logo

Alsaský hrnec

Trochu náročnější recept, ale výsledný pokrm za to stojí.

Několik druhů masa a pikantní marináda v kombinaci se zeleninou.

Naložení masa: min. 60 minut, ideálně celou noc

Příprava zeleniny: 15 minut

Pečení: 3 hodiny

Ingredience pro 4 osoby

jak na to?

1Příprava masa

Všechny druhy masa očistíme a nakrájíme na větší kostky cca 4 – 5 cm velké.

Slaninu nakrájíme na menší špalky.

Maso a slaninu vložíme do mísy a přidáme bobkový list, hřebíček, tymián, pepř a promícháme.

Zalijeme bílým vínem a necháme ideálně přes noc marinovat, minimálně však hodinu.

2Příprava zeleniny

Vezmeme si velký hrnec nebo pekáč a vytřeme ho sádlem.

Očistíme brambory a nakrájíme je na kolečka. Očištěnou mrkev, pórek, cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Celer nakrájíme na kostky.

3Příprava na pečení

Nejprve do pekáče naskládáme polovinu brambor a zeleniny. Vše pečlivě osolíme, opepříme a přidáme koření z marinády. Maso rozprostřeme na zeleninu a zakryjeme druhou polovinou brambor a zeleniny.

4Příprava těsta

Z mouky a trochy vody (cca přes půl deci) připravíme těsto, které rozválíme na dlouhý váleček.

Těsto položíme na horní vrstvu zeleniny.

5Pečení

Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C cca 3 hodiny.

co budeme potřebovat?

  • 200 g vepřového bůčku
  • 200 g vepřové plece
  • 200 g hovězí loupané plece
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 6 kuliček černého pepře
  • sůl
  • 4 dcl suchého bílého vína
  • 2 lžíce sádla
  • 1 kg brambor
  • 200 g mrkve
  • 100 g pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g celeru
  • 100 g hladké mouky

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.