrně a dojnice mají zajištěný dostatečný welfare a přísun zeleného krmiva nebo pastvu alespoň po část roku. V praxi to především znamená, že mléko není homogenizováno (není narušena struktura mléčného tuku) a je pouze šetrně pasterováno na nízkou teplotu a krátký čas (ošetření teplotou cca 72 °C po dobu 15–30 sekund).

 

Mléko a mléčné výrobky v prodejnách Sklizeno:

 

  • nejsou ošetřeny vysokou pasterizací (UHT)
  • nejsou odstřeďovány
  • nejsou homogenizovány
  • tuk v mléce není doplňován externě nemléčným tukem
  • jsou bez přidaného škrobu v zakysaných výrobcích

U sýrů najdete v naší nabídce výrobky z mléka pasterovaného i nepasterovaného. Ty druhé mají výraznější chuť a jsou proto milovníky sýrů velmi ceněny.  Je dobré vědět, že zrající sýry mají zcela minimální obsah laktózy a mohou být většinou bez potíží konzumovány osobami trpícími lehkou formou intolerance na laktózu. V případě pochybností je nicméně nutné vždy volit výrobky, kde maximální obsah laktózy garantuje a udává přímo výrobce.

3. Ovoce, zelenina a ostatní rostlinná produkce

Rostlinnou produkcí u nás rozumíme primárně pěstování čerstvé zeleniny, ovoce, bylinek, hub a samozřejmě sem patří také obilniny, luštěniny a ostatní produkty prodávané balené a v suchém stavu.

 

Prodejny Sklizeno prodávají především čerstvé ovoce a zeleninu přímo od tuzemských farmářů a pěstitelů a také z ekologického zemědělství. Tedy ty certifikované jako BIO a také ty, které jsou v přechodném režimu na BIO a Integrovaném systému produkce zeleniny IPZ. V nabídce jsou jak pěstitelé domácí, tak i zahraniční, protože, i přes veškerou snahu, nelze z domácí produkce zajistit celoročně potřebný sortiment.

 

Ovoce a zelenina je základ zdravého jídelníčku a záleží nám na tom, jakým způsobem se pěstuje a jaké látky obsahuje. Ve Sklizeno si můžete být jisti, že hledáme tu nejkvalitnější zeleninu a ovoce, která byla co nejméně chemicky ošetřována a pěstována s nejvyšší zodpovědností. BIO produkci tu vnímáme jako pomyslný vrchol kvality, a proto nabídku BIO ovoce a zeleniny neustále rozšiřujeme. BIO ovoce a zelenina a produkty z přechodného období tvoří základ naší nabídky, doplňujeme ji produkty lokálních pěstitelů, kteří BIO certifikaci nemají, ale jejich produkce se řídí pravidly ekologického zemědělství, tedy mnohdy přirozenými postupy, které ještě před pár desítkami let byly zcela běžné a teprve s příchodem extenzivního zemědělství byly odsunuty do sféry alternativních metod.

 

Česká republika leží v mírném klimatickém pásmu s jednou sklizní ročně (u většiny produktů), a to většinou velmi krátkou. Výjimkou jsou skleníky a vertikální farmy, kterých v poslední době přibývá. Naší snahou je zajistit v maximální míře tuzemskou a lokální produkci, umožňuje-li to sezóna, klimatické podmínky a možnosti našich dodavatelů. Abychom byli schopni zajistit celoroční zásobování našich prodejen, doplňujeme nabídku i produkty ze zahraničí, bez kterých je, zejména v zimním období, zásobování prodejen nemyslitelné.

3.1. Základní požadavky pro naše ovoce a zeleninu

3.2. Žádné GMO

Pěstitelé nesmějí použít žádné rostliny, které byly geneticky upravené nebo které obsahují geneticky upravené složky. Geneticky modifikovaný organismus (GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací.
Genetická modifikace je předmětem značné kontroverze a její vliv na zdraví není dostatečně vědecky probádaný. Proto (v zájmu předběžné opatrnosti) používání surovin a složek obsahujících GMO v prodejnách Sklizeno zakazujeme.

3.3. Žádné biologické odpadové látky

Biologické odpadové látky jsou hnojiva vyrobená ze zpracovaného komunálního odpadu. Tato hnojiva nejsou v ekologickém zemědělství povolena a Sklizeno nepřipouští jejich použití během 3 let před sklizní.

3.4. Minimalizace používání pesticidů

Věříme, že na ochranu před škůdci a nemocemi lze v zemědělství a pěstitelství využít i nechemické cesty ochrany jako je střídání plodin mezi poli, sledování populací škůdců a povětrnostních podmínek. Objem a plochu působení postřiků je možno regulovat správnou kalibrací postřikových zařízení a regulací nežádoucího pohybu pesticidů zejména přenosem vzduchem.

 

Podporujeme zemědělce, kteří snižují používání pesticidů a jejich rizika pro spotřebitele, ostatní farmáře, volně žijící zvířata a životní prostředí.

3.5. Proč nám záleží na tom, jak se pěstuje ovoce a zelenina, které prodáváme?

Je to naše odpověď na řešení některých závažných problémů, kterým čelí dnešní zemědělství:

 

  • Odhaduje se, že se každoročně na celém světě použije 2,3 milionu tun pesticidů.
  • Zemědělství využívá 70 % všech dostupných vodních zdrojů na světě.
  • Odhaduje se, že od roku 1960 byla ztracena jedna třetina světové zemědělské půdy kvůli erozi a jiné degradaci.
  • Zemědělství představuje 10–12 % všech světových emisí skleníkových plynů vytvořených člověkem.
  • Opylovači jsou zásadní pro více než dvě třetiny druhů světových plodin, přesto populace včel a motýlů zažívají závažný pokles.

3.6. Co nás zajímá u producentů, kteří pro nás pěstují ovoce a zeleninu?

3.7. Zdraví půdy

Zdravá půda je nezbytná pro výživné plodiny a prosperující prostředí. Preferujeme zemědělské postupy, které vyhodnocují, chrání a zlepšují zdraví půdy. Patří mezi ně kompostování, střídání plodin a používání nejnovějších technologií pro měření a zvyšování živin v půdě.

3.8. Snížení množství odpadu

Snižování množství odpadů vyvážených na skládky může přispět k čistší půdě, vzduchu a vodě. Oceňujeme zemědělské postupy, které minimalizují odpad. Jako příklady lze uvést snížení množství obalů a recyklaci zemědělských materiálů, jako jsou plasty a oleje.

