Zdravě je náš závazek, proto naše potraviny splňují standardy, ze kterých nikdy neslevíme.
Sklizeno je speciální místo. U nás se dělají potraviny poctivě. Jídlo, které nakoupíte, neobsahuje žádná škodlivá éčka, žádné škodlivé přísady a je vyrobeno lidmi, kteří ctí zásady poctivé produkce, tradice a ochranu životního prostředí. Čteme etikety ještě před vámi a můžete si být jistí, že každý produkt, který u nás vložíte do košíku, splňuje tento náš kodex, ke kterému se zavazujeme.
Vyprávíme příběhy šikovných farmářů, pekařů, zelinářů a dalších producentů, kteří zkrátka umí a svému řemeslu dávají první poslední.
Chceme, abyste měli vždy jistotu v tom, že cokoliv u nás koupíte, je 100% kvalitní. Chceme, abyste nemuseli přemýšlet, číst etikety nebo se ptát, jestli je zrovna tato potravina v pořádku. Každá musí splňovat přísná pravidla, která se týkají složení, způsobu produkce a skvělé chuti.
Tento kodex představuje naše pravidla a standardy při výběru potravin, které končí na vašem stole. Poznejte, proč je naše jídlo tak výjimečné.
S prodejem kvalitního jídla to myslíme vážně. Chceme, abyste měli vždy jistotu, že to, co vkládáte do košíku, je skvělá potravina. Že je vyrobená poctivě a bez zbytečné chemie.
Poctivé jídlo je podle nás takové jídlo, které je tvořené ze skvělých surovin. Ty musejí být zpracovány s úctou k jejich kvalitě a při výrobě je cílem dostat z nich to nejlepší. Ze zkušeností víme, že toho výrobce dosáhne používáním spíše tradičních postupů, proto jim dáváme přednost.
Prvotřídní suroviny a kvalitní zpracování dají ve výsledku špičkový výrobek. A přesně takový chceme nabízet, ať už jde o produkty v našich obchodech, e-shopu nebo dobroty, které sami připravujeme.
Své pevné místo u nás mají biopotraviny, které považujeme za pomyslný vrchol kvality. Podíl biopotravin v našem sortimentu proto neustále zvyšujeme.
Vyhýbáme se chemii v jídle a dáváme přednost potravinám, které jsou přirozené – tedy chutnají tak, jak jim předurčují suroviny, z nichž jsou vyrobené, a neschovávají se za umělá dochucovadla a konzervanty.
Šunku se stopovým množstvím masa, jogurt zahušťovaný škrobem nebo kuřecí maso nastavené vodou u nás nenajdete!
Věříme, že chemie patří do zkumavky, ne na talíř. Vybíráme vždy jen takové potraviny, které svou chuť, barvu a vůni získaly přirozenou cestou – v regálech jsou tak, jak je pánbůh (nebo kuchař) stvořil.
Potraviny a jídlo, které prodáváme, neobsahuje zbytečná aditiva, tj. umělé či nepřirozenou cestou vytvořené a dodané konzervanty, barviva, emulgátory a náhražky. Samostatnou kapitolou je palmový olej. Kompletní přehled zakázaných látek a postupů naleznete zde.
Výjimku připouštíme u emulgátorů přírodního původu či u výrobků, které se bez aditiv vyrobit nedají. Uvědomujeme si totiž, že všechno vyrobit bez chemie prostě nejde. Tam, kde je použití chemie nutné, vybíráme takové výrobky, které jí obsahují technologické minimum. Přehled povolených látek najdete tady.
U každého produktu musí být jasné, odkud pochází a jaké má přesné složení. Můžete se spolehnout, že poctivě přepisujeme všechny etikety. Produkty, u kterých není jasné, odkud pochází, v našich regálech neuvidíte.
Vypisujeme pro vás i alergeny a uvádíme, jestli je potravina vhodná pro nejrozšířenější typy diet. Chceme si být jistí, že na stůl dostanete jen to, co chcete.
Preferujeme menší výrobce s tradicí a fortelem. Přednost u nás mají a vždy budou mít kvalitní lokální výrobci z České republiky a ideálně přímo z regionu, kde se nachází naše prodejna. Dáváme přednost potravinám, které k nám nemusejí zbytečně cestovat přes půl světa a které jsou tradiční součástí našeho jídelníčku.
Sortiment doplňujeme o kvalitní zahraniční potraviny u těch, které se u nás nevyrábějí vůbec nebo v dostatečné kvalitě. Týká se to například kávy, čokolády, oříšků, koření nebo delikates – sýrů, sušených šunek nebo salámů. Podobně to platí i pro ovoce a zeleninu. Tam, kde české zdroje nestačí, si vypomáháme dovozem. A to především v zimě.
To, co dělá opravdové jídlo opravdovým, a za čím se chceme vždycky vrátit, je chuť. Jednoduše u nás preferujeme potraviny, které skvěle chutnají. Je to subjektivní kritérium, ale řídíme se naší zásadou neprodávat nic, co bychom sami nejedli.
Neustále ochutnáváme a porovnáváme. Obdivujeme tradiční lahůdky a objevujeme nové, a to jak domácí, tak ze světa. Chceme, abyste věděli, jak chutná meruňka ze zahrady, kuře ze dvora, poctivá smetana, pravé italské prosciutto nebo vyzrálý francouzský sýr. Naše bezlepkové pečivo jsme vybírali dlouho – výsledkem je, že ho od klasického skoro nerozeznáte.
Chuť je motorem, který nás pohání k dalším a dalším objevům. Chceme totiž, aby každý nákup byl pro vás kulinářským zážitkem.
Zboží, které si u nás objednáte, musí k vám přijet co nejčerstvější. To je základ! Proto většinu čerstvých potravin z e-shopu necháme vyrobit přímo pro vás! Požadované množství objednáváme přímo u dodavatele ihned po tom, co dostaneme vaši objednávku.
Jídlo, které podléhá rychlé zkáze zbytečně neskladujeme. Nechceme ho totiž vyhazovat. Plýtvání jídlem, zejména tím kvalitním považujeme za hřích (a samozřejmě je to neekonomické, nebudeme si nic namlouvat). Proto to čerstvé objednáváme u našich dodavatelů vždy až po vaší objednávce. Nákupem u nás tak podporujete udržitelný přístup k nákupu potravin.
U nás je jedno, jestli milujete parmskou šunku nebo tu naši poctivou českou. Je nám jedno, jestli jste vegan, na raw stravě nebo nesnášíte lepek. U nás si totiž potraviny vybere každý. Nákup pro každý životní styl, pro každou dietu. V chuti nehledáme rozdíly a nediskriminujeme.
Také se snažíme nabízet výrobky, které neprodávají maloobchodní řetězce. Chceme vám dát možnost volby a podpořit menší a méně známé producenty. To platí i pro zboží dovážené ze zahraničí. U nás máte vždy na vybranou.
Jedním z našich hlavních cílů je zbořit mýtus, že kvalitní jídlo musí být drahé. Není to pravda a my děláme všechno pro to, aby bylo kvalitní, čerstvé a zdravé jídlo dostupné pro co nejvíc lidí. Chceme v našich regálech mít potraviny s férovými cenovkami, které odpovídají jejich kvalitě, původu a lidské práci, která jim byla věnována. Naše heslo, s nímž lezeme na barikády, zní: Každý člověk má právo na kvalitní jídlo. Liberté, égalité, fraternité!
Snažíme se ho proto rozvážet do co nejvíce částí republiky a budovat prodejny i v menších městech.
Dáváme přednost výrobcům, kterých si můžeme vážit pro jejich přístup k surovinám, ke zvířatům, k životnímu prostředí či tradicím.
