logo

Four Duvet

Objevili jsme pro vás vynikající domácí ručně vyráběné cukrovinky.

Zajímalo nás, jak se vyrábí a kdo za tím stojí.

Na pár otázek jsme se tedy zeptali přímo majitele a tvůrce Jiřího Vávry.

 

Jak vás napadla myšlenka začít dělat marshmalllow a další sladkosti?

Za tímto nápadem stojí hlavně chuť do životní změny, která by přinesla vlastní malé podnikání a s ním spojenou práci, která bude člověka bavit a naplňovat. Přestože naše původní pracovní zaměření je úplně jiné, oblast gastronomie náš vždy lákala. Sice se neřadíme k „nadšeným domácím kuchařům“, kteří tráví hodiny denně u sporáku, ale oba máme rádi dobré a zajímavé jídlo, o které se sem tam pokoušíme i vlastními silami.

Při hledání inspirace od čeho se odpíchnout jsme si uvědomili, že se na našem trhu nevyrábí cukrovinky, které by byly vyrobeny z kvalitních surovin a zároveň i designově hezké. A tak nastalo naše půlroční laborování a pokusy. Zda se nám to nakonec povedlo, mohou nyní posoudit zákazníci.

 

Kde jste prodali první produkt?

První balené marshmallows a lízátka jsme prodali na Vánočních trzích 2014 v Uh. Hradišti. Karamelky jsme do nabídky zařadili až od letošního roku a objevily se v několika obchodech naráz. Jedním z nich byl i MY FOOD Vaňkovka.

 

Proč název “Four Duvet”?

Nepatříme k fanouškům anglikanismů, ale bohužel jsme nepřišli na nějaký pěkný český název. Proto jsme nakonec použili Four Duvet – „čtyři peřiny“, který ale má pro nás své opodstatnění. „Čtyři“ znamená čtyři základní přirozené lidské chutě (sladká, slaná, kyselá, hořká). Existuje ještě pátá chuť „umami“, což je reakce specifického chuťového receptoru na kyselinu glutamovou a její soli glutamáty.

A „peřina“ má připomínat nadýchanost marshmallows.

 

Kdo se vám stará o vizuální podobu výrobků?

Design našeho webu i obaly jsou dílem mé partnerky a odráží se v nich styl a směr jejího grafického cítění. Ostatně je to i její původní pracovní zaměření. Vzhled samotných výrobků je směsicí inspirací ze zahraničí a vlastních nápadů.

 

Kolik vás je ve firmě a jaká je vaše role?

Aktuálně jsme do činnosti firmy zapojeni dva – já a má partnerka. Její parketou jsou hlavně výrobní postupy, návrhy a vylepšování receptur a také grafika. Já mám zase na starost administrativu, obchodní činnost a umývání nádobí.

 

Odkud pochází suroviny na výrobu vašich produktů?

Výběr surovin je pro koncepci našich výrobků zásadní a to ovlivňuje i jejich konečnou cenu. Všichni naši dodavatelé pochází z ČR, ale pochopitelně ne všechny suroviny se dají přímo u nás vypěstovat či vyrobit – např. technologií pro lyofilizované ovoce tu nikdo nedisponuje. Základní suroviny jako cukr, smetana, máslo, želatina apod. jsou českého původu, ale např. pistácie a citrónová šťáva pochází ze Sicílie, čokoláda je původem z ekvádorských surovin.

 

 Kolik marshmallow denně sníte vy?

To je otázka na tělo. Během testování a zkoušení se jich snědlo opravdu hodně. Nyní je konzumujeme hlavně v rámci výroby před expedicí k zákazníkům. U cukrovinek bohužel neplatí to, co pro chleba – že se nikdy nepřejí. Proto si musíme udržovat naše chuťové pohárky v dobré kondici, aby neotupěly.

 

Jaké máte plány do budoucna?

V nejbližší době chceme rozšířit hlavně portfolio příchutí u karamelek a lízátek, abychom mohli nabízet ucelenou řadu po šesti příchutích a měli i „speciální edice“ např. pro Vánoce apod. Dále pracujeme na dalších druzích cukrovinek, které by mohly oslovit naše zákazníky. A pokud všechno půjde dobře, chceme část sortimentu posunout jiným směrem, než jsou sladkosti z cukru. Co konkrétně to bude, však necháme jako překvapení.

 

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na nové dobroty.

Cukrovinky Four Duvet zakoupíte v MY FOOD Vaňkovka.

 

 

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.