3.9. Ekosystémy a biologická rozmanitost

Zemědělská půda může poskytnout důležité prostředí pro volně žijící živočichy. Preferujeme zemědělské postupy, které  chrání původní druhy. Například výsadba divokých květů prospěšných pro včely, rozšíření oblastí ochrany a kroky k ochraně užitečného hmyzu před škodlivými chemikáliemi.

3.10. Ochrana před škůdci

Aby mohli zemědělci produkovat zdravé plodiny, musí se neustále soustředit na vyvíjející se choroby a škůdce. Pěstitelé používají k řešení těchto problémů různé techniky a pesticidy jsou jen jednou z mnoha možností. Podporujeme zemědělce, kteří snižují používání pesticidů a jejich rizik pro spotřebitele, ostatní farmáře, volně žijící zvířata a životní prostředí. Alternativními možnostmi k použití pesticidů jsou například střídání plodin mezi poli, sledování populací škůdců a povětrnostních podmínek, kalibrace postřikových zařízení a snížení nežádoucího pohybu pesticidů.

4. Všechno o BIO

4.1. Co je to BIO?

Bioprodukt je surovina rostlinného nebo živočišného původu, vzešlá z ekologického zemědělství. Biopotravina je většinou zpracovaným bioproduktem.

 

Při produkci nesmí být užito umělých hnojiv, ošetřovacích prostředků a jiných látek, které narušují životní prostředí nebo se v něm přirozeně nevyskytují.

 

Bio je přesně definované a musí splňovat přísná kritéria, která zaručují kvalitu potravin, jejich původ i zpracování. Nikdo si nemůže jen tak napsat na zahrádku „bio“, i kdyby hnojil jen domácím hnojem. Takové potraviny mohou být označeny jako „pěstovány bez chemie“, ale nikoliv bio. Bio je propracovaný systém přírodních postupů, které se týkají především pěstování a výroby, ale také zpracování a ošetření produktů.

 

Nikdo se také nemůže stát biopěstitelem ze dne na den – na pozemcích běží přechodná dvouletá doba, po kterou se půda „čistí“, aby byly biopotraviny opravdu čisté, bez obsahu případných chemických reziduí. Bioprodukce je přírodě blízký způsob hospodaření, který naši předkové používali do dob průmyslové revoluce a zemědělské kolektivizace – ve většině případů jsou biozemědělci lidé, kteří dělají svou práci s láskou, udržují ekologickou funkci krajiny, poskytují na svých pozemcích prostor i ostatním druhům – například ptákům, kteří chrání pole a ničí škůdce.

 

Bio nutně neznamená, že je daný výrobek zdravý – bio může být i sádlo, alkohol, brambůrky, smažené hranolky či cigarety – bio tedy znamená hlavně to, že suroviny byly pěstovány a zpracovávány ekologicky.

 

Konzumací biopotravin ale chráníte své zdraví i okolní životní prostředí. Jejich výhody jsou hlavně ve zdravotní nezávadnosti a kvalitě. Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva atd. Je prokázáno, že biopotraviny mají lepší výživnou hodnotu (vyšší obsah vitamínů, zejména vitamínů C a E, vyšší obsah minerálních látek).

Cena biopotravin je férová – zahrnuje v sobě veškeré náklady na jejich produkci. Nevznikají žádné vedlejší náklady, potřebné k zlepšení životního prostředí, stavu ovzduší a kvality vody, které jsou v konvenčním zemědělství často přenášeny na spotřebitele nepřímo – formou daní. Cena je zároveň otázka množství. V  Německu ceny biopotravin neustále klesají podle toho, jak vzrůstá poptávka zákazníků. Konvenční potraviny jsou tak levné proto, že náklady na ekologické škody způsobené jejich pěstováním nese celá společnost. Biofarmáři dávají více péče své půdě i životnímu prostředí, proto jsou jejich produkty dražší.
Bio znamená návrat ke kvalitním potravinám, ale také cestu k dobrému životnímu prostředí a spokojenosti zvířat. Spotřebitelé přispívají nákupem biopotravin k lepším životním podmínkám chovaných zvířat a k nižšímu znečišťování životního prostředí chemickými látkami.

4.2. BIO standardy pro rostlinnou výrobu

  • Žádné toxické nebo trvalé pesticidy a herbicidy
  • Žádná škodlivá a syntetická hnojiva
  • Žádné GMO
  • Žádné ozařování
  • Oddělená výroba, pokud farmář (výrobce) zpracovává i konvenční suroviny
  • Důsledná  evidence všech vstupů a výstupů do/z farmy
  • Přísné postihy při zjištění nedostatků

 

odkazy na publikace:

Základy ekologického zemědělství (PDF)

Otázky a odpovědi pro ekoporadny (PDF)

4.3. BIO maso, vejce a mléčné produkty

Zvířata na ekologických farmách jsou chována ve volných výbězích, na pastvinách, bez stresu, většinou s větší péčí a zdravějším vývinem, než zvířata chovaná konvenčně ve velkochovech. Netrpí stresem, zneužíváním antibiotik a hormonů tak, jako se tomu děje v obrovských halách velkochovů a drůbežáren.

 

Zvířata na biofarmách mohou být krmena jen certifikovaným bio krmením, celý proces je opět vysoce kontrolován a prověřován. Zvířata a živočišné produkty musí být v každém okamžiku jednoznačně identifikovatelné na všech stupních od producenta až po prodej spotřebiteli.

 

Ekologický chov z pohledu šesti svobod:

 

  • Svoboda od hladu a žízně – nenarušeným přístupem k čerstvé vodě a krmivu zaručuje plné zdraví a tělesnou zdatnost.
  • Svoboda od nepohodlí – poskytnutím odpovídajícího prostředí včetně úkrytu a pohodlného místa k odpočinku.
  • Svoboda od bolesti, zranění či onemocnění prevencí anebo rychlou diagnózou a léčením.
  • Svoboda od strachu a stresu zajištěním takového prostředí a zacházení, při kterém bude vyloučeno psychické strádání.
  • Svoboda projevit přirozené chování poskytnutím dostatečného prostoru, vhodného prostředí a společnosti zvířat téhož druhu.
  • Svoboda vykonávat volně a osobně kontrolu nad vlastní životní pohodou a tím se i vyhnout utrpení, ale i stavu umrtvující nečinnosti.

4.4. Certifikace

Kdo chce začít s hospodařením dle zásad ekologického zemědělství, musí se přihlásit k některé ze čtyř kontrolních organizací pro ekologické zemědělství, které v České republice působí (KEZ, o. p. s., ABCERT AG, BIOKONT CZ, s.r.o. a Bureau Veritas Czech Republic). Tyto organizace pověřuje Ministerstvo zemědělství ke kontrolní a certifikační činnosti v ekologickém zemědělství a jejich prostřednictvím pravidelně kontroluje všechny subjekty, které požádají o certifikaci bio.

