Přestože se s námi léto na dlouhou dobu rozloučilo, můžeme si užívat i jiné hřejivé radosti, než je slunce. Sklenka vína rozzáří každý krásný okamžik, a tím spíše, když máte něco dobrého k zakousnutí. Zkuste si připravit lehce nasládlý sýrový koláč, kde dominuje plná chuť právě dozrálé červené řepy. K vínu ideální volba! Tento recept si pro Vás připravila Martina z blogu Vařeniště. Nechte se inspirovat i dalšími recepty na její stránkach.
Červenou řepu (neoloupanou, vcelku) zabalte do alobalu, položte na plech a při 210 °C pečte přes hodinu doměkka. Upečenou řepu nechte vychladnout, poté oloupejte.
Mouku promíchejte se solí a práškem do pečiva. Máslo nakrájejte na menší kousky a promíchejte prsty s moukou. Přidejte vejce a zpracujte těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice alespoň na 2 hodiny.
Mezitím si připravte medovou cibuli. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte, dokud neztratí křehkost a nezačne hnědnout. Během opékání promíchávejte. Česnek nakrájejte na tenké plátky a přidejte k cibuli. Asi minutu promíchávejte. Přidejte med a míchejte, dokud se v něm všechna cibule neobalí. Poté zalijte octem a vínem. Pozvolna nechte tekutinu vyvařit.
Těsto vyndejte z lednice, propracujte a položte na hladkou podložku. K rozvalování použijte potravinářskou fólii, aby se vám těsto nelepilo na váleček. Rozválejte na plát větší než je pečicí forma. Těstem vyložte formu a urovnejte okraje. Přebytečné těsto odkrájejte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a vyložte alobalem. Celou formu vysypte luštěninami, aby bylo těsto při předpékání zatížené a nedělaly se bubliny. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a předpékejte 15 minut. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut.
Vejce rozšlehejte s tvarohem. Přidejte najemno nastrouhaný sýr a najemno pokrájený rozmarýn. Podle chuti osolte.
Na předpečený korpus rozprostřete medovou cibuli. Náplň rovnoměrně rozprostřete na cibuli.
Červenou řepu nakrájejte na půlkolečka silná asi 2 – 3 mm. Zbylou cibuli nakrájejte na velice jemná půlkolečka. Na náplň skládejte půlkolečka řepy a prokládejte cibulí, dokud celou plochu nezaplníte. Posypejte najemno pokrájenými ořechy a vložte do trouby. Pečte při 170 °C 30 – 35 minut.