Zachováváme férové marže a férové nákupní ceny. Nejsme jako nadnárodní sítě, které se snaží bojovat hlavně cenou. Cenová válka o zákazníka má totiž samozřejmě dopad na kvalitu potravin, které tyto obchody prodávají. Chceme, aby naši dodavatelé dostali za svoje úsilí férovou odměnu. Usilujeme o to, aby podle svých možností a svého rozhodnutí rostli s námi a mohli svou poctivou produkci dostat mezi co nejvíc lidí.
Jestli hledáte české maso té nejvyšší jakosti, jste tu správně. Zajímáme se o to, čím jsou zvířata krmena, odkud pochází a jak kvalitně se o ně starají. Rozdíl je poznat nejen na skvělé chuti.
Na kvalitní čerstvé maso, které skvěle chutná, jsme tu my – Sklizeno. Věříme, že kvalita na talíři má hodně společného s kvalitou péče o zvířata během jejich chovu. Za několik let jsme si vybudovali dobré vztahy s našimi farmáři, chovateli a lidmi, kteří se péči o zvířata věnují.
Dodavatele masa si důsledně vybíráme a všechny jejich provozy navštěvujeme osobně. Rozhodující pro nás není jen kvalita masa. Zajímá nás taky jeho původ, způsob chovu a samozřejmě šetrná porážka. Chceme si být jisti, že se s našimi zvířaty zachází zodpovědně a s respektem.
Naše čerstvé maso pochází z chovů v České republice a má doložený původ. Na to jsme náležitě hrdí. Jedinou výjimkou jsou zahraniční speciality (například francouzská kukuřičná kuřátka nebo maďarské husí speciality).
Podávání hormonů zvířatům akceleruje jejich růst a ta se na trh dostávají rychleji a za nižších nákladů pro chovatele. My ve Sklizeno věříme, že pro kvalitní růst zvířat je potřebná hlavně kvalitní potrava, kvalifikovaná péče a dobrý management chovu. Náš kodex kvality proto zakazuje jakékoliv použití hormonů.
Farmářským zvířatům se podávají antibiotika z různých důvodů. Někteří producenti je standardně přidávají do krmení kvůli prevenci různých chorob a proto rychlejšímu růstu. Podle nás není preventivní léčba antibiotiky nutná a u našich dodavatelů ji netolerujeme (s dočasnou výjimkou u kuřecího masa).
Zdraví zvířat musí chovatel zabezpečit kvalitním managementem chovu včetně inovativních praktik a alternativních postupů pro předcházení nemocí. Pokud i navzdory tomu zvíře onemocní, požadujeme, aby bylo léčeno standardně a byly dodrženy karanténní lhůty.
Hormony a antibiotika ale nejsou zdaleka to jediné, co nás zajímá. Zkoumáme také pohodlí, bezpečnost a zdraví zvířat. Všechny naše dodavatele navštěvujeme osobně, abychom se ujistili, že se jejich praktiky slučují s našimi požadavky na kvalitní chov.
Vyžadujeme, aby místa porážky byla kontrolována třetími stranami, zejména Státní veterinární správou a dalšími institucemi, které zodpovídají za dodržování kvality porážky.
Každý kilogram masa od nás doprovází záznam o potravinovém řetězci a záznam o použití léčiv. Než vám ho nabídneme ke koupi, chceme si být jisti, že splňuje všechna naše kritéria.
Pro chovatele a farmáře není jednoduché dostat své maso do našich obchodů. Naše základní kritéria pro prodej masa jsou přísnější než kdekoliv jinde. Vzdáváme proto hold všem těm, kteří to zvládnou.
Ve Sklizeno naleznete jenom maso od dodavatelů, kteří splňují tyto minimální požadavky:
Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout skutečně skvělé hovězí maso. Máme také vlastní řezníky, kteří se starají o to, že se vám na stůl dostanou jen kvalitní kousky.
Tím to ale nekončí. Maso necháváme viset v půlkách nebo čtvrtkách v naší vlastní zrárně nebo ve zrárnách našich dodavatelů, při regulované teplotě a vlhkosti. Zrání masa je sice náročný proces, při němž dochází k velké hmotnostní ztrátě (především u suchého způsobu zrání), ale kvalita masa je pak neporovnatelná.
Ve Sklizeno naleznete jenom maso, které splňuje naše minimální požadavky:
Naše BIO hovězí musí pocházet z certifikovaných chovů a mimo jiného splňovat tyto podmínky:
Jsme rádi, že vám můžeme nabídnou skutečně skvělé vepřové maso. Máme vlastní řezníky, kteří se starají o to, že se vám na stůl dostanou jenom kvalitní kousky.
Dodavatele vepřového masa si důsledně vybíráme a navštěvujeme osobně.
Rozhodující pro nás není jen kvalita masa. Zajímá nás především původ, způsob chovu a samozřejmě šetrná porážka.
Ve Sklizeno naleznete jenom maso, které splňuje tyto naše požadavky:
Naše BIO vepřové musí pocházet z certifikovaných chovů a navíc splňovat tyto podmínky:
Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout skutečně skvělé drůbeží a králičí maso včetně BIO drůbeže a drůbeže z farmářských chovů.
Dodavatele drůbežího a králičího masa si důsledně vybíráme a navštěvujeme osobně. Rozhodující pro nás není jen kvalita masa. Zajímá nás především původ, způsob chovu a samozřejmě šetrná porážka.
Ve Sklizeno naleznete jenom maso z chovů, které splňují tyto naše minimální požadavky:
Naše farmářská a BIO drůbež musí pocházet z certifikovaných chovů a navíc splňovat tyto podmínky:
Pro přehlednost, z hlediska kvality ve Sklizeno rozlišujeme 3 kvalitativní úrovně kuřat dle způsobu chovu a certifikace:
Uzeniny jsou pochutiny, doplněk pestré stravy, ne její základ. Takové je naše přesvědčení a podle něj také ke konzumaci uzenin přistupujeme. Našim zákazníkům vždy doporučujeme, aby vybírali takové uzeniny, které mají maximální obsah toho, oč v uzeninách jde především-kvalitního masa.
Ve Sklizeno vybíráme takové výrobky, které mají vysoký podíl masa a minimum přídatných látek. Separát, škroby a rostlinné bílkoviny v masných výrobcích netolerujeme. Ne všechno je možné vyrobit zcela bez chemie, ale můžete se spolehnout na to, že uzeniny, které prodáváme, neobsahují zbytečná aditiva. Tedy umělé či nepřirozenou cestou vytvořené a dodané konzervanty, barviva, emulgátory, náhražky nebo palmový olej. Podrobný přehled zakázaných látek a postupů naleznete zde.
Výjimku připouštíme u emulgátorů a zahušťovadel přírodního původu či u výrobků, které se bez aditiv vyrobit nedají. Tam, kde je to nutné, vybíráme takové výrobky, které obsahují technologické minimum chemie. Podrobný přehled povolených látek najdete tady.
Zároveň se konstantně snažíme hledat nové produkty a výrobce uzenin, kteří sdílejí naši filozofii. Daří se nám postupně snižovat množství soli a konzervantů a už nyní najdete na našich pultech masné výrobky obsahující pouze maso a mořskou sůl. Nic víc.
Vejce jsou základní potravinou a Sklizeno preferuje vejce z volných chovů nebo BIO vejce. Vzhledem k nedostatečným výrobním kapacitám vajec z volných chovů máme doplňkově v prodeji i vejce podestýlková. Klecová vejce nebo zahraniční vejce prodejny Sklizeno neprodávají a naše bistra Sklizeno ani My Food z takovýchto vajec nevaří.