Po přihlášení ke kontrolní organizaci farma vstoupí do tzv. přechodného období, kdy již musí hospodařit podle zásad ekologického zemědělství, ale ještě své produkty nesmí označovat známkou bio a používat v názvu výrobku toto slovo. Přechodné období trvá podle druhu pozemku 1-3 roky.

Každý rok farmu navštěvuje inspektor kontrolní organizace, který prohlíží farmu „od sklepa až po půdu“. Po příjezdu na farmu zdokumentuje všechny pozemky, které k farmě náleží. Vyfotí sady, ustájení zvířat, pastviny, sklady, pole, atd. Poté začíná kontrola všech dokumentů spojených s chovem zvířat, pěstováním plodin a výrobou produktů s označením bio. Za každou takovou návštěvu platí farmář poplatek spojený s kontrolou. Žádné další peníze kontrolní organizace od farmářů nedostává.

 

Sklizeno je držitelem biocertifikace.

4.5. Označování produktů

Každá biopotravina musí být označena:

 

  • slovem BIO nebo jiným odkazem na původ v ekologickém zemědělství,
  • kódem organizace, který původ výrobku ověřila,
  • grafickým logem známým pod názvem „BIO zebra“, které doplňuje kód organizace; a od 1. července 2010 také logem EU – „BIO list“.

4.6. BIO – časté dotazy

Co jsou to biopotraviny?

 

Bio je návrat ke kvalitním potravinám, ale také cesta k zdravému životnímu prostředí a spokojenosti zvířat. Biopotraviny jsou pěstovány ekologicky šetrnými způsoby – toxické a perzistentní pesticidy a jiné zemědělské chemikálie jsou při jejich pěstování zakázány. Důraz se klade na obnovitelné zdroje, ochranu půdy a vody – vše vede ke zlepšení kvality životního prostředí. Označení „bio“ se vztahuje na výrobky, které s pověřením Ministerstva zemědělství ČR kontrolují nezávislé kontrolní organizace KEZ o.p.s., ABCERT AG, Biokont CZ, s.r.o. a Bureau Veritas Czech Republic s.r.o. Spotřebitelé nákupem biopotravin přispívají k lepším životním podmínkám chovaných zvířat a k ochraně životního prostředí před znečisťováním chemickými látkami.

 

Proč jíst biopotraviny?

 

Jedním z hlavních důvodů, proč jíst biopotraviny, je vyhnout se zemědělským chemikáliím. Podle výzkumu Hartman Group obecně platí, že spotřebitelé, kteří kupují bioprodukty, uvádějí jako hlavní motivaci zdravou výživu, chuť a bezpečnost potravin. Dalším silným důvodem k jejich koupi a konzumaci je pozitivní vliv na životní prostředí.

 

Jaké jsou nejdůležitější biopotraviny, které bychom měli nakupovat?

 

V podstatě nezáleží na tom, co je pro vás nejdůležitější: zdraví, chuť, cena nebo životní prostředí. Lidé, kteří začínají nakupovat biopotraviny, obvykle do svých košíků jako první vkládají zeleninu, mléčné výrobky a dětskou výživu. Ale jen vy víte, co vy a vaše rodina nejvíce jí a pije, a které biopotraviny by proto mohly nejvíce přispět ke kvalitní výživě.

 

Jsou biopotraviny zdravější?

 

Jak už bylo uvedeno, BIO nutně neznamená, že je daný výrobek zdravý – bio může být i sádlo, alkohol, brambůrky, smažené hranolky či cigarety. Bio znamená, že suroviny byly pěstovány a zpracovávány ekologicky.

 

Konzumací biopotravin ale chráníte své zdraví i okolní životní prostředí. Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva atd. Je prokázáno, že biopotraviny mají lepší výživnou hodnotu (vyšší obsah vitamínů, zejména vitamínů C a E, vyšší obsah minerálních látek).

 

Přibývají výzkumy, které potvrzují vyšší obsah určitých živin v bioplodinách ve srovnání s těmi konvenčními.

 

Další problém, který BIO řeší, jsou pesticidy. Dle výzkumů je 60 % všech herbicidů, 90 % všech fungicidů, a 30 % všech insekticidů potenciálně rakovinotvorných. Biozemědělství nepřipouští použití potenciálně škodlivých a v půdě dlouho rezidujících pesticidů a umělých hnojiv.

 

Co se masa týče – bio není jen o kvalitě. Je to i o respektu a úctě k zvířatům. Zvířata se volně pasou, jsou dokrmována jen bio krmivem a žijí co nejpřirozenější život, který se při chovu v zajetí dá dosáhnout. Samozřejmostí je šetrná porážka, kdy je zvíře usmrceno okamžitě a bez předchozího stresu. Do masa se tak nevyplavují stresové hormony a maso není ztuhlé.

 

Chutnají biopotraviny lépe?

 

My si myslíme, že ano, a mnozí kuchaři a gurmáni nám dávají za pravdu. Kromě toho výzkumy naznačují, že zvýšené hladiny fytochemikálií, které si ekologicky pěstované rostliny vytváří k boji proti škůdcům, také přispívají k vůni a chuti.

 

Proč je bio šetrnější k životnímu prostředí?

 

Ekologické zemědělství z definice nepoužívá chemikálie, které škodí životnímu prostředí a mohou kontaminovat déšť nebo podzemní vody. Ekologické zemědělství také doplňuje a udržuje zdravou, úrodnou ornici s bohatou biomasou, čímž snižuje erozi a dopad na hladinu spodní vody. Pro účely bio-pěstitelství a bio-chovu se hodí jen specifické druhy rostlin a zvířat – těch přirozeně více odolných. Bio nepřipouští genetickou modifikaci, ale naopak  zvyšuje pravděpodobnost zachování jedinečných druhů plodin a hospodářských zvířat – pomáhá udržovat diverzitu genofondu.

 

Používají biozemědělci pesticidy?

 

Primární strategií ekologických zemědělců je prevence. Díky tomu, že udržují zdravou ornici, jsou rostliny schopné lépe odolávat nemocem a hmyzu. Když se nadměrně zvýší populace škůdců, pěstitelé vyzkoušejí různá opatření, jako jsou lovci hmyzu, přerušení páření, nástrahy a bariéry. Pokud tato opatření selžou, certifikační orgán může za omezených podmínek udělit povolení uplatnit botanické nebo jiné neperzistentní opatření. Ty, které jsou rostlinného původu, rychle odbourává kyslík a sluneční světlo.

 

Jaké normy určují, co je bio?

