Vynikající francouzská klasická příprava králíka.
Příprava: 10 minut
Pečení masa: 90 minut
Ingredience pro 4 osoby
Králíka rozřežeme na porce, osolíme a opepříme.
Každou porci pečlivě potřete dijonskou hořčicí.
Nakrájíme slaninu na kostky a opečeme ji v pekáči, po chvilce přidáme naporcovaného králíka. A opečeme ho ze všech stran.
Podlijeme bílým vínem, necháme provařit.
Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. (Řídíme se vlastní zkušeností s pečením masa, neb každá trouba peče jinak.)
Průběžně během pečení, králíka přeléváme.
Teprve když je maso měkké, odkryjeme ho a vypečeme dozlatova.
Máslo smícháme s moukou a uložíme do lednice.
Měkké maso vyndáme z pekáče stranou.
Do vypečené šťávy přidáme smetanu a vaříme. Až je omáčka vroucí pomalu do ní vmícháme máslo s moukou.
Povaříme cca 10 minut, osolíme a opepříme dle chuti.
Aby omáčka byla jemná, přecedíme ji přes síto.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky cca 3 cm velké a necháme na mírném ohni vařit v osolené vodě.
Mezi tím si v hrnci ohřejeme mléko s máslem.
Měkké brambory slijeme a přídáme k nim teplé mléko.
Rozmixujeme anebo rozšťoucháme na kaši. Dle chuti osolíme.