logo

Pečená kachna

Na Martina či na Petra…kachna je prostě česká klasika, která čas od času vůbec neuškodí 🙂

Děkujeme Matymu za recept, jak upéct kachnu bez konfitování.

jak na to?

1Kachnu očistěte a odřízněte křídla, krk a kůži

Kachnu očistíme, odřízneme křídla (necháme jen první kost), krk, přebytky kůže.

2Z odříznutých částí připravte vývar

Z odříznutých částí a případně jater, žaludku apod. uděláme během pečení cca 400 ml vývaru.

3Kachnu nasolte, opepřte, zasypejte kmínem a dejte péct

Očištěnou kachnu řádně nasolíme, lehce opepříme a bohatě zasypeme kmínem. Toto vše zevnitř i zvenku. Kachnu tak jak je, bez jakéhokoliv podlévání, dáme na plech a následně do trouby vyhřáté na 165 celsiusů. Pečeme na horký vzduch po dobu 2,5 -3 hodin (podle velikosti kachny). Po celou dobu pečení s kachnou vůbec nic neděláme, žádné polévání, otáčení apod..

4Vtáhněte kachnu a slijte vypečené sádlo

Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče a necháme ji 15 minut odpočinout – mezitím slijeme opatrně čisté vypečené sádlo (a kachnu fotografujeme :-P, poznámka fotografa). V pekáči necháme jen spodní část výpeku. Naředíme horkým vývarem a za pomoci stěrky dostaneme ode dna s stěn všechnu tu dobrotu.

5Kachní šťáva

Naředěný výpek slijeme přes sítko do kastrůlku a zredukujeme na polovinu. Tím získáme luxusní kachní šťávu.

6K čemu se hodí?

K čemu se hodí? Šoulet, knedla bramborová, lokše, zelí, bramborový závin, knedla chlupatá, knedla housková.

Náš tip

Kachnu můžete také umístit na mřížku a pekáč na vypečený tuk umístit pod ní (bezkontaktně).

Pokud máme rádi nasládlé chutě, tak dovnitř kachny dáme 2 očištěná nakrájená jablka, cibuli, česnek a bylinky. Ideální je kůži sešít a vše to během pečení zůstane v kachně a vzájemně si to předá chutě a vůně.

co budeme potřebovat?

  • kachna – ideálně 2,4 -2,6 kg
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • alternativně: 2 jablka
  • alternativně: 1 cibule
  • alternativně: 1 stroužek česneku
  • alternativně: čerstvé byliny

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.