 

Označení „bio“ se vztahuje pouze na výrobky, které jsou produkované certifikovanými výrobci.

 

Ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin se řídí zákonem č. 242/2000 Sb. a Nařízením Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Musí být registrováni u Ministerstva zemědělství ČR. Na dodržování právních norem pro ekologické zemědělství (EZ) v ČR dohlíží celkem čtyři kontrolní organizace: KEZ, ABCERT, BIOKONT a Bureau Veritas Czech Republic s.r.o., pověřené Ministerstvem zemědělství ČR. Tyto kontrolní organizace zároveň vydávají certifikáty osvědčující původ výrobků producentů. Nejenže udělují příslušné certifikáty, ale provádějí také kontroly u výrobců, zpracovatelů i velkoobchodníků s biopotravinami. Inspektoři kontrolních organizací provádějí pravidelné i namátkové kontroly na biofarmách, u zpracovatelů i velkoobchodníků. Minimálně jednou ročně tak projde celý řetězec výroby, zpracování a distribuce kompletní kontrolou.

 

Jaké jsou bio-normy pro maso, vejce a mléčné výrobky?

 

Bio-chov zakazuje používání antibiotik a syntetických růstových hormonů. Navíc všechna zvířata musí být chována v podmínkách vhodných pro daný druh.

 

Zvířata na ekologických farmách jsou chována ve volných výbězích, na pastvinách, bez stresu, s větší péčí a zdravějším vývinem než zvířata chovaná konvenčně ve velkochovech. Netrpí stresem, zneužíváním antibiotik a hormonů tak, jako se tomu děje v obrovských halách velkochovů a drůbežáren.

 

Zvířata na biofarmách mohou být krmena jen certifikovaným bio krmením, celý proces je kontrolován a prověřován. Zvířata a živočišné produkty musí být v každém okamžiku jednoznačně identifikovatelné na všech stupních od producenta až po prodej spotřebiteli.

 

Jaký je rozdíl mezi bio a farmářskými produkty?

 

Na rozdíl od bioproduktů, označení výrobku jako „farmářské“ nevyžaduje žádnou certifikaci. Označení „farmářské“ se používá v různých kontextech a nemusí se nutně týkat zdraví, způsobu pěstitelství nebo dobrých životních podmínek zvířat. Bio je přesně definované a musí splňovat přísná kritéria, která zaručují kvalitu potravin, jejich původ i zpracování. Nikdo si nemůže jen tak napsat na zahrádku „bio“, i kdyby hnojil jen domácím hnojem. Takové potraviny mohou být označeny jako „pěstovány bez chemie“, ale nikoliv bio. Bio je propracovaný systém přírodních postupů, které se týkají především pěstování a výroby, ale také zpracování a ošetření produktů.

 

Zavázali jsme se k transparentnosti, pokud jde o určité vlastnosti výrobku, abyste se měli možnost dozvědět se více o tom, jak se vaše jídlo vyrábí a co obsahuje. Všechny naše produkty jsou označeny a jestli máte jakýkoliv dotaz k složení nebo procesu výroby, kontaktujte nás prosím. Rádi vaše dotazy zodpovíme.

 

Jsou biodynamické produkty bio?

 

Ne, i když existují určité podobnosti. Stejně jako ekologičtí zemědělci i biodynamičtí zemědělci musí hledat alternativy k syntetickým chemickým pesticidům a hnojivům.

 

Platí, že žádné biopotraviny nejsou geneticky modifikované?

 

Ano, opravdu je tomu tak. Bio standardy zakazují geneticky modifikované organismy. Proto vždy, když se rozhodnete pro bio, máte také záruku, že nejsou GMO.

 

Jsou biopotraviny obecně dražší než konvenční potraviny?

 

Ano, mnoho biopotravin skutečně stojí více. Dobrou zprávou je, že cena biopotravin je stále konkurenceschopná. Nejlépe dostupné bioprodukty mohou stát jen o pár korun více než jejich konvenční protějšky. Ceny bioproduktů mají mnoho stejných nákladů jako konvenční produkty – pěstování, sklizeň, dopravu a skladování, ale bioprodukty navíc musejí splňovat přísnější právní předpisy týkající se všech těchto kroků. Tento proces je často více pracný a vyžaduje řízení na podrobnější úrovni. Ekologičtí zemědělci mají náklady navíc s bio certifikací a vládní programy neposkytují zvláštní podporu ekologického zemědělství do stejné míry jako v případě konvenčního zemědělství.

 

Dá se říci, že cena biopotravin je férová – zahrnuje v sobě veškeré náklady na jejich produkci a nevznikají žádné vedlejší náklady, potřebné k zlepšení životního prostředí, stavu ovzduší a kvality vody, které jsou v konvenčním zemědělství často přenášeny na spotřebitele nepřímo – formou daní. Konvenční potraviny jsou tak levné proto, že náklady na ekologické škody způsobené jejich pěstováním nese celá společnost, primárně formou daní. Biofarmáři dávají více péče své půdě i životnímu prostředí, proto jsou jejich produkty o něco dražší.

 

Jsou všechny produkty ve Sklizeno bio?

 

Ne, všechny produkty nejsou bio, ale můžete se spolehnout na naše standardy kvality pro produkty, které nabízíme, bez ohledu na to jestli jsou bio nebo ne. Potraviny a nápoje dostupné v našich prodejnách nesmí obsahovat žádné ztužené tuky nebo chemické příchutě, barviva, sladidla, škodlivé konzervační látky – seznam zakázaných látek naleznete zde. Máme nejvyšší standardy pro maso, ovoce a zeleninu v ČR.

 

V našich prodejnách nabízíme širokou škálu možností a jsme odhodláni nabízet bioprodukty vždy, když je to možné a zároveň neustále podporovat zvyšování bioprodukce.

 

 

Věříme a podporujeme BIO. A proč? Okolo bio kvality panuje spousta mýtů. Pravdou je, že bio znamená “normální”. Tedy způsob, jakým se suroviny produkovaly po staletí. Bez chemie, v souladu s přírodou. A proč biopotravinám důvěrovat? Tady je hned 6 důvodů!