Označení vajec dle druhu chovu je následující:
0 – vejce nosnic z ekologického zemědělství (BIO)
01 – vejce nosnic z volného chovu
02 – vejce nosnic v halách (podestýlková vejce)
03 – klecová vejce (v nabídce Sklizeno je nenajdete)
Původ vajec z českých chovů lze ověřit zde.
Preferujeme malé a střední producenty, kteří vyrábějí ideálně v BIO kvalitě, mléko zpracovávají šetrně a dojnice mají zajištěný dostatečný welfare a přísun zeleného krmiva nebo pastvu alespoň po část roku. V praxi to především znamená, že mléko není homogenizováno (není narušena struktura mléčného tuku) a je pouze šetrně pasterováno na nízkou teplotu a krátký čas (ošetření teplotou cca 72 °C po dobu 15–30 sekund).
Mléko a mléčné výrobky v prodejnách Sklizeno:
U sýrů najdete v naší nabídce výrobky z mléka pasterovaného i nepasterovaného. Ty druhé mají výraznější chuť a jsou proto milovníky sýrů velmi ceněny. Je dobré vědět, že zrající sýry mají zcela minimální obsah laktózy a mohou být většinou bez potíží konzumovány osobami trpícími lehkou formou intolerance na laktózu. V případě pochybností je nicméně nutné vždy volit výrobky, kde maximální obsah laktózy garantuje a udává přímo výrobce.
Rostlinnou produkcí u nás rozumíme primárně pěstování čerstvé zeleniny, ovoce, bylinek, hub a samozřejmě sem patří také obilniny, luštěniny a ostatní produkty prodávané balené a v suchém stavu.
Prodejny Sklizeno prodávají především čerstvé ovoce a zeleninu přímo od tuzemských farmářů a pěstitelů a také z ekologického zemědělství. Tedy ty certifikované jako BIO a také ty, které jsou v přechodném režimu na BIO a Integrovaném systému produkce zeleniny IPZ. V nabídce jsou jak pěstitelé domácí, tak i zahraniční, protože, i přes veškerou snahu, nelze z domácí produkce zajistit celoročně potřebný sortiment.
Ovoce a zelenina je základ zdravého jídelníčku a záleží nám na tom, jakým způsobem se pěstuje a jaké látky obsahuje. Ve Sklizeno si můžete být jisti, že hledáme tu nejkvalitnější zeleninu a ovoce, která byla co nejméně chemicky ošetřována a pěstována s nejvyšší zodpovědností. BIO produkci tu vnímáme jako pomyslný vrchol kvality, a proto nabídku BIO ovoce a zeleniny neustále rozšiřujeme. BIO ovoce a zelenina a produkty z přechodného období tvoří základ naší nabídky, doplňujeme ji produkty lokálních pěstitelů, kteří BIO certifikaci nemají, ale jejich produkce se řídí pravidly ekologického zemědělství, tedy mnohdy přirozenými postupy, které ještě před pár desítkami let byly zcela běžné a teprve s příchodem extenzivního zemědělství byly odsunuty do sféry alternativních metod.
Česká republika leží v mírném klimatickém pásmu s jednou sklizní ročně (u většiny produktů), a to většinou velmi krátkou. Výjimkou jsou skleníky a vertikální farmy, kterých v poslední době přibývá. Naší snahou je zajistit v maximální míře tuzemskou a lokální produkci, umožňuje-li to sezóna, klimatické podmínky a možnosti našich dodavatelů. Abychom byli schopni zajistit celoroční zásobování našich prodejen, doplňujeme nabídku i produkty ze zahraničí, bez kterých je, zejména v zimním období, zásobování prodejen nemyslitelné.
Pěstitelé nesmějí použít žádné rostliny, které byly geneticky upravené nebo které obsahují geneticky upravené složky. Geneticky modifikovaný organismus (GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací.
Genetická modifikace je předmětem značné kontroverze a její vliv na zdraví není dostatečně vědecky probádaný. Proto (v zájmu předběžné opatrnosti) používání surovin a složek obsahujících GMO v prodejnách Sklizeno zakazujeme.
Biologické odpadové látky jsou hnojiva vyrobená ze zpracovaného komunálního odpadu. Tato hnojiva nejsou v ekologickém zemědělství povolena a Sklizeno nepřipouští jejich použití během 3 let před sklizní.
Věříme, že na ochranu před škůdci a nemocemi lze v zemědělství a pěstitelství využít i nechemické cesty ochrany jako je střídání plodin mezi poli, sledování populací škůdců a povětrnostních podmínek. Objem a plochu působení postřiků je možno regulovat správnou kalibrací postřikových zařízení a regulací nežádoucího pohybu pesticidů zejména přenosem vzduchem.
Podporujeme zemědělce, kteří snižují používání pesticidů a jejich rizika pro spotřebitele, ostatní farmáře, volně žijící zvířata a životní prostředí.
Je to naše odpověď na řešení některých závažných problémů, kterým čelí dnešní zemědělství:
Zdravá půda je nezbytná pro výživné plodiny a prosperující prostředí. Preferujeme zemědělské postupy, které vyhodnocují, chrání a zlepšují zdraví půdy. Patří mezi ně kompostování, střídání plodin a používání nejnovějších technologií pro měření a zvyšování živin v půdě.
Snižování množství odpadů vyvážených na skládky může přispět k čistší půdě, vzduchu a vodě. Oceňujeme zemědělské postupy, které minimalizují odpad. Jako příklady lze uvést snížení množství obalů a recyklaci zemědělských materiálů, jako jsou plasty a oleje.
Zemědělská půda může poskytnout důležité prostředí pro volně žijící živočichy. Preferujeme zemědělské postupy, které chrání původní druhy. Například výsadba divokých květů prospěšných pro včely, rozšíření oblastí ochrany a kroky k ochraně užitečného hmyzu před škodlivými chemikáliemi.
Aby mohli zemědělci produkovat zdravé plodiny, musí se neustále soustředit na vyvíjející se choroby a škůdce. Pěstitelé používají k řešení těchto problémů různé techniky a pesticidy jsou jen jednou z mnoha možností. Podporujeme zemědělce, kteří snižují používání pesticidů a jejich rizik pro spotřebitele, ostatní farmáře, volně žijící zvířata a životní prostředí. Alternativními možnostmi k použití pesticidů jsou například střídání plodin mezi poli, sledování populací škůdců a povětrnostních podmínek, kalibrace postřikových zařízení a snížení nežádoucího pohybu pesticidů.
Bioprodukt je surovina rostlinného nebo živočišného původu, vzešlá z ekologického zemědělství. Biopotravina je většinou zpracovaným bioproduktem.
Při produkci nesmí být užito umělých hnojiv, ošetřovacích prostředků a jiných látek, které narušují životní prostředí nebo se v něm přirozeně nevyskytují.
Bio je přesně definované a musí splňovat přísná kritéria, která zaručují kvalitu potravin, jejich původ i zpracování. Nikdo si nemůže jen tak napsat na zahrádku „bio“, i kdyby hnojil jen domácím hnojem. Takové potraviny mohou být označeny jako „pěstovány bez chemie“, ale nikoliv bio. Bio je propracovaný systém přírodních postupů, které se týkají především pěstování a výroby, ale také zpracování a ošetření produktů.
Nikdo se také nemůže stát biopěstitelem ze dne na den – na pozemcích běží přechodná dvouletá doba, po kterou se půda „čistí“, aby byly biopotraviny opravdu čisté, bez obsahu případných chemických reziduí. Bioprodukce je přírodě blízký způsob hospodaření, který naši předkové používali do dob průmyslové revoluce a zemědělské kolektivizace – ve většině případů jsou biozemědělci lidé, kteří dělají svou práci s láskou, udržují ekologickou funkci krajiny, poskytují na svých pozemcích prostor i ostatním druhům – například ptákům, kteří chrání pole a ničí škůdce.
