Recept na oblíbené španělské tapas – bramborovou tortillu s chorizem. Ve Španělsku se často podává vychlazená a pokrájená na malé kousky o velikosti jednoho sousta. Ale neuděláte chybu ani když ji budete podávat teplou, rozkrájenou na větší kusy k obědu.
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky zhruba 3-4 mm vysoké. Připravte si i zbytek zeleniny na potřebné velikosti.
V silnostěnné pánvi rozehřejte olej, přidejte šalotku a brambory a pomalu opékejte několik minut, dokud brambory nepovolí a nejsou na skus skoro měkké.
Vejce si v misce rozmíchejte vidličkou spolu s 1/2 lžičkou soli a trochou čerstvě mletého pepře. Část brambor vyndejte z pánve ven. Na zbylé nasypejte chorizo a jarní cibulku. Pokryjte oddělenými bramborami a přelijte vejci a nechejte opékat na mírném plameni, dokud není spodní strana upečená – tedy vajíčka ztuhlá a povrch začíná lehce zlátnout.
Pomocí talířku tortillu otočte. Talířek dejte dnem vzhůru na pánev, rychle otočte a pánev vraťte na sporák. Do ní okamžitě po talířku svezte otočenou tortillu zpátky. Nechejte dopéct spodní stranu pár minut na mírném plameni. Pokud máte pánev s malým průměrem a tím pádem vysokou tortillu, můžete ji na závěr ještě vložit na 10 minut dopéct do trouby předehřáté na 150 °C, pak bude upečená i uprostřed zcela jistě.
Tortillu nechte trochu vychladnout, přendejte na talíř a podávajte. Pokud ji chcete podávat jako tapas, nechte ji vychladit a ztuhnout docela, nejlépe i v lednici, a krájejte na malé kousíčky a servírujte.