 

  • Produkce biopotravin respektuje přírodu a dodržuje zásady trvale udržitelného zemědělství. Je šetrná vůči půdě, dlouhodobě zlepšuje obsah živin v ní a zajišťuje, že bude zdravá a využitelná i v budoucnu.
  • Biopotraviny jsou vyprodukovány přirozeným způsobem, protože jejich růst není uměle urychlován. Zvířata jsou krmena tím, co je pro ně přirozené a rostlinám je dán dostatek času k uzrání jejich plodů.
  • Chov na biofarmách zaručuje zvířatům humánní podmínky pro život, podobný jejich přirozenému. Zaručuje také jejich důstojný odchod s minimem stresu.
  • Biopotraviny mají dlouhodobě vyšší výnosy na hektar půdy než konvenční zemědělství. Kromě toho asi třetina světové produkce potravin se vyhazuje zbytečně. Bio potraviny jsou tedy schopné lidstvo dlouhodobě uživit.
  • Biopotraviny lze označit jako zdravé, protože obsahují prokazatelně méně pesticidů, léků a jiných chemických látek, které mají negativní vliv na plodnost, imunitní a hormonální systémy a výskyt alergií. Je také prokázáno, že na biopotravinách nevzniká více plísní, než na těch z konvenčního zemědělství.
  • Cena biopotravin je férová – zahrnuje v sobě veškeré náklady na jejich produkci. Nevznikají žádné vedlejší náklady, potřebné k zlepšení životního prostředí, stavu ovzduší a kvality vody, které jsou v konvenčním zemědělství často přenášeny na spotřebitele nepřímo – formou daní.

 

Sečteno a podtrženo, biopotraviny a jejich produkce jsou způsobem, díky němuž můžeme na této Zemi fungovat dlouhodobě a udržitelně, aniž bychom si pod sebou podřezávali větev. A kromě toho chutnají skvěle!

 

5. Seznam zakázaných látek

To, co tvoří základní parametr kvality potravin, jsou látky použité při jejich výrobě. Níže uvedené látky jsou v našich potravinách zcela nepřípustné, případně s níže uvedenými výjimkami:

5.1. GMO (geneticky modifikované suroviny)

Pro výrobu produktů se nesmí použít žádné výrobky či složky, které byly geneticky upravené, nebo které obsahují geneticky upravené složky. Geneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. Mutace jsou získány tak, že do organismu vneseme nebo v něm cíleně deaktivujeme nějaké konkrétní geny. Genetická modifikace je předmětem značné kontroverze a její vliv na zdraví není dostatečně vědecky probádaný. Proto, v zájmu předběžné opatrnosti, používání surovin a složek obsahujících GMO v prodejnách Sklizeno zakazujeme. Každá surovina či výrobek, nabízená na trhu v EU a obsahující GMO, musí být takto označena, proto není složité se takovým potravinám vyhnout.

5.2. Trans-mastné kyseliny

Pro výrobu produktů se nesmí použít žádné výrobky či složky, obsahující trans-mastné kyseliny (tuky). Trans-mastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování). Výsledkem hydrogenace je tuhý a snadno roztíratelný výrobek. Výchozí surovinou jsou nejčastěji levné rostlinné oleje, například slunečnicový, sójový či řepkový. Hydrogenované (trans) tuky jsou zdraví škodlivé, podílejí se na rozvoji srdečně cévních onemocnění a pravděpodobně i na rozvoji nádorových onemocnění. Nejčastěji bývají obsaženy v levných margarínech a při přípravě polotovarů, v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách.

5.3. Průmyslově zpracovaná sladidla

Pro výrobu konvenčních produktů se často používají sladidla, která jsou neslučitelná se zdravým životním stylem a zásadami zdravé výživy. Proto se při výběru produktů vyhýbáme těmto sladidlům:

  • Invertní sirup
  • Fruktózovo-glukózový sirup
  • Kukuřičný sirup
  • Aspartam
  • Sacharin
  • Acesulfam draselný

5.4. Další zakázané potraviny

  • Klecová vejce s kódem 3
  • Komerční nápoje typu Cola s náhradními sladidly nebo fruktózovo-glukózovým sirupem
  • Mainstreamové slazené limonády a sycené nápoje
  • Konvenční cukrovinky s nevyhovujícím poměrem a množstvím ztužených tuků a jednoduchých cukrů

5.5. Zakázaná "éčka" a podmíněně zakázaná "éčka" v sortimentu prodejen Sklizeno

Kód Úplný název – značení poznámka
E107 Žluť 2G
E110 Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
E120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny
E121 Citronová červeň 2
E123 Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
E124 Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A)
E128 Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10, Azogeranin)
E132 Indigotin (Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine)
E133 Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
E155 Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
E210 Kyselina benzoová
E211 Benzoan sodný
E220 Oxid siřičitý S výjimkou tichých vín a sušeného ovoce.
E221 Siřičitan sodný
E222 Hydrogensiřičitan sodný
E223 Disiřičitan sodný
E224 Disiřičitan draselný
E225 Siřičitan draselný S výjimkou vinného octu.
E226 Siřičitan vápenatý
E227 Hydrogensiřičitan vápenatý
E228 Hydrogensiřičitan draselný
E230 Bifenyl
E232 Orthofenylfenolát sodný
E240 Formaldehyd
E249 Dusitan draselný
E284 Kyselina boritá
E285 Tetraboritan sodný (Borax)
E312 Dodecylgallát
E319 Terciální butylhydrochinon (TBHQ)
E620 Kyselina l-glutamová
E621 L-glutaman sodný
E622 Glutaman draselný
E623 Glutaman vápenatý
E624 Glutaman amonný
E625 Glutaman hořečnatý
E921 L-cystin
E924a Bromičnan draselný
E925 Chlor
E940 Dichlordifluormetan
E951 Aspartam
E952 Cyklamáty
E954 Sacharin a jeho soli
E950 Acesulfam K
E122 Azorubin