Bio nutně neznamená, že je daný výrobek zdravý – bio může být i sádlo, alkohol, brambůrky, smažené hranolky či cigarety – bio tedy znamená hlavně to, že suroviny byly pěstovány a zpracovávány ekologicky.
Konzumací biopotravin ale chráníte své zdraví i okolní životní prostředí. Jejich výhody jsou hlavně ve zdravotní nezávadnosti a kvalitě. Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva atd. Je prokázáno, že biopotraviny mají lepší výživnou hodnotu (vyšší obsah vitamínů, zejména vitamínů C a E, vyšší obsah minerálních látek).
Cena biopotravin je férová – zahrnuje v sobě veškeré náklady na jejich produkci. Nevznikají žádné vedlejší náklady, potřebné k zlepšení životního prostředí, stavu ovzduší a kvality vody, které jsou v konvenčním zemědělství často přenášeny na spotřebitele nepřímo – formou daní. Cena je zároveň otázka množství. V Německu ceny biopotravin neustále klesají podle toho, jak vzrůstá poptávka zákazníků. Konvenční potraviny jsou tak levné proto, že náklady na ekologické škody způsobené jejich pěstováním nese celá společnost. Biofarmáři dávají více péče své půdě i životnímu prostředí, proto jsou jejich produkty dražší.
Bio znamená návrat ke kvalitním potravinám, ale také cestu k dobrému životnímu prostředí a spokojenosti zvířat. Spotřebitelé přispívají nákupem biopotravin k lepším životním podmínkám chovaných zvířat a k nižšímu znečišťování životního prostředí chemickými látkami.
odkazy na publikace:
Základy ekologického zemědělství (PDF)
Otázky a odpovědi pro ekoporadny (PDF)
Zvířata na ekologických farmách jsou chována ve volných výbězích, na pastvinách, bez stresu, většinou s větší péčí a zdravějším vývinem, než zvířata chovaná konvenčně ve velkochovech. Netrpí stresem, zneužíváním antibiotik a hormonů tak, jako se tomu děje v obrovských halách velkochovů a drůbežáren.
Zvířata na biofarmách mohou být krmena jen certifikovaným bio krmením, celý proces je opět vysoce kontrolován a prověřován. Zvířata a živočišné produkty musí být v každém okamžiku jednoznačně identifikovatelné na všech stupních od producenta až po prodej spotřebiteli.
Ekologický chov z pohledu šesti svobod:
Kdo chce začít s hospodařením dle zásad ekologického zemědělství, musí se přihlásit k některé ze čtyř kontrolních organizací pro ekologické zemědělství, které v České republice působí (KEZ, o. p. s., ABCERT AG, BIOKONT CZ, s.r.o. a Bureau Veritas Czech Republic). Tyto organizace pověřuje Ministerstvo zemědělství ke kontrolní a certifikační činnosti v ekologickém zemědělství a jejich prostřednictvím pravidelně kontroluje všechny subjekty, které požádají o certifikaci bio.
Po přihlášení ke kontrolní organizaci farma vstoupí do tzv. přechodného období, kdy již musí hospodařit podle zásad ekologického zemědělství, ale ještě své produkty nesmí označovat známkou bio a používat v názvu výrobku toto slovo. Přechodné období trvá podle druhu pozemku 1-3 roky.
Každý rok farmu navštěvuje inspektor kontrolní organizace, který prohlíží farmu „od sklepa až po půdu“. Po příjezdu na farmu zdokumentuje všechny pozemky, které k farmě náleží. Vyfotí sady, ustájení zvířat, pastviny, sklady, pole, atd. Poté začíná kontrola všech dokumentů spojených s chovem zvířat, pěstováním plodin a výrobou produktů s označením bio. Za každou takovou návštěvu platí farmář poplatek spojený s kontrolou. Žádné další peníze kontrolní organizace od farmářů nedostává.
Sklizeno je držitelem biocertifikace.
Každá biopotravina musí být označena:
Co jsou to biopotraviny?
Bio je návrat ke kvalitním potravinám, ale také cesta k zdravému životnímu prostředí a spokojenosti zvířat. Biopotraviny jsou pěstovány ekologicky šetrnými způsoby – toxické a perzistentní pesticidy a jiné zemědělské chemikálie jsou při jejich pěstování zakázány. Důraz se klade na obnovitelné zdroje, ochranu půdy a vody – vše vede ke zlepšení kvality životního prostředí. Označení „bio“ se vztahuje na výrobky, které s pověřením Ministerstva zemědělství ČR kontrolují nezávislé kontrolní organizace KEZ o.p.s., ABCERT AG, Biokont CZ, s.r.o. a Bureau Veritas Czech Republic s.r.o. Spotřebitelé nákupem biopotravin přispívají k lepším životním podmínkám chovaných zvířat a k ochraně životního prostředí před znečisťováním chemickými látkami.
Proč jíst biopotraviny?
Jedním z hlavních důvodů, proč jíst biopotraviny, je vyhnout se zemědělským chemikáliím. Podle výzkumu Hartman Group obecně platí, že spotřebitelé, kteří kupují bioprodukty, uvádějí jako hlavní motivaci zdravou výživu, chuť a bezpečnost potravin. Dalším silným důvodem k jejich koupi a konzumaci je pozitivní vliv na životní prostředí.
Jaké jsou nejdůležitější biopotraviny, které bychom měli nakupovat?
V podstatě nezáleží na tom, co je pro vás nejdůležitější: zdraví, chuť, cena nebo životní prostředí. Lidé, kteří začínají nakupovat biopotraviny, obvykle do svých košíků jako první vkládají zeleninu, mléčné výrobky a dětskou výživu. Ale jen vy víte, co vy a vaše rodina nejvíce jí a pije, a které biopotraviny by proto mohly nejvíce přispět ke kvalitní výživě.
Jsou biopotraviny zdravější?
Jak už bylo uvedeno, BIO nutně neznamená, že je daný výrobek zdravý – bio může být i sádlo, alkohol, brambůrky, smažené hranolky či cigarety. Bio znamená, že suroviny byly pěstovány a zpracovávány ekologicky.
Konzumací biopotravin ale chráníte své zdraví i okolní životní prostředí. Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva atd. Je prokázáno, že biopotraviny mají lepší výživnou hodnotu (vyšší obsah vitamínů, zejména vitamínů C a E, vyšší obsah minerálních látek).
Přibývají výzkumy, které potvrzují vyšší obsah určitých živin v bioplodinách ve srovnání s těmi konvenčními.
Další problém, který BIO řeší, jsou pesticidy. Dle výzkumů je 60 % všech herbicidů, 90 % všech fungicidů, a 30 % všech insekticidů potenciálně rakovinotvorných. Biozemědělství nepřipouští použití potenciálně škodlivých a v půdě dlouho rezidujících pesticidů a umělých hnojiv.
Co se masa týče – bio není jen o kvalitě. Je to i o respektu a úctě k zvířatům. Zvířata se volně pasou, jsou dokrmována jen bio krmivem a žijí co nejpřirozenější život, který se při chovu v zajetí dá dosáhnout. Samozřejmostí je šetrná porážka, kdy je zvíře usmrceno okamžitě a bez předchozího stresu. Do masa se tak nevyplavují stresové hormony a maso není ztuhlé.
Chutnají biopotraviny lépe?
My si myslíme, že ano, a mnozí kuchaři a gurmáni nám dávají za pravdu. Kromě toho výzkumy naznačují, že zvýšené hladiny fytochemikálií, které si ekologicky pěstované rostliny vytváří k boji proti škůdcům, také přispívají k vůni a chuti.
