Koláč z arašídového másla se zkaramelizovanými banány musíte prostě vyzkoušet. Kdo nezažil, nepochopí! Za inspiraci děkujeme autorovi receptu Meridian.
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si kulatou dortovou formu o průměru cca 20 cm.
V hrnci na mírném ohni za stálého míchání rozehřejeme cukr. Po chvíli začne karamelizovat – dejte dobrý pozor, aby se nepřipálil, jinak zhořkne.
Odstavte z ohně a postupně, za stálého míchání, přilejte smetanu, až vytvoříte hladkou hmotu.
Do karamelu přisypte na kolečka nakrájený banán.
Karamel s banány nalijte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte stranou.
V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a skořici. Promíchejte.
V druhé míse vidličkou rozmačkejte banán, přidejte cukr, vajíčko, olej, mléko a arašídové máslo a vyšlehejte do hladka.
Přisypte suchou směs a vypracujte v hladké těsto.
Nalijte těsto do formy na zkaramelizované banány a pečte asi 40 minut při 180 °C.
Nechte vychladnout a poté opatrně překlopte dort karamelem vzhůru. Pokud některé části zůstanou přilepeny k formě, seškrábněte je a poklaďte na vrch koláče.
Těsto je poměrně lepivé, díky čemuž je koláč hutnější než klasický piškot. Na chuti mu to neubírá a zasytí vás i malý kousek!
TIP: Oříškové máslo NAVAŘENO seženete v našich prodejnách.