6. Seznam povolených přísad a látek

Název položky Stav Podmínka akceptace Funkce
octová kyselina akceptovatelné dochucovadlo
kyselina adipová akceptovatelné dochucovadlo, činidlo kontroly pH
aerosolové spreje akceptovatelné Stlačený plyn
agar akceptovatelné želírovací činidlo
alkohol v potravinách podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné,pokud neobsahuje umělá barviva a příchutě. ochucovadlo
algin akceptovatelné zahušťovadlo
kyselina alginová akceptovatelné želírovací činidlo, zahušťovadlo
allylisothiokyanát podmíněně akceptovatelné Pouze z přírodních zdrojů; syntetická verze je neakceptovatelná. příchuť
alfa-tokoferol akceptovatelné antioxidant
alfa-tokoferol acetát akceptovatelné antioxidant
hydrogenuhličitan amonný akceptovatelné regulátor kynutí
fosforečnan amonný akceptovatelné regulátor kynutí
amyláza akceptovatelné enzym
bezvodý mléčný tuk akceptovatelné tuk
annato akceptovatelné přírodní barvivo
apokarotenal akceptovatelné Pouze barvivo z přírodních zdrojů. barvivo
askorbáty akceptovatelné antioxidant
kyselina askorbová akceptovatelné kypřidlo těsta, antioxidant
askorbylpalmitát akceptovatelné antioxidant
kyselina asparagová akceptovatelné doplněk
astaxanthin akceptovatelné doplněk
autolyzovaný výtažek z kvasnic akceptovatelné zvýrazňovač příchuti
prášek do pečiva akceptovatelné kynutí
ječný slad akceptovatelné sladidlo
beta-karoten akceptovatelné barvivo, antioxidant
biotin akceptovatelné doplněk
kofein akceptovatelné doplněk
vápník akceptovatelné Minerální doplněk
askorbát vápenatý akceptovatelné výživa (vitamín C)
octan vápenatý akceptovatelné Přípravek pro kontrolu plísně, sekvestrant
alginát vápenatý akceptovatelné zahušťovadlo
askorbát vápenatý akceptovatelné konzervant
uhličitan vápenatý akceptovatelné působí proti spečení
kaseinát vápenatý akceptovatelné pojivo, našlehání
chlorid vápenatý akceptovatelné zpevňující látka
citrát vápenatý akceptovatelné pufr, sekvestrant, zpevňující látka
fosforečnan vápenatý akceptovatelné úprava pH, výživa
hydroxid vápenatý akceptovatelné minerální doplněk
laktát vápenatý akceptovatelné stabilizátor
pantothenát vápenatý akceptovatelné výživa
fosforečnan vápenatý akceptovatelné kypřidlo těsta
stearan vápenatý akceptovatelné působí proti spečení
síran vápenatý akceptovatelné kypřidlo těsta, zpevňující látka
řepkový olej akceptovatelné olej
kanthaxanthin akceptovatelné umělé barvivo
karamelová barva akceptovatelné přírodní barvivo
karboxymethylcelulóza akceptovatelné zahušťovadlo
karmína, košenila pomíněně akceptovatelné Pouze u uzenin v nízké koncentraci do 0,05 % hm. barvivo
karnaubský vosk akceptovatelné doplněk
karubin akceptovatelné zahušťovadlo
karoten akceptovatelné přírodní barvivo
karagenan akceptovatelné stabilizér
kasein (mléčná bílkovina) akceptovatelné emulgátor, výživa
celulóza akceptovatelné zdroj vlákniny, zahušťovadlo, stabilizér
syřidlo a koagulující enzymy akceptovatelné srážedlo
čekankový sirup akceptovatelné sladidlo
chlorofyl akceptovatelné přírodní barvivo
čokoládový likér akceptovatelné přísada
cholin bitartrát akceptovatelné doplněk
kyselina citronová akceptovatelné okyselení, antioxidant
alkalicky zpracované kakao akceptovatelné příchuť
kokosový olej akceptovatelné tuk, emulgátor
kolagen akceptovatelné doplněk
kukuřičný lepek akceptovatelné přísada
kukuřičný škrob akceptovatelné zahušťovadlo
kukuřičný sirup akceptovatelné Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován zahušťovadlo, sladidlo
bavlníkový olej akceptovatelné tuk
krém z vinného kamene akceptovatelné regulátor kynutí
krystalická fruktóza akceptovatelné sladidlo
Kultivovaný kukuřičný sirup akceptovatelné inhibitor plísní
kultivovaná dextróza akceptovatelné antimikrobiální činidlo
kurkumin akceptovatelné koření a barvivo
cystein akceptovatelné kypřidlo těsta
Dextrin akceptovatelné pojivo, zahušťovadlo
dextróza akceptovatelné barvivo, sladidlo
fosforečnan vápenatý akceptovatelné kypřidlo těsta
diethylhexyl akceptovatelné probiotikum
mono – diglyceridy podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné pouze v případě, že nejsou mastné kyseliny hydrogenované emulgátor
Dimagnesium fosfát akceptovatelné doplněk
hydrogenfosforečnan draselný akceptovatelné emulgátor, pufr
Dihydrogendifosforečnan pyrofosforečnan akceptovatelné emulgátor
Disodný fosfát akceptovatelné stabilizátor proteinu, emulgátor, pufr
dl-alfa-tokoferol akceptovatelné vitamín
dl-methionin akceptovatelné aminokyselina
Vaječný albumín akceptovatelné doplněk
Vejce – syrová vejce, vařená a melanže akceptovatelné přísada
enzymy akceptovatelné přísada, aktivní činidlo
kyselina erythorbová akceptovatelné antioxidant
erythritol akceptovatelné sladidlo
ethylalkohol akceptovatelné doplněk
fosforečnan železitý akceptovatelné minerál
glukonan železnatý akceptovatelné barvivo
síran železnatý akceptovatelné doplněk
příchutě podmíněně akceptovatelné Pouze, je-li přírodní. příchuť
frakcionované oleje akceptovatelné stabilizovaný/separovaný olej
frakcionovaný palmový olej akceptovatelné stabilizovaný/separovaný olej
fruktooligosacharidy akceptovatelné vláknina
fruktóza akceptovatelné sladidlo
koncentráty ovocných džusů akceptovatelné sladidlo
kyselina fumarová akceptovatelné okyselení
želatina akceptovatelné želírovací činidlo
Želatinová guma akceptovatelné zahušťovadlo
glukono delta-lakton akceptovatelné nakynutí, okyselení
glukózový sirup akceptovatelné sladidlo
glycerin akceptovatelné rozpouštědlo příchuti a barvy
glycerol ester živice dřeva akceptovatelné zahušťovadlo
guarová guma akceptovatelné zahušťovadlo, vláknina, plnivo
guarana akceptovatelné stimulant
akátová guma akceptovatelné stabilizátor
arabská guma akceptovatelné emulgátor, stabilizátor
guma karaya akceptovatelné emulgátor
tragantová guma akceptovatelné zahušťovadlo, stabilizátor
Hijiki akceptovatelné mořská řasa
Med květový, medovicový akceptovatelné sladidlo
hydrogenovaný hydrolyzát škrobu akceptovatelné plnidlo, sladidlo
hydrolyzované rostlinné bílkoviny akceptovatelné zvýrazňovač příchuti
hydrolyzované sójové bílkoviny akceptovatelné zvýrazňovač příchuti
hydrolyzované rostlinné bílkoviny akceptovatelné zvýrazňovač příchuti
Hydroxylovaný sójový lecitin akceptovatelné emulgátor
hydroxypropylmethylcelulóza akceptovatelné zahušťovadlo
Inositol akceptovatelné výživa (vitamín B)
Inulin akceptovatelné sladidlo
invertní cukr a sirup akceptovatelné Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. sladidlo
sacharáza akceptovatelné enzym
izolovaný sójový protein akceptovatelné pojivo
Isomalt akceptovatelné sladidlo
L-cystein akceptovatelné kypřidlo těsta
kyselina mléčná akceptovatelné antioxidant, okyselení
laktitol akceptovatelné plnidlo, sladidlo
laktóza (mléčný cukr) akceptovatelné krystalické kontrolní činidlo
monohydrát laktózy akceptovatelné krystalické kontrolní činidlo
lecitin akceptovatelné emulgátor
fruktóza akceptovatelné Ve výrobcích tolerována, nikoliv podporována. sladidlo
lipáza akceptovatelné enzym
Karubin akceptovatelné zahušťovadlo, stabilizátor
lykopen akceptovatelné barvivo
lysozym (E 1105) akceptovatelné enzym
uhličitan hořečnatý akceptovatelné protispékavá přísada
chlorid hořečnatý akceptovatelné retenční činidlo barvy, zpevňující látka
magnesium-stearát akceptovatelné pojivo, lubrikant
síran hořečnatý akceptovatelné doplněk
kyselina jablečná akceptovatelné okyselení
sladový výtažek akceptovatelné příchuť
sladový sirup akceptovatelné sladidlo
maltitol akceptovatelné sladidlo
maltodextrin akceptovatelné příchuť, disperzant
sladový cukr akceptovatelné sladidlo
mannitol
akceptovatelné
stabilizátor, plnidlo
javorový sirup akceptovatelné sladidlo
margarín podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné, pokud neobsahuje umělé přísady a není hydrogenován. Náhražka másla
triglyceridy podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné pouze v případě, že nejsou mastné kyseliny hydrogenované tuk
methylcelulóza akceptovatelné zahušťovadlo, zdroj vlákniny, stabilizátor