Proč je bio šetrnější k životnímu prostředí?
Ekologické zemědělství z definice nepoužívá chemikálie, které škodí životnímu prostředí a mohou kontaminovat déšť nebo podzemní vody. Ekologické zemědělství také doplňuje a udržuje zdravou, úrodnou ornici s bohatou biomasou, čímž snižuje erozi a dopad na hladinu spodní vody. Pro účely bio-pěstitelství a bio-chovu se hodí jen specifické druhy rostlin a zvířat – těch přirozeně více odolných. Bio nepřipouští genetickou modifikaci, ale naopak zvyšuje pravděpodobnost zachování jedinečných druhů plodin a hospodářských zvířat – pomáhá udržovat diverzitu genofondu.
Používají biozemědělci pesticidy?
Primární strategií ekologických zemědělců je prevence. Díky tomu, že udržují zdravou ornici, jsou rostliny schopné lépe odolávat nemocem a hmyzu. Když se nadměrně zvýší populace škůdců, pěstitelé vyzkoušejí různá opatření, jako jsou lovci hmyzu, přerušení páření, nástrahy a bariéry. Pokud tato opatření selžou, certifikační orgán může za omezených podmínek udělit povolení uplatnit botanické nebo jiné neperzistentní opatření. Ty, které jsou rostlinného původu, rychle odbourává kyslík a sluneční světlo.
Jaké normy určují, co je bio?
Označení „bio“ se vztahuje pouze na výrobky, které jsou produkované certifikovanými výrobci.
Ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin se řídí zákonem č. 242/2000 Sb. a Nařízením Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Musí být registrováni u Ministerstva zemědělství ČR. Na dodržování právních norem pro ekologické zemědělství (EZ) v ČR dohlíží celkem čtyři kontrolní organizace: KEZ, ABCERT, BIOKONT a Bureau Veritas Czech Republic s.r.o., pověřené Ministerstvem zemědělství ČR. Tyto kontrolní organizace zároveň vydávají certifikáty osvědčující původ výrobků producentů. Nejenže udělují příslušné certifikáty, ale provádějí také kontroly u výrobců, zpracovatelů i velkoobchodníků s biopotravinami. Inspektoři kontrolních organizací provádějí pravidelné i namátkové kontroly na biofarmách, u zpracovatelů i velkoobchodníků. Minimálně jednou ročně tak projde celý řetězec výroby, zpracování a distribuce kompletní kontrolou.
Jaké jsou bio-normy pro maso, vejce a mléčné výrobky?
Bio-chov zakazuje používání antibiotik a syntetických růstových hormonů. Navíc všechna zvířata musí být chována v podmínkách vhodných pro daný druh.
Zvířata na ekologických farmách jsou chována ve volných výbězích, na pastvinách, bez stresu, s větší péčí a zdravějším vývinem než zvířata chovaná konvenčně ve velkochovech. Netrpí stresem, zneužíváním antibiotik a hormonů tak, jako se tomu děje v obrovských halách velkochovů a drůbežáren.
Zvířata na biofarmách mohou být krmena jen certifikovaným bio krmením, celý proces je kontrolován a prověřován. Zvířata a živočišné produkty musí být v každém okamžiku jednoznačně identifikovatelné na všech stupních od producenta až po prodej spotřebiteli.
Jaký je rozdíl mezi bio a farmářskými produkty?
Na rozdíl od bioproduktů, označení výrobku jako „farmářské“ nevyžaduje žádnou certifikaci. Označení „farmářské“ se používá v různých kontextech a nemusí se nutně týkat zdraví, způsobu pěstitelství nebo dobrých životních podmínek zvířat. Bio je přesně definované a musí splňovat přísná kritéria, která zaručují kvalitu potravin, jejich původ i zpracování. Nikdo si nemůže jen tak napsat na zahrádku „bio“, i kdyby hnojil jen domácím hnojem. Takové potraviny mohou být označeny jako „pěstovány bez chemie“, ale nikoliv bio. Bio je propracovaný systém přírodních postupů, které se týkají především pěstování a výroby, ale také zpracování a ošetření produktů.
Zavázali jsme se k transparentnosti, pokud jde o určité vlastnosti výrobku, abyste se měli možnost dozvědět se více o tom, jak se vaše jídlo vyrábí a co obsahuje. Všechny naše produkty jsou označeny a jestli máte jakýkoliv dotaz k složení nebo procesu výroby, kontaktujte nás prosím. Rádi vaše dotazy zodpovíme.
Jsou biodynamické produkty bio?
Ne, i když existují určité podobnosti. Stejně jako ekologičtí zemědělci i biodynamičtí zemědělci musí hledat alternativy k syntetickým chemickým pesticidům a hnojivům.
Platí, že žádné biopotraviny nejsou geneticky modifikované?
Ano, opravdu je tomu tak. Bio standardy zakazují geneticky modifikované organismy. Proto vždy, když se rozhodnete pro bio, máte také záruku, že nejsou GMO.
Jsou biopotraviny obecně dražší než konvenční potraviny?
Ano, mnoho biopotravin skutečně stojí více. Dobrou zprávou je, že cena biopotravin je stále konkurenceschopná. Nejlépe dostupné bioprodukty mohou stát jen o pár korun více než jejich konvenční protějšky. Ceny bioproduktů mají mnoho stejných nákladů jako konvenční produkty – pěstování, sklizeň, dopravu a skladování, ale bioprodukty navíc musejí splňovat přísnější právní předpisy týkající se všech těchto kroků. Tento proces je často více pracný a vyžaduje řízení na podrobnější úrovni. Ekologičtí zemědělci mají náklady navíc s bio certifikací a vládní programy neposkytují zvláštní podporu ekologického zemědělství do stejné míry jako v případě konvenčního zemědělství.
Dá se říci, že cena biopotravin je férová – zahrnuje v sobě veškeré náklady na jejich produkci a nevznikají žádné vedlejší náklady, potřebné k zlepšení životního prostředí, stavu ovzduší a kvality vody, které jsou v konvenčním zemědělství často přenášeny na spotřebitele nepřímo – formou daní. Konvenční potraviny jsou tak levné proto, že náklady na ekologické škody způsobené jejich pěstováním nese celá společnost, primárně formou daní. Biofarmáři dávají více péče své půdě i životnímu prostředí, proto jsou jejich produkty o něco dražší.
Jsou všechny produkty ve Sklizeno bio?
Ne, všechny produkty nejsou bio, ale můžete se spolehnout na naše standardy kvality pro produkty, které nabízíme, bez ohledu na to jestli jsou bio nebo ne. Potraviny a nápoje dostupné v našich prodejnách nesmí obsahovat žádné ztužené tuky nebo chemické příchutě, barviva, sladidla, škodlivé konzervační látky – seznam zakázaných látek naleznete zde. Máme nejvyšší standardy pro maso, ovoce a zeleninu v ČR.
V našich prodejnách nabízíme širokou škálu možností a jsme odhodláni nabízet bioprodukty vždy, když je to možné a zároveň neustále podporovat zvyšování bioprodukce.
Věříme a podporujeme BIO. A proč? Okolo bio kvality panuje spousta mýtů. Pravdou je, že bio znamená “normální”. Tedy způsob, jakým se suroviny produkovaly po staletí. Bez chemie, v souladu s přírodou. A proč biopotravinám důvěrovat? Tady je hned 6 důvodů!
Sečteno a podtrženo, biopotraviny a jejich produkce jsou způsobem, díky němuž můžeme na této Zemi fungovat dlouhodobě a udržitelně, aniž bychom si pod sebou podřezávali větev. A kromě toho chutnají skvěle!
