Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 3 – 4 hodiny
Pro 4 osoby.
Maso omyjeme a nakrájíme na stejně velké kusy, zbavíme blan a osolíme, opepříme.
V kastrolu si rozehřejeme olivový olej s trochou másla. Zprudka ze všech stran maso opečeme, aby se zatáhlo.
Poté maso z kastrolu vyndáme a přiklopíme, aby nevychladlo.
Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájíme na větší kousky. Vložíme do stejného kastrolu ve kterém jsme opékali maso a restujeme, delší dobu.
Až je zelenina řádně opečená, přidáme maso co jsme si odložili bokem. Zalijeme portským vínem, tak aby maso bylo zcela ponořené. A dusíme do měkka 3 – 4 hodiny, dle potřeby a velikosti masa.
Měkké maso vyndáme z hrnce a zeleninu rozmixujeme, propasírujeme. Omáčku přivedeme k varu, přidáme maso a na závěr dolijeme zbylým portským vínem. Ale už nezahříváme, aby nám vyzněla chuť vína s masem.
Uvaříme zeleninu a brambory do měkka, scedíme a rozmixujeme s máslem a smetanou.
Mrkev a řapíkatý celer opečeme na másle a položíme při servírování na maso.