Husu očistíme od zbytků peří. Odřízneme křídla, krk a přebytečný tuk – vše vložíme do pekáče s vodou. Husu řádně osolíme, posypeme kmínem, naplníme jablky a položíme na rošt v troubě (díky roštu nemusíme husu nijak otáčet, teplo k ní může ze všech stran). Pod husu na dno trouby dáme pekáč s vodou a odřezky. Pára vznikající při pečení zabrání vyschnutí masa a do pekáče nám také bude odkapávat tuk z husy. Pečeme při teplotě 130–140 °C 4 hodiny. Když je husa hotová, vyndáme z pekáče všechny odřezky a výpek zredukujeme tak, aby z něj zbyl jen tuk. Následně jej zaprášíme moukou, zalijeme kuřecím vývarem, rozmícháme a řádně provaříme.
Jak si u nás objednat Svatomartinskou husu z rodinné farmy se dozvíte zde.
červené zelí
2 cibule
50 g hladké mouky
2 lžíce sádla nebo 4 oleje
2 lžíce švestkových povidel
1 dcl červeného vína
sůl, pepř
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle do sklovata a přidáme zelí. Podlijeme vínem a povaříme společně s kořením do měkka. Vedle toho na sádle orestujeme mouku a necháme vychladnout. Když je zelí měkké, vmícháme do něj hotovou jíšku. Dochutíme solí, pepřem, octem a povidly.
150 g hrubé mouky
400g brambor
1 vejce
půl lžičky soli
Uvaříme si oloupané brambory, nejlépe ještě den předem. Můžeme je nastrouhat na struhadle. Brambory zasypeme moukou, přidáme sůl a vejce. Těsto pěkně propracujeme, nemělo by se vůbec lepit a být krásně kompaktní. Vytvoříme si 2 šišky, které vaříme asi 15 – 20 minut, občas zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Hotové nakrájíme a ihned podáváme.
Knedlíky uvaříme okamžitě po zadělání. V teple se těsto „roztéká“ a knedlíky ztrácí tvar.