logo

Čajová vejce

Typický čínský „street food“, který navíc není těžké připravit ani u nás. Vyzkoušejte variantu, kdy žloutek zůstává tekutý. Použitelné na línou snídani brunchového typu, ale klidně i do japonské polévky Ramen (však nás na nápad na čajová vejce také přivedli v Ramen Brno). Náš recept ale pochází od čínské bloggerky Souped Up Recipes.

jak na to?

1Uvařte nálev

Do hrnce nalijte vodu a sojovou omáčku a přidejte všechny ingredience. Zamíchejte a přiveďte k varu. Pak snižte výkon a na mírném stupni nechte pod pokličkou probublávat 15 minut.

2Oddělte 1/3 nálevu a dejte vařit vejce

Vejce pokojové teploty dejte do přiměřeně velkého hrnce (ať kolem sebe nemají moc místa), zalijte je asi 1/3 nálevu a dejte vařit. Vařte 2 minuty.

Během nich dejte hrnec se zbytkem nálevu chladit.

3Vajíčka zchlaďte a naklepejte

Po 2 minutách sundejte vajíčka z plotny a dejte je zchladit do mísy s ledovou vodou a ledem. Potřebujeme co největší teplotní šok. Poté je naklepejte lžící nebo vidličkou tak, aby jim popraskala skořápka (proto vůbec nevadí, pokud některé z vajíček prasklo při vaření).

4Vařte další 4 minuty

Vraťte vejce do hrnce s nálevem a vařte další 4 minuty. Během této doby se pokuste co nejvíc zchladit zbytek nálevu, ve kterém se vejce budou marinovat. Můžete například použít igelitový sáček naplněný ledem, který ponořte do teplého (nikoli horkého) nálevu.

5Marinujte přes noc

Vejce po 4 minutách opět zchlaďte a dejte do vychlazeného nálevu. V lednici marinujte minimálně 4 hodiny, ale lépe do druhého dne.

Dobrou chuť.

Náš tip

Pokud nechcete, aby žloutek tekl, prodlužte druhou dobu vaření na 6 minut.

co budeme potřebovat?

  • 1,6 litru vody
  • 200 ml sojové omáčky
  • 3 bobkové listy
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 sušené chilli papričky (nemusí být)
  • kousek celé skořice
  • 2 lžíce sypaného černého čaje
  • 1,5 lžičky koření pěti vůní (Five spice)
  • 1 lžička soli
  • 10 vajec

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.