Z čeho je chleba? |
|
KvásekSprávně by se mělo říkat žitný kvas, ale já mám zažitý tuto zdrobnělou formu. Není to nic než mouka s vodou, která díky bakteriím a kvasinkám zkvasí. Chcete-li si kvásek vypiplat od nuly, je to možné a není to až tak složité. Postup najdete tady. MoukaKvásek krmte žitnou moukou. Může být i celozrnná, ale musí být jemně mletá. Mouka z Pro-Bio, kterou máme ve Sklizeno, je ideální. Upečete z ní 100% celozrnný žitný chleba, který od klasického žitňáku nepoznáte. Co se týče pšenice, doporučuju začít s pšeničnou chlebovou moukou. Je o něco tmavší než dvounulka a chlebové těsto s ní krásně kyne. Až získáte trochu praxe, rozhodně jsem zastáncem toho, abyste chlebovku začali postupně nahrazovat jinými moukami. Opět to můžete zkusit s moukami ze Sklizeno – máme mouku z červené pšenice nebo mouku špaldovou. A zvyšujte taky poměr celozrnné. Chleby s ní budou hutnější, ale nutričně mnohem hodnotnější. VodaTady je to celkem jednoduché. Voda je voda. Můžete ji nahradit podmáslím, syrovátkou, pivem… Já to moc nemám rád, držím se hesla „Keep it simple!“. Ale experimentování fandím. KořeníV Česku máme rádi český kmín. Mým oblíbeným kořením je taky černucha neboli černý kmín, který |
|
chlebu dodává speciální vůni a chuť – představte si něco jako provensálské bylinky. Mezi další koření, která se do chleba dávají, patří koriandr, anýz nebo fenykl. Koření v chlebu jednak zlepšují chuť a jednak podporují dobré trávení. Co ještě?V této části čekejte naprostou svobodu, volnomyšlenkářství a anarchii. Co si do chleba zamícháte, je jen na vás. Semínka, ořechy, sušené ovoce a zelenina, nakládaná zelenina, pečená zelenina, ovesné a jiné vločky, vařené obilí, cibule, česnek, slanina, uzené maso, strouhané vařené brambory a plno dalších úletů. Vše je jen na vaší chuti. Já jsem do těsta jednou přidal uvařenou rýži od oběda a rozhodně jsem tím chleba nezkazil 🙂 Mezi moje obvyklé a oblíbené „vložky“ do chleba patří:
|
Jak ho uskladnit? |
Poslední rada se týká uskladnění chleba. První den ho klidně nechte ležet v kuchyni na mřížce. Pak ho zabalte do utěrky a řeznou plochou ho položte na desku (prkýnko, kuchyňskou linku). Právě řezná plocha je náchylná k osychání. Pak chleba dejte do chlebovky, do skleněné zapékací mísy s víkem nebo jiné nádoby, která není vzduchotěsná, ale ve které vzduch přímo neproudí (košíky na pečivo nejsou úplně vhodné). |