To, co tvoří základní parametr kvality potravin, jsou látky použité při jejich výrobě. Níže uvedené látky jsou v našich potravinách zcela nepřípustné, případně s níže uvedenými výjimkami:
Pro výrobu produktů se nesmí použít žádné výrobky či složky, které byly geneticky upravené, nebo které obsahují geneticky upravené složky. Geneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. Mutace jsou získány tak, že do organismu vneseme nebo v něm cíleně deaktivujeme nějaké konkrétní geny. Genetická modifikace je předmětem značné kontroverze a její vliv na zdraví není dostatečně vědecky probádaný. Proto, v zájmu předběžné opatrnosti, používání surovin a složek obsahujících GMO v prodejnách Sklizeno zakazujeme. Každá surovina či výrobek, nabízená na trhu v EU a obsahující GMO, musí být takto označena, proto není složité se takovým potravinám vyhnout.
Pro výrobu produktů se nesmí použít žádné výrobky či složky, obsahující trans-mastné kyseliny (tuky). Trans-mastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování). Výsledkem hydrogenace je tuhý a snadno roztíratelný výrobek. Výchozí surovinou jsou nejčastěji levné rostlinné oleje, například slunečnicový, sójový či řepkový. Hydrogenované (trans) tuky jsou zdraví škodlivé, podílejí se na rozvoji srdečně cévních onemocnění a pravděpodobně i na rozvoji nádorových onemocnění. Nejčastěji bývají obsaženy v levných margarínech a při přípravě polotovarů, v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách.
Pro výrobu konvenčních produktů se často používají sladidla, která jsou neslučitelná se zdravým životním stylem a zásadami zdravé výživy. Proto se při výběru produktů vyhýbáme těmto sladidlům:
Název položky | Stav | Podmínka akceptace | Funkce |
octová kyselina | akceptovatelné | dochucovadlo | |
kyselina adipová | akceptovatelné | dochucovadlo, činidlo kontroly pH | |
aerosolové spreje | akceptovatelné | Stlačený plyn | |
agar | akceptovatelné | želírovací činidlo | |
alkohol v potravinách | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné,pokud neobsahuje umělá barviva a příchutě. | ochucovadlo |
algin | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
kyselina alginová | akceptovatelné | želírovací činidlo, zahušťovadlo | |
allylisothiokyanát | podmíněně akceptovatelné | Pouze z přírodních zdrojů; syntetická verze je neakceptovatelná. | příchuť |
alfa-tokoferol | akceptovatelné | antioxidant | |
alfa-tokoferol acetát | akceptovatelné | antioxidant | |
hydrogenuhličitan amonný | akceptovatelné | regulátor kynutí | |
fosforečnan amonný | akceptovatelné | regulátor kynutí | |
amyláza | akceptovatelné | enzym | |
bezvodý mléčný tuk | akceptovatelné | tuk | |
annato | akceptovatelné | přírodní barvivo | |
apokarotenal | akceptovatelné | Pouze barvivo z přírodních zdrojů. | barvivo |
askorbáty | akceptovatelné | antioxidant | |
kyselina askorbová | akceptovatelné | kypřidlo těsta, antioxidant | |
askorbylpalmitát | akceptovatelné | antioxidant | |
kyselina asparagová | akceptovatelné | doplněk | |
astaxanthin | akceptovatelné | doplněk | |
autolyzovaný výtažek z kvasnic | akceptovatelné | zvýrazňovač příchuti | |
prášek do pečiva | akceptovatelné | kynutí | |
ječný slad | akceptovatelné | sladidlo | |
beta-karoten | akceptovatelné | barvivo, antioxidant | |
biotin | akceptovatelné | doplněk | |
kofein | akceptovatelné | doplněk | |
vápník | akceptovatelné | Minerální doplněk | |
askorbát vápenatý | akceptovatelné | výživa (vitamín C) | |
octan vápenatý | akceptovatelné | Přípravek pro kontrolu plísně, sekvestrant | |
alginát vápenatý | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
askorbát vápenatý | akceptovatelné | konzervant | |
uhličitan vápenatý | akceptovatelné | působí proti spečení | |
kaseinát vápenatý | akceptovatelné | pojivo, našlehání | |
chlorid vápenatý | akceptovatelné | zpevňující látka | |
citrát vápenatý | akceptovatelné | pufr, sekvestrant, zpevňující látka | |
fosforečnan vápenatý | akceptovatelné | úprava pH, výživa | |
hydroxid vápenatý | akceptovatelné | minerální doplněk | |
laktát vápenatý | akceptovatelné | stabilizátor | |
pantothenát vápenatý | akceptovatelné | výživa | |
fosforečnan vápenatý | akceptovatelné | kypřidlo těsta | |
stearan vápenatý | akceptovatelné | působí proti spečení | |
síran vápenatý | akceptovatelné | kypřidlo těsta, zpevňující látka | |
řepkový olej | akceptovatelné | olej | |
kanthaxanthin | akceptovatelné | umělé barvivo | |
karamelová barva | akceptovatelné | přírodní barvivo | |
karboxymethylcelulóza | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
karmína, košenila | pomíněně akceptovatelné | Pouze u uzenin v nízké koncentraci do 0,05 % hm. | barvivo |
karnaubský vosk | akceptovatelné | doplněk | |
karubin | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
karoten | akceptovatelné | přírodní barvivo | |
karagenan | akceptovatelné | stabilizér | |
kasein (mléčná bílkovina) | akceptovatelné | emulgátor, výživa | |
celulóza | akceptovatelné | zdroj vlákniny, zahušťovadlo, stabilizér | |
syřidlo a koagulující enzymy | akceptovatelné | srážedlo | |
čekankový sirup | akceptovatelné | sladidlo | |
chlorofyl | akceptovatelné | přírodní barvivo | |
čokoládový likér | akceptovatelné | přísada | |
cholin bitartrát | akceptovatelné | doplněk | |
kyselina citronová | akceptovatelné | okyselení, antioxidant | |
alkalicky zpracované kakao | akceptovatelné | příchuť | |
kokosový olej | akceptovatelné | tuk, emulgátor | |
kolagen | akceptovatelné | doplněk | |
kukuřičný lepek | akceptovatelné | přísada | |
kukuřičný škrob | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
kukuřičný sirup | akceptovatelné | Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován | zahušťovadlo, sladidlo |
bavlníkový olej | akceptovatelné | tuk | |
krém z vinného kamene | akceptovatelné | regulátor kynutí | |
krystalická fruktóza | akceptovatelné | sladidlo | |
Kultivovaný kukuřičný sirup | akceptovatelné | inhibitor plísní | |
kultivovaná dextróza | akceptovatelné | antimikrobiální činidlo | |
kurkumin | akceptovatelné | koření a barvivo | |
cystein | akceptovatelné | kypřidlo těsta | |
Dextrin | akceptovatelné | pojivo, zahušťovadlo | |
dextróza | akceptovatelné | barvivo, sladidlo | |
fosforečnan vápenatý | akceptovatelné | kypřidlo těsta | |
diethylhexyl | akceptovatelné | probiotikum | |
mono – diglyceridy | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné pouze v případě, že nejsou mastné kyseliny hydrogenované | emulgátor |
Dimagnesium fosfát | akceptovatelné | doplněk | |
hydrogenfosforečnan draselný | akceptovatelné | emulgátor, pufr | |
Dihydrogendifosforečnan pyrofosforečnan | akceptovatelné | emulgátor | |
Disodný fosfát | akceptovatelné | stabilizátor proteinu, emulgátor, pufr | |
dl-alfa-tokoferol | akceptovatelné | vitamín | |
