logo

Kaldoun

Recept, ve kterém skvěle využijete skelet z husy nebo kachny!

Za recept děkujeme Matyho chálce.

jak na to?

1Táhneme

Řádně očištěné skelety , vnitřnosti a cca 150g kořenové zeleniny  dáme do hrnce s osolenou vodou a zakryjeme pokličkou.
V okamžiku kdy nám to začíná vařit, tak odklopíme pokličku a sebereme lžící pěnu (vysrážené bílkoviny).
Poté zaklopíme a táhneme na mírném ohni 2,5 -4 hodiny – maso musí samo odpadat od kostí a žaludky a srdíčka musí být měkoučké.
Zcedíme.

2Dochucení

V kastrolu na másle osmahneme cibuli, zaprášíme mouku a uděláme světlou jíšku.
Zalijeme vývarem , přidáme trochu muškátové oříšku,  dobře rozmícháme (můžeme si pomoci ponorákem) a povaříme 15 minut.
Přidáme zbytek kořenové čerstvé, tence nakrájené zeleniny, nakrájené maso a drůbky.

3Dokončení

Nakonec přilijeme žloutky rozmíchané v mléce a minutku provaříme.
Na závěr můžeme dochutit pepřem a ozdobit zelenou petrželkou.

Náš tip

Pokud vám nevadí, že bude mít polévkou lehce hnědooranžové zbarvení, tak můžete před promixováním ponorákem přidat uvařenou zeleninu z vývaru.
Určitě je lepší si zajistit větší množství žaludků a srdíček, ta polévka je o vnitřnostech a měly by tam být vidět.
Do kaldounu se běžně dávají i široké nudle, ale můžete přidat více čerstvé křupavé zeleniny a drůbků.

co budeme potřebovat?

  • Skelet z husy (kachny) případně krky a křídla ze 3 kusů
  • Vnitřnosti – játra, srdíčko, žaludek
  • 250g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 2 PL hladké mouky
  • 2-3 žloutky
  • 200 ml mléka (smetany)
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • Muškátový ořech

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.