Polévka, která vás zahřeje.
Recept je od našeho šéfkuchaře Vojty Fňukala.
Příprava polévky: 15 min.
Doba vaření: 20 min.
Ingredience pro 4 osoby.
Nejprve si zapneme troubu na 200 °C a necháme ji rozpálit.
Lilky omyjeme vodou, rozkrojíme je napříč napůl a propícháme vidličkou, ať může pára při pečení ven.
Lilky poskládáme slupkou dolů na pečící papír a necháme 10-12 minut péct v rozpálené troubě na 200 °C.
Mezitím si očistíme a nakrájíme cibuli na větší kostky. Rozdrtíme nebo nasekáme česnek.
V hrnci rozehřejeme olivový olej, cibuli necháme zesklovatet a poté k ní přidáme česnek.
Upečené lilky zbavíme šlupky a oloupané nakrájíme na kostky. Ty přidáme do cibulovo-česnekového základu.
Restujeme 2 minuty a pak zalijeme horkým zeleninovým vývarem.
Nakonec přidáme celou plechovku fazolí i s nálevem a necháme zavařit.
Vaříme na středním ohni 10 minut.
Polévku během vaření dochutíme solí, pepřem a rozdrtíme do ní jednu chilli papričku.
Pokud máte rádi hodně ostrá jídla, přidejte chilli papričky dle libosti.
Cca 1/3 z obsahu polévky rozmixujeme a přidáme zpět, aby nám polévku lehce zahustila.
Na závěr zamícháme do polévky hrst čerstvě nasekané petrželky a můžeme podávat.
Přejeme dobrou chuť.
Do polévky na talíři můžete přidat pár nakrájených kostek feta sýru, který nám polévku zvýrazní. A také můžete přidat pár kostek opečeného lilku.