dl-methionin | akceptovatelné | aminokyselina | |
Vaječný albumín | akceptovatelné | doplněk | |
Vejce – syrová vejce, vařená a melanže | akceptovatelné | přísada | |
enzymy | akceptovatelné | přísada, aktivní činidlo | |
kyselina erythorbová | akceptovatelné | antioxidant | |
erythritol | akceptovatelné | sladidlo | |
ethylalkohol | akceptovatelné | doplněk | |
fosforečnan železitý | akceptovatelné | minerál | |
glukonan železnatý | akceptovatelné | barvivo | |
síran železnatý | akceptovatelné | doplněk | |
příchutě | podmíněně akceptovatelné | Pouze, je-li přírodní. | příchuť |
frakcionované oleje | akceptovatelné | stabilizovaný/separovaný olej | |
frakcionovaný palmový olej | akceptovatelné | stabilizovaný/separovaný olej | |
fruktooligosacharidy | akceptovatelné | vláknina | |
fruktóza | akceptovatelné | sladidlo | |
koncentráty ovocných džusů | akceptovatelné | sladidlo | |
kyselina fumarová | akceptovatelné | okyselení | |
želatina | akceptovatelné | želírovací činidlo | |
Želatinová guma | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
glukono delta-lakton | akceptovatelné | nakynutí, okyselení | |
glukózový sirup | akceptovatelné | sladidlo | |
glycerin | akceptovatelné | rozpouštědlo příchuti a barvy | |
glycerol ester živice dřeva | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
guarová guma | akceptovatelné | zahušťovadlo, vláknina, plnivo | |
guarana | akceptovatelné | stimulant | |
akátová guma | akceptovatelné | stabilizátor | |
arabská guma | akceptovatelné | emulgátor, stabilizátor | |
guma karaya | akceptovatelné | emulgátor | |
tragantová guma | akceptovatelné | zahušťovadlo, stabilizátor | |
Hijiki | akceptovatelné | mořská řasa | |
Med květový, medovicový | akceptovatelné | sladidlo | |
hydrogenovaný hydrolyzát škrobu | akceptovatelné | plnidlo, sladidlo | |
hydrolyzované rostlinné bílkoviny | akceptovatelné | zvýrazňovač příchuti | |
hydrolyzované sójové bílkoviny | akceptovatelné | zvýrazňovač příchuti | |
hydrolyzované rostlinné bílkoviny | akceptovatelné | zvýrazňovač příchuti | |
Hydroxylovaný sójový lecitin | akceptovatelné | emulgátor | |
hydroxypropylmethylcelulóza | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
Inositol | akceptovatelné | výživa (vitamín B) | |
Inulin | akceptovatelné | sladidlo | |
invertní cukr a sirup | akceptovatelné | Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. | sladidlo |
sacharáza | akceptovatelné | enzym | |
izolovaný sójový protein | akceptovatelné | pojivo | |
Isomalt | akceptovatelné | sladidlo | |
L-cystein | akceptovatelné | kypřidlo těsta | |
kyselina mléčná | akceptovatelné | antioxidant, okyselení | |
laktitol | akceptovatelné | plnidlo, sladidlo | |
laktóza (mléčný cukr) | akceptovatelné | krystalické kontrolní činidlo | |
monohydrát laktózy | akceptovatelné | krystalické kontrolní činidlo | |
lecitin | akceptovatelné | emulgátor | |
fruktóza | akceptovatelné | Ve výrobcích tolerována, nikoliv podporována. | sladidlo |
lipáza | akceptovatelné | enzym | |
Karubin | akceptovatelné | zahušťovadlo, stabilizátor | |
lykopen | akceptovatelné | barvivo | |
lysozym (E 1105) | akceptovatelné | enzym | |
uhličitan hořečnatý | akceptovatelné | protispékavá přísada | |
chlorid hořečnatý | akceptovatelné | retenční činidlo barvy, zpevňující látka | |
magnesium-stearát | akceptovatelné | pojivo, lubrikant | |
síran hořečnatý | akceptovatelné | doplněk | |
kyselina jablečná | akceptovatelné | okyselení | |
sladový výtažek | akceptovatelné | příchuť | |
sladový sirup | akceptovatelné | sladidlo | |
maltitol | akceptovatelné | sladidlo | |
maltodextrin | akceptovatelné | příchuť, disperzant | |
sladový cukr | akceptovatelné | sladidlo | |
mannitol
|
akceptovatelné
|
stabilizátor, plnidlo | |
javorový sirup | akceptovatelné | sladidlo | |
margarín | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné, pokud neobsahuje umělé přísady a není hydrogenován. | Náhražka másla |
triglyceridy | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné pouze v případě, že nejsou mastné kyseliny hydrogenované | tuk |
methylcelulóza | akceptovatelné | zahušťovadlo, zdroj vlákniny, stabilizátor | |
mikrokrystalická celulóza | akceptovatelné | pojivo, stabilizátor, plnivo, proti spékání | |
Modifikovaný kukuřičný škrob | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
Modifikovaný potravinový škrob | akceptovatelné | pojivo, zahušťovadlo, stabilizátor | |
Modifikovaný palmový olej | akceptovatelné | Pouze nehydrogenované oleje. | tuk |
modifikovaný tapiokový škrob | akceptovatelné | doplněk | |
monokalciumfosfát | akceptovatelné | regulátor kynutí | |
Monokalciumfosfát monohydrát | akceptovatelné | regulátor kynutí | |
dihydrogenfosforečnan draselný | akceptovatelné | Neutralizační činidlo, pufr, sekvestrant | |
přírodní aroma | akceptovatelné | příchuť | |
Niacin | akceptovatelné | vitamín | |
Niacinamid (vitamín B3) | akceptovatelné | výživa (Vit B) | |
nisin | akceptovatelné | antimikrobiální činidlo | |
dusičnany | podmíněně akceptovatelné | Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. | retenční činidlo barvy, příchuť, antioxidant |
dusitany | podmíněně akceptovatelné | Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. | retenční činidlo barvy, příchuť, antioxidant |
Olej | akceptovatelné | Samostatné, individuální oleje musí být lisované. Rozpouštědlem extrahované oleje jsou tolerovány u produktů s více přísadami. | tuk |
olej z palmových jader | akceptovatelné | Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. | tuk, emulgátor |
Palmový olej | akceptovatelné | Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. | tuk, emulgátor |
papain | akceptovatelné | tenderizér | |
pektin | akceptovatelné | želírovací činidlo, zahušťovadlo, stabilizátor | |
Pepsin | akceptovatelné | enzym | |
Mono- a diglyceridy fosfátů | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné, pokud není hydrogenováno. | emulgátor |
fosfáty | akceptovatelné | ph pufr, sekvestrant | |
kyselina fosforečná | akceptovatelné | okyselení | |
Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami | akceptovatelné | emulgátory | |
polysorbát 60, 65, nebo 80 | akceptovatelné | emulgátory | |
Vínan draselný | akceptovatelné | nakynutí, okyselení | |
hydrogenuhličitan draselný | akceptovatelné | zásada, nakynutí | |
chlorid draselný | akceptovatelné | výživa, náhražka soli | |
citrát draselný | akceptovatelné | pufr, činidlo kontroly pH | |
glukonát draselný | akceptovatelné | výživa, sekvestrant | |
hydroxid draselný | podmíněně akceptovatelné | akceptovatelné jako pomoc při zpracování ve velmi malém množství | úprava pH |
jodid draselný | akceptovatelné | minerální doplněk | |
Mléčnan draselný | akceptovatelné | zvýrazňovač příchuti, humektant | |
