logo

Michal Stec z Rebelbean: Rebelujeme proti zažitým názorům na kávu

Brněnská pražírna Rebelbean praží výběrovou kávu, a jak už název naznačuje, nebojí se při tom jít svou vlastní cestou. Zkusili jste například kombinovat výběrovou kávu a fortifikované víno Lokus z vinařství Víno J. Stávek? V předvečer začátku Týdne kávy přinášíme rozhovor s jedním z hlavních Rebelů Michalem Stecem.

 

Kdy, jak a proč vznikli Rebelbean?

Projekt vznikl v roce 2013. Jeho myšlenkou bylo představit kvalitní výběrovou kávu komunitě rockerů… což se úplně nezdařilo. Přesto si značka našla svoji vlastní cestu k zákazníkům a fanouškům.

Proti čemu rebelujete?

Rebelství, tak jak ho vnímáme my, je velice individuální záležitost. My jsme dodavatelé energie. Naším cílem je být každému oporou, aby rebeloval proti tomu, co jeho osobně štve nejvíce.

A jako firma rebelujeme proti zažitým názorům na kávu. Snažíme se ji představit v jiném světle a z nového úhlu pohledu.

Na jakou kávu se specializujete?

Pracujeme výhradně s výběrovou kávou (specialty coffee). Suroviny vybíráme podle sezón a aktuálních sklizní ve světě. Spolupracujeme jak s importéry, tak přímo s farmáři, které reprezentují. V nabídce běžně máme několik jednodruhových (single origin) káv a jednu směs – My Daily Mix.

Jak je na tom Česká republika, co se týče kávové osvěty? Je to u nás už dobré, nebo je stále co dohánět?

U nás je to skvělé. Zakládají se kavárny, vznikají pražírny, pořádají se degustace a festivaly. Všeobecně je u nás káva na velmi vysoké úrovni. Zájem o ni neustále roste a získává si čím dál tím více fanoušků.

Komu byste vaše kávy doporučili? Nebo jinak – jak vypadá váš typický zákazník?

Rozdělil bych je do dvou skupin. Tou první jsou lidé, kteří již výběrovou kávu znají a rádi objevují nové pražírny. Druhou jsou lidé, které oslovila naše filozofie a přístup ke kávě. Objevili nás na akcích, kterých děláme spoustu, nebo si nás našli na sociálních sítích.

Jaký domácí způsob přípravy kávy byste doporučili zákazníkům Sklizeno, kteří si kávu z vaší pražírny přinesou domů?

Jednoznačně je to Clever Dripper. Jednoduché, levné a především účelné zařízení, které používá papírové filtry.

Co mohou lidé ve vašich kávách najít? Myslím senzoricky 🙂

Co se týče všeobecně stylu pražení, tak je to především vyváženost chutí a sladkost. A konkrétně? To už záleží na původu kávy. Od oříšků přes tropické ovoce až po černé olivy, které jsme aktuálně našli v naší Kostarice.

Co vás čeká v nejbližší budoucnosti? Jaké jsou vaše plány?

Momentálně se plně soustředíme na otevření nové kavárny v areálu brněnské Vlněny. Ta by měla být hotová během října. Zároveň chystáme zajímavé projekty s farmáři, které bychom rádi představili v blízké budoucnosti. Osobně bych si nejraději plánoval další cestu na farmy.

Trošku předčasná otázka, ale stejně: Je káva vhodný dárek pod stromeček?

Určitě je! Kromě samotných balíčků jsou tady ještě degustační sety, limitované edice a samozřejmě taky hromada různých přístrojů a příslušenství na přípravu kávy.

 

 

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.