Tak jako v Česku nesmí na Velikonoce chybět nádivka, v Itálii se tradičně připravuje špenátový velikonoční koláč. A stejně, jako si v Česku každý svůj rodinný recept upraví podle toho, jak jemu vyhovuje, je i více možností, jak se s tímto koláčem popasovat. Martina Lancingerová, autorka blogu Vařeniště.cz, se rozhodla si recept upravit také trochu podle sebe, nicméně z něj nemizí typická surovina pro Velikonoce – vajíčka.
Množství ingrediencí je na formu o průměru 26 centimetrů.
Mouku smíchejte s větší špetkou soli. Přidejte změklé máslo, žloutky a prsty začněte zpracovávat. Až se vám vytvoří žmolenka, přidejte vodu a zpracujte vláčné těsto. Kdyby se vám zdálo příliš suché, přidejte ještě trošičku másla. Zabalte těsto do fólie a uložte na dvě hodiny do lednice.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Do hrnce vložte opraný špenát. Chvíli promíchávejte. Když ovadne, slijte špenát do cedníku a ihned přendejte do ledové vody. Špenát sceďte a vodu z něj vymačkejte. Překrájejte na menší kusy a přendejte do větší misky.
Ke špenátu přidejte vajíčka, sýr, zakysanou smetanu, osolte, přidejte tymián – lístky z větší snítku čerstvého tymiánu anebo 1–2 lžičky sušeného. Důkladně promíchejte, aby se suroviny propojily.
Z těsta oddělte asi 1/3. Nastrouhejte gorgonzolu a smíchejte ji s touto částí těsta. Znovu uložte do lednice.
Těsto, které zbylo (2/3), rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a vyložte jím pečicí formu. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte alobalem a vysypte luštěninami až po okraj.
Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a nechte 7 minut péct naslepo. Pak sundejte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
Předpečený korpus zalijte náplní, po obvodu rozmístěte oloupaná, natvrdo uvařená vajíčka. Těsto se sýrem vyndejte z lednice a na hrubém struhadle nastrouhejte ho na povrch náplně.
Vložte koláč do trouby. Teplotu snižte na 180 °C a pečte asi 45 minut.
Krájejte až po úplném vychladnutí. Nejlépe uložte zchladlý koláč do lednice a krájejte až druhý den.