dusičnan draselný | podmíněně akceptovatelné | Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. | Konzervant |
dusitan draselný | podmíněně akceptovatelné | Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. | Konzervant |
fosforečnan draselný | akceptovatelné | sekvestrant, texturování | |
předželatinovaná mouka | akceptovatelné | přísada | |
propylenglykol | akceptovatelné | Humektant, rozpouští příchuť | |
propylenglykol alginát | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
pyrofosforečnan | akceptovatelné | sekvestrant, okyselení | |
kyselina pyrofosforečná | akceptovatelné | sekvestrant, okyselení | |
Chinin | akceptovatelné | přírodní příchuť | |
chinin hydrochlorid, chinin sulfát | akceptovatelné | dochucovadlo | |
červený palmový olej | akceptovatelné | Ve výrobcích tolerován, nikoliv podporován. | tuk |
třtinový sirup | akceptovatelné | sladidlo | |
riboflavin | akceptovatelné | vitamín | |
Rýžový koncentrát | akceptovatelné | působí proti spečení | |
rýžový sirup | akceptovatelné | sladidlo | |
salicornia prášek | akceptovatelné | Extrakt z buněk mořských řas | |
žraločí chrupavka | akceptovatelné | doplněk | |
Šelak, rafinovaný | akceptovatelné | dochucovadlo, plnivo, zpomalení vlhkosti | |
cukr | akceptovatelné | sladidlo | |
Silikonový gel | akceptovatelné | Konzervant | |
oxid křemičitý | akceptovatelné | nosič, působí proti spečení, disperzant | |
kouřové aroma, přírodní | akceptovatelné | (umělá kouřová příchuť je neakceptovatelná) | příchuť |
octan sodný | akceptovatelné | dochucovadlo, činidlo kontroly pH | |
Kyselý pyrofosforečnan sodný | akceptovatelné | pufr, kvásek | |
alginát sodný | akceptovatelné | želírovací činidlo, zahušťovadlo | |
fosforečnan sodno-hlinitý | akceptovatelné | emulgátor | |
askorbát sodný | akceptovatelné | antioxidant | |
hydrogenuhličitan sodný | akceptovatelné | pufr, kvásek | |
hydrogensiřičitan sodný | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné u vín a medovin | retenční činidlo barvy, konzervant |
uhličitan sodný | akceptovatelné | úprava pH | |
sodná sůl karboxymethylcelulózy | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
kaseinát sodný | akceptovatelné | emulgátor | |
Chlorid sodný | akceptovatelné | Konzervant, koření | |
citrát sodný | akceptovatelné | emulgátor, pufr | |
Chlorofylin sodíku a mědi | akceptovatelné | barvivo | |
erythorban sodný | akceptovatelné | antioxidant | |
hexakyanoželeznatan sodný | akceptovatelné | působí proti spečení | |
hexametafosforečnan sodný | akceptovatelné | emulgátor, sekvestrant, texturování | |
hydrogenuhličitan sodný | akceptovatelné | regulátor kynutí | |
hydroxid sodný | podmíněně akceptovatelné | akceptovatelné pouze pro louhování pečiva | zásada |
laktát sodný | akceptovatelné | zvýrazňovač příchuti, humektant | |
disiřičitan sodný | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné u vín a medovin | retenční činidlo barvy, konzervant, antioxidant |
dusičnan sodný / dusitan, DSS | podmíněně akceptovatelné | Pouze u uzenin v koncentraci nižší než 2 % hm. | Antioxidant, konzervant |
fosforečnan sodný | akceptovatelné | stabilizátor proteinu, emulgátor, pufr | |
pyrofosforečnan sodný | akceptovatelné | sekvestrant | |
hlinitokřemičitan sodný | akceptovatelné | proti spékání | |
hlinitokřemičitan sodný | akceptovatelné | pufr | |
siřičitan sodný | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné u vín a medovin | konzervant |
tripolyfosfát sodný | akceptovatelné | sekvestrant, texturování | |
sorbitan monooleát | akceptovatelné | emulgátor, povrchově aktivní látka | |
sorbitan monostearát | akceptovatelné | zahušťovadlo, emulgátor | |
sorbitantristearát | akceptovatelné | emulgátor | |
sorbitol | akceptovatelné | sladidlo | |
čirok | akceptovatelné | pícnina | |
Izoláty sójové bílkoviny | akceptovatelné | pojivo | |
Bezpečná sója | akceptovatelné | Bezpečná sója | |
Spouštěcí destilát | akceptovatelné | příchuť | |
Stévie, steviolglykosidy | akceptovatelné | sladidlo | |
Sucanat | akceptovatelné | sladidlo | |
kyselina jantarová | akceptovatelné | Neutralizační činidlo, zvýrazňovač příchuti | |
sukralóza | akceptovatelné | umělé sladidlo | |
sacharóza | akceptovatelné | sladidlo | |
siřičitany (oxid siřičitý) | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné u vín a medovin | retenční činidlo barvy, konzervant, antioxidant |
Guma tara | akceptovatelné | zahušťovadlo, stabilizér | |
kyselina vinná | akceptovatelné | okyselení | |
taurin | akceptovatelné | doplněk | |
difosforečnan | akceptovatelné | sekvestrant, kvásek | |
texturované rostlinné bílkoviny | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné, pokud neobsahují umělá aromata/barviva. | Sójová bílkovina jako náhražka masa |
Thaumatin | akceptovatelné | dochucovadlo, sladidlo | |
thiamin mononitrát | akceptovatelné | výživa (vitamín B1) | |
oxid titaničitý | akceptovatelné | barvivo | |
tokoferoly | akceptovatelné | výživa (vitamín E), antioxidant | |
tragant | akceptovatelné | zahušťovadlo | |
transglutamináza | podmíněně akceptovatelné | Akceptovatelné jako enzym při výrobě sýrů | enzym |
trehalóza | akceptovatelné | texturování, sladidlo | |
trivápenatý citrát | akceptovatelné | pufr, sekvestrant, zpevňující látka | |
fosforečnan vápenatý | akceptovatelné | působí proti spečení, pufr | |
triklosan | podmíněně akceptovatelné | akceptovatelné, ale není preferováno pro výrobky v domácnosti | baktericidní |
triethylcitrát | podmíněně akceptovatelné | akceptovatelné pouze pro výrobky s vaječným bílkem | Povrchově aktivní látky |
citrát sodný | akceptovatelné | pufr, sekvestrant, zpevňující látka | |
fosforečnan sodný | akceptovatelné | emulgátor | |
kurkuma | akceptovatelné | koření a barvivo | |
rostlinné gumy | akceptovatelné | emulgátor, zahušťovadlo | |
rostlinný olej | akceptovatelné | olej | |
Vitamín A palmitát | akceptovatelné | vitamin | |
vitální pšeničný lepek | akceptovatelné | kypřidlo těsta | |
pšeničný škrob / pšeničný škrobový gluten | akceptovatelné | kypřidlo těsta | |
syrovátka | akceptovatelné | přísada | |
xanthanová guma | akceptovatelné | emulgátor, zahušťovadlo | |
xylitol | akceptovatelné | sladidlo | |
Droždí | akceptovatelné | zlepšovač fermentace | |
výtažek z kvasnic | akceptovatelné | zvýrazňovač příchuti | |
Ferrokyanid sody | akceptovatelné | působí proti spečení | |
síran zinečnatý | akceptovatelné | Minerální doplněk |
I přes veškerou péči, kterou věnujeme kontrole a výběru sortimentu pro naše prodejny, může se v některé z prodejen vyskytnout produkt, který unikl naší pozornosti nebo pozornosti našich franšízových partnerů. Takový výskyt omezujeme na 1 % našeho sortimentu. Najdete-li takový produkt, budeme rádi, pokud upozorníte nákupní centrálu a my ihned zjednáme nápravu. Vaše připomínky pište na adresu: sortiment@sklizeno.cz.
Děkujeme.