V rámci francouzského měsíce vám přinášíme recept na jednoduchý, rychlý a přitom skvělý alsaský koláč.
Koláč chutná velmi rozmazleným a rozmlsaným jazýčkům 🙂
Recept nám poskytla: Maryna / www.laskominyodmaryny.cz
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50 minut
Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.
Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Těsto propícháme vidličkou, aby se dobře propeklo. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.
Jablka omyjeme, nakrájíme na půl měsíce a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Naskládáme je do kruhu na koláč tak, aby se částečně překrývaly. Smetanu metličkou rozmícháme s vejci a moučkovým cukrem a nalijeme ji rovnoměrně na celou plochu koláče s jablkami.
Posypeme je třtinovým cukrem a dáme na cca 30 minut péct do trouby předehřáté na 160°C s horkovzduchem.
Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve následně jej krájíme.