mikrokrystalická celulóza akceptovatelné pojivo, stabilizátor, plnivo, proti spékání
Modifikovaný kukuřičný škrob akceptovatelné zahušťovadlo
Modifikovaný potravinový škrob akceptovatelné pojivo, zahušťovadlo, stabilizátor
Modifikovaný palmový olej akceptovatelné Pouze nehydrogenované oleje. tuk
modifikovaný tapiokový škrob akceptovatelné doplněk
monokalciumfosfát akceptovatelné regulátor kynutí
Monokalciumfosfát monohydrát akceptovatelné regulátor kynutí
dihydrogenfosforečnan draselný akceptovatelné Neutralizační činidlo, pufr, sekvestrant
přírodní aroma akceptovatelné příchuť
Niacin akceptovatelné vitamín
Niacinamid (vitamín B3) akceptovatelné výživa (Vit B)
nisin akceptovatelné antimikrobiální činidlo
dusičnany podmíněně akceptovatelné Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. retenční činidlo barvy, příchuť, antioxidant
dusitany podmíněně akceptovatelné Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. retenční činidlo barvy, příchuť, antioxidant
Olej akceptovatelné Samostatné, individuální oleje musí být lisované. Rozpouštědlem extrahované oleje jsou tolerovány u produktů s více přísadami. tuk
olej z palmových jader akceptovatelné Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. tuk, emulgátor
Palmový olej akceptovatelné Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. tuk, emulgátor
papain akceptovatelné tenderizér
pektin akceptovatelné želírovací činidlo, zahušťovadlo, stabilizátor
Pepsin akceptovatelné enzym
Mono- a diglyceridy fosfátů podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné, pokud není hydrogenováno. emulgátor
fosfáty akceptovatelné ph pufr, sekvestrant
kyselina fosforečná akceptovatelné okyselení
Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami akceptovatelné emulgátory
polysorbát 60, 65, nebo 80 akceptovatelné emulgátory
Vínan draselný akceptovatelné nakynutí, okyselení
hydrogenuhličitan draselný akceptovatelné zásada, nakynutí
chlorid draselný akceptovatelné výživa, náhražka soli
citrát draselný akceptovatelné pufr, činidlo kontroly pH
glukonát draselný akceptovatelné výživa, sekvestrant
hydroxid draselný podmíněně akceptovatelné akceptovatelné jako pomoc při zpracování ve velmi malém množství úprava pH
jodid draselný akceptovatelné minerální doplněk
Mléčnan draselný akceptovatelné zvýrazňovač příchuti, humektant
dusičnan draselný podmíněně akceptovatelné Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. Konzervant
dusitan draselný podmíněně akceptovatelné Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. Konzervant
fosforečnan draselný akceptovatelné sekvestrant, texturování
předželatinovaná mouka akceptovatelné přísada
propylenglykol akceptovatelné Humektant, rozpouští příchuť
propylenglykol alginát akceptovatelné zahušťovadlo
pyrofosforečnan akceptovatelné sekvestrant, okyselení
kyselina pyrofosforečná akceptovatelné sekvestrant, okyselení
Chinin akceptovatelné přírodní příchuť
chinin hydrochlorid, chinin sulfát akceptovatelné dochucovadlo
červený palmový olej akceptovatelné Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. tuk
třtinový sirup akceptovatelné sladidlo
riboflavin akceptovatelné vitamín
Rýžový koncentrát akceptovatelné působí proti spečení
rýžový sirup akceptovatelné sladidlo
salicornia prášek akceptovatelné Extrakt z buněk mořských řas
žraločí chrupavka akceptovatelné doplněk
Šelak, rafinovaný akceptovatelné dochucovadlo, plnivo, zpomalení vlhkosti
cukr akceptovatelné sladidlo
Silikonový gel akceptovatelné Konzervant
oxid křemičitý akceptovatelné nosič, působí proti spečení, disperzant
kouřové aroma, přírodní akceptovatelné (umělá kouřová příchuť je neakceptovatelná) příchuť
octan sodný akceptovatelné dochucovadlo, činidlo kontroly pH
Kyselý pyrofosforečnan sodný akceptovatelné pufr, kvásek
alginát sodný akceptovatelné želírovací činidlo, zahušťovadlo
fosforečnan sodno-hlinitý akceptovatelné emulgátor
askorbát sodný akceptovatelné antioxidant
hydrogenuhličitan sodný akceptovatelné pufr, kvásek
hydrogensiřičitan sodný podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné u vín a medovin retenční činidlo barvy, konzervant
uhličitan sodný akceptovatelné úprava pH
sodná sůl karboxymethylcelulózy akceptovatelné zahušťovadlo
kaseinát sodný akceptovatelné emulgátor
Chlorid sodný akceptovatelné Konzervant, koření
citrát sodný akceptovatelné emulgátor, pufr
Chlorofylin sodíku a mědi akceptovatelné barvivo
erythorban sodný akceptovatelné antioxidant
hexakyanoželeznatan sodný akceptovatelné působí proti spečení
hexametafosforečnan sodný akceptovatelné emulgátor, sekvestrant, texturování
hydrogenuhličitan sodný akceptovatelné regulátor kynutí
hydroxid sodný podmíněně akceptovatelné akceptovatelné pouze pro louhování pečiva zásada
laktát sodný akceptovatelné zvýrazňovač příchuti, humektant
disiřičitan sodný podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné u vín a medovin retenční činidlo barvy, konzervant, antioxidant
dusičnan sodný / dusitan, DSS podmíněně akceptovatelné Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. Antioxidant, konzervant
fosforečnan sodný akceptovatelné stabilizátor proteinu, emulgátor, pufr
pyrofosforečnan sodný akceptovatelné sekvestrant
hlinitokřemičitan sodný akceptovatelné proti spékání
hlinitokřemičitan sodný akceptovatelné pufr
siřičitan sodný podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné u vín a medovin konzervant
tripolyfosfát sodný akceptovatelné sekvestrant, texturování
sorbitan monooleát akceptovatelné emulgátor, povrchově aktivní látka
sorbitan monostearát akceptovatelné zahušťovadlo, emulgátor
sorbitantristearát akceptovatelné emulgátor
sorbitol akceptovatelné sladidlo
čirok akceptovatelné pícnina
Izoláty sójové bílkoviny akceptovatelné pojivo
Bezpečná sója akceptovatelné Bezpečná sója
Spouštěcí destilát akceptovatelné příchuť
Stévie, steviolglykosidy akceptovatelné sladidlo
Sucanat akceptovatelné sladidlo
kyselina jantarová akceptovatelné Neutralizační činidlo, zvýrazňovač příchuti
sukralóza akceptovatelné umělé sladidlo
sacharóza akceptovatelné sladidlo
siřičitany (oxid siřičitý) podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné u vín a medovin retenční činidlo barvy, konzervant, antioxidant
Guma tara akceptovatelné zahušťovadlo, stabilizér
kyselina vinná akceptovatelné okyselení
taurin akceptovatelné doplněk
difosforečnan akceptovatelné sekvestrant, kvásek
texturované rostlinné bílkoviny podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné, pokud neobsahují umělá aromata/barviva. Sójová bílkovina jako náhražka masa
Thaumatin akceptovatelné dochucovadlo, sladidlo
thiamin mononitrát akceptovatelné výživa (vitamín B1)
oxid titaničitý akceptovatelné barvivo
tokoferoly akceptovatelné výživa (vitamín E), antioxidant
tragant akceptovatelné zahušťovadlo
transglutamináza podmíněně akceptovatelné Akceptovatelné jako enzym při výrobě sýrů enzym
trehalóza akceptovatelné texturování, sladidlo
trivápenatý citrát akceptovatelné pufr, sekvestrant, zpevňující látka
fosforečnan vápenatý akceptovatelné působí proti spečení, pufr
triklosan podmíněně akceptovatelné akceptovatelné, ale není preferováno pro výrobky v domácnosti baktericidní
triethylcitrát podmíněně akceptovatelné akceptovatelné pouze pro výrobky s vaječným bílkem Povrchově aktivní látky
citrát sodný akceptovatelné pufr, sekvestrant, zpevňující látka
fosforečnan sodný akceptovatelné emulgátor
kurkuma akceptovatelné koření a barvivo
rostlinné gumy akceptovatelné emulgátor, zahušťovadlo
rostlinný olej akceptovatelné olej
Vitamín A palmitát akceptovatelné vitamin
vitální pšeničný lepek akceptovatelné kypřidlo těsta
pšeničný škrob / pšeničný škrobový gluten akceptovatelné kypřidlo těsta
syrovátka akceptovatelné přísada
xanthanová guma akceptovatelné emulgátor, zahušťovadlo
xylitol akceptovatelné sladidlo
Droždí akceptovatelné zlepšovač fermentace
výtažek z kvasnic akceptovatelné zvýrazňovač příchuti
Ferrokyanid sody akceptovatelné působí proti spečení
síran zinečnatý akceptovatelné Minerální doplněk

