logo

Vánoční bramborový salát

Připravte si letos bramborový salát trochu jinak, bez obrovského množství majonézy, bez jablek či šunky. Jen brambory a pár dalších surovin a hlavně – horký vývar!

jak na to?

1Uvařte brambory a připravte směs na zalití brambor

V dostatečně velkém hrnci v osolené vodě uvařte omyté brambory ve slupce (zhruba 15–20 minut, záleží dle velikosti). Na vedlejší plotýnce si mezitím rozehřejte vývar. Ocet s moštem, olejem, špetkou soli a pepře a pokrájenou šalotkou a hořčicí nalijte a nasypejte do uzavíratelné skleničky. Uzavřete víčkem a několikrát energicky překlopte a promíchejte. Znovu opakujte těsně předtím, než budete směsí zalívat brambory.

2Uvařené brambory přelijte směsí, vývarem a dokořeňte

Jakmile projde vidlička bramborou jako máslem, brambory slejte, za horka okamžitě oloupejte slupku a rychle je pokrájejte na plátky zhruba 0,5 cm široké. Dejte do dostatečně velké mísy a přelijte kořenící směsí z protřepané skleničky a asi 100 ml teplého vývaru. Rukama opatrně (aby se brambory moc nepolámaly), ale energicky – co nejrychleji, promíchejte brambory s tekutou směsí. Tekutina během pár minut zhoustne a vsákne se. Pokud je třeba, přilejte ještě vývar. Ochutnejte a případně mírně dolaďte. Salát by měl být ochucený dostatečně výrazně, protože se při pobytu v lednici jeho chutě ještě rozleží.

3Přidejte poslední ingredience

Do takto připraveného salátu přidejte lžíci bílého jogurtu a zarovnanou lžíci majonézy. Opět jemně promíchejte, aby hmota rovnoměrně obalila všechny brambory. Pak přidejte ostatní suroviny – pažitku, jarní cibulku, zavařené okurky nadrobno nakrájené, vařené vejce – případně další suroviny dle vašeho výběru. Naposledy promíchejte a uložte do chladu do druhého dne. Salát je však velmi dobrý i vlažný.

co budeme potřebovat?

  • 900 g lojovitých brambor ve slupce
  • 200 ml ohřátého vývaru
  • 1 šalotka nakrájená na drobno
  • 2 lžíce jablečného octa + 1 lžíce jablečného moštu
  • 9 lžic rostlinného oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • lžíce dobré hořčice
  • pažitka
  • jarní cibulka
  • tenké proužky červené cibule
  • kyselé okurky
  • vařené vejce nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • případně trochu láku z okurek na dochucení

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.