logo

Vietnamská banh-mi bageta s masovými kuličkami a nakládanou zeleninou

Asijská kuchyně je v poslední době velmi oblíbená. Zkuste náš recept na vietnamské banh-mi bagety s masovými kuličkami, nakládanou zeleninou, chilli a koriandrem. Jedná se o vietnamský street food v křupavé bílé bagetě, která je upomínkou na to, že Vietnam byl dříve francouzskou kolonií.

jak na to?

1Připravte nakládanou zeleninu

Nejdříve připravte nakládanou zeleninu. Je dobré, aby se nechala odležet v chladu alespoň hodinu před plněním baget. Můžete si jí klidně připravit více, v lednici vám v nálevu vydrží zhruba měsíc.
Očištěnou mrkev i ředkev nakrájejte na tenké sirky. Z uvedených surovin umíchejte nálev a dořeďte vodou podle chuti. Uložte do lednice.

2Přichystejte si ostatní suroviny

Připravte si všechny suroviny na pracovní plochu. Všechny přísady si pečlivě odměřte předem, práce pak bude mnohem snazší. Jarní cibulku, česnek a koriandr nasekejte nadrobno (klidně v robotu), přidejte k mletému masu společně s cukrem, solí, pepřem, škrobem, rybí omáčkou a srirachou. Dobře promíchejte (můžete přidat 2–3 lžíce studené vody) a mokrýma rukama tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Takto zpracujte všechno maso, vyskládejte na tác a dejte na 20–30 minut vychladit do lednice, aby kuličky zatuhly a dobře držely tvar.

3Nakrájejte zeleninu

V mezičase smíchejte majonézu se srirachou, nakrájejte chilli papričky na tenké plátky, jarní cibulku na šikmé plátky, koriandr posekejte nahrubo a okurku omyjte a pokrájejte na tenké špalíky či plátky.

4Opečte masové kuličky

Dejte si rozehřát silnostěnnou pánev s trochou oleje či sádla. Z lednice vyjměte masové kuličky a opečte je do zlatava na pánvi. Vyjměte jednu kuličku a rozkrojte, ujistěte se, že střed není syrový (případně opékejte déle, na nižší teplotu a často obracejte).

5Plnění baget

Bagety podélně rozkrojte, vydlabejte střed a případně mírně opečte v toustovači. Vydatně pomažte ochucenou majonézou. Poklaďte okurkou, masovými kuličkami, chilli, nakládanou zeleninou, koriandrem a jarní cibulkou.
Hương vị tốt! (Dobrou chuť!)

co budeme potřebovat?

  • Na nakládanou zeleninu:
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední ředkev daikon
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce rýžového nebo světlého jablečného octa
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • voda k naředění (cca 0,5l)
  • Na masové kuličky:
  • 500 g mletého vepřového masa (nebo mix vepřové + hovězí)
  • Hrst koriandru (klidně i nať)
  • 1 větší jarní cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce Srirachy
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř
  • Na dokončení:
  • 4 čerstvé banh-mi nebo francouzské bílé bagety
  • 5 lžic kvalitní majonézy
  • 2 lžíce Srirachy
  • čerstvý koriandr
  • chilli paprička dle vaší chuti
  • jarní cibulka
  • okurka

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.