 

7. Disclaimer

I přes veškerou péči, kterou věnujeme kontrole a výběru sortimentu pro naše prodejny, může se v některé z prodejen vyskytnout produkt, který unikl naší pozornosti nebo pozornosti našich franšízových partnerů. Takový výskyt omezujeme na 1 % našeho sortimentu. Najdete-li takový produkt, budeme rádi, pokud upozorníte nákupní centrálu a my ihned zjednáme nápravu. Vaše připomínky pište na adresu: sortiment@sklizeno.cz.

 

Děkujeme.

1. Všeobecné zásady prodeje jídla 1.1. Poctivé jídlo 1.2. Žádná zbytečná chemie 1.3. Jasný původ a složení 1.4. Preferujeme malé lokální produkce 1.5. Chuť je skvělá! 1.6. Čerstvost 1.7. Neplýtváme 1.8. Máte vždy na vybranou 1.9. Dostupné pro všechny 1.10. Úcta k přírodě a zvířatům 1.11. Férový přístup k dodavatelům 2. Maso, vejce a mléčné výrobky 2.1. Žádné hormony 2.2. Žádná preventivní antibiotika 2.3. Péče o zvířata 2.4. Hovězí maso 2.5. Vepřové maso 2.6. Drůbež a králíci 2.7. Masné produkty a uzeniny 2.8. Vejce 2.9. Mléčné výrobky 3. Ovoce, zelenina a ostatní rostlinná produkce 3.1. Základní požadavky pro naše ovoce a zeleninu 3.2. Žádné GMO 3.3. Žádné biologické odpadové látky 3.4. Minimalizace používání pesticidů 3.5. Proč nám záleží na tom, jak se pěstuje ovoce a zelenina, které prodáváme? 3.6. Co nás zajímá u producentů, kteří pro nás pěstují ovoce a zeleninu? 3.7. Zdraví půdy 3.8. Snížení množství odpadu 3.9. Ekosystémy a biologická rozmanitost 3.10. Ochrana před škůdci 4. Všechno o BIO 4.1. Co je to BIO? 4.2. BIO standardy pro rostlinnou výrobu 4.3. BIO maso, vejce a mléčné produkty 4.4. Certifikace 4.5. Označování produktů 4.6. BIO – časté dotazy 5. Seznam zakázaných látek 5.1. GMO (geneticky modifikované suroviny) 5.2. Trans-mastné kyseliny 5.3. Průmyslově zpracovaná sladidla 5.4. Další zakázané potraviny 5.5. Zakázaná "éčka" a podmíněně zakázaná "éčka" v sortimentu prodejen Sklizeno 6. Seznam povolených přísad a látek 7. Disclaimer