logo

Jak poznat kvalitu… vajec

„Do melounu a do vejce člověk nevidí.“

„Zdravé vejce vypadá napohled stejně jako zkažené.“

Tohle je sice pravda, ale my vás stejně naučíme, jak poznat čerstvé vejce od zkaženého. A kromě toho si řekneme něco o označování vajec.

Jak rozpoznat čerstvé vejce od zkaženého?

Tedy aniž byste je museli rozklepnout a poznat ten rozdíl na vlastní nos. Rozpoznat pukavce bezpečně a zvenku vám pomůže sklenice s vodou. Vložte do ní vejce a sledujte, co se stane.

  1. Pokud vejce klesne ke dnu a drží se na dně, je čerstvé.
  2. Pokud vejce klesne ke dnu, pak se trochu nadnese a vznáší se u dna sklenice, je ještě v pořádku.
  3. Pokud se vejce vznáší u hladiny, vyhoďte ho, je to zkažený pukavec!

 

Jak rozpoznat syrové vejce od vařeného?

Tedy nevíme jak vy, ale autor tohoto příspěvku si v lednici vařená vejce vedle čerstvých obvykle neskladuje. Ale vzhledem k tomu, že život přináší různé situace, může se přihodit, že potřebujete rozeznat vařené vejce od syrového, aniž byste je rozbíjeli (třeba si doma stavíte model Karlova mostu 1:1000 a potřebujete vyztužit maltu). Pro tyto případy jsme pro vás našli názorné video, kde se naučíte rozpoznávat syrová vejce od vařených.

Jak poznat kvalitní vejce od nekvalitního?

Především bychom si měli definovat, co to kvalita u vejce je. Pro nás je to vedle čerstvosti především jeho jasný původ. V našem Kodexu kvality jsme se zavázali, že v našich prodejnách nikdy nenajdete klecová vejce, tedy přesněji vejce, která snášejí nosnice zavřené v klecích.

Jak se to pozná? Podle kódu, kterým je každé vejce potištěno. Viz obrázek (zdroj: slepicevnouzi.cz).

Jak číst vejce

1 – Toto číslo označuje způsob, jakým jsou nosnice chovány.

0 – Chov v ekologickém zemědělství
1 – Chov ve volném výběhu
2 – Chov v halách
3 – Chov v klecích

2 – Označení země původu. V našich prodejnách jen a pouze CZ.

3 – Registrační číslo chovu
Konkrétní chov si můžete dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže.

 

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.