„Do melounu a do vejce člověk nevidí.“
„Zdravé vejce vypadá napohled stejně jako zkažené.“
Tohle je sice pravda, ale my vás stejně naučíme, jak poznat čerstvé vejce od zkaženého. A kromě toho si řekneme něco o označování vajec.
Tedy aniž byste je museli rozklepnout a poznat ten rozdíl na vlastní nos. Rozpoznat pukavce bezpečně a zvenku vám pomůže sklenice s vodou. Vložte do ní vejce a sledujte, co se stane.
Tedy nevíme jak vy, ale autor tohoto příspěvku si v lednici vařená vejce vedle čerstvých obvykle neskladuje. Ale vzhledem k tomu, že život přináší různé situace, může se přihodit, že potřebujete rozeznat vařené vejce od syrového, aniž byste je rozbíjeli (třeba si doma stavíte model Karlova mostu 1:1000 a potřebujete vyztužit maltu). Pro tyto případy jsme pro vás našli názorné video, kde se naučíte rozpoznávat syrová vejce od vařených.
Především bychom si měli definovat, co to kvalita u vejce je. Pro nás je to vedle čerstvosti především jeho jasný původ. V našem Kodexu kvality jsme se zavázali, že v našich prodejnách nikdy nenajdete klecová vejce, tedy přesněji vejce, která snášejí nosnice zavřené v klecích.
Jak se to pozná? Podle kódu, kterým je každé vejce potištěno. Viz obrázek (zdroj: slepicevnouzi.cz).
1 – Toto číslo označuje způsob, jakým jsou nosnice chovány.
0 – Chov v ekologickém zemědělství
1 – Chov ve volném výběhu
2 – Chov v halách
3 – Chov v klecích
2 – Označení země původu. V našich prodejnách jen a pouze CZ.
3 – Registrační číslo chovu
Konkrétní chov si můžete dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže.