Jaro je v plném proudu a příroda láká svými krásami. Čekají nás dva volné květnové svátky, tak sbalte pár saků paků a vyrazte objevovat přírodní zajímavosti. Ale zapomenout byste neměli ani na své žaludky. Když se ozve hlad, je dobré být připraven. A venkovní kuchyně s sebou přináší spoustu zábavy při nacházení nových cest ke starému dobrému vaření. Řekneme si o těch nejrozšířenějších.
Jistěže můžete přežít třeba týdenní túru na energetických a proteinových tyčinkách, sušeném mase, müsli a dalších trvanlivých potravinách, které nezabírají v batohu příliš mnoho místa ani nepřidávají vaší bagáži nežádoucí kilogramy. Pokud ale vyrážíte na více než dva dny, zkuste se zamyslet i nad teplou kuchyní. Je to příjemnější a taky zábavnější, než celé dny žmoulat jen studenou stravu. Jaké máte možnosti?
Asi nejpraktičtější. A taky nejméně romantické. Ale nemusíte spoléhat na zásoby (suchého) dřeva ani veřejná ohniště po cestě. Vytáhnete, sestavíte, vaříte. Kuskus, ovesnou kaši, polévky nebo klidně vepřové ve vlastní šťávě.
Kotlík, trojnožka a táborák. Kotlíkový guláš uvařený na ohni chutná mnohem líp než ten uvařený doma. A to hlavně po celodenním pochodu. Nerozdělávejte oheň v lese a na místech, kde by se plameny mohly nekontrolovatelně rozšířit. Nejlepší je to někde v blízkosti vody.
Oheň můžete využít i k pečení. Nejdřív si vyrobte dostatečné množství žhavých uhlíků a potom do nich zahrabejte brambory nebo v alobalu zabalený steak s klobáskou a cibulí. Nebo zeleninu s tofu.
Kapitola sama pro sebe a samostatná disciplína venkovního vaření. Lze praktikovat i bez turistiky na vlastní zahradě, nebo třeba na veřejném grilovacím místě, kterých zvlášť ve velkých městech přibývá. Steaky, ale taky zelenina, ryby, houby a další dobroty. O grilování jsme psali tady, tady nebo tady.
Tohle je asi největší pecka venkovního vaření. Pečení v díře v zemi za pomoci horkých kamenů. Znáte z knihy Ernesta Thompsona Setona Dva divoši. A jestli ne, čtěte zde:
Potřebujete jámu hlubokou asi půl metru, proto si s sebou nezapomeňte přibalit polní lopatku. Dalším vybavením bude tlustší dřevěný kolík, který musí být delší, než je jáma hluboká. Rovnou ho zapíchněte do jámy. Když máte hotovo, naskládejte do jámy kameny, které jste rozpálili v ohni. Na ně nasypte popel a položte jídlo (maso s cibulí, klobásou, slaninou a klidně nakrájenými jablky, zabalené do pečicího papíru a alobalu nebo listů lopuchu). Zahrňte dalšími horkými kameny, pak celou jámu zakopejte a dobře udusejte. Po cca půl hodině vytáhněte kolík a do otvoru nalijte asi 2 litry studené vody. Počkejte ještě hodinu a půl a pak si jídlo z jámy vykopejte. Dobrou chuť!
Ať vaříte cokoli a jakkoli, nezapomeňte, že pro kvalitní jídlo nakoupíte v prodejnách Sklizeno.