Typicky české vánoční postní jídlo – ke štědrovečernímu obědu si ho musí dát každý, kdo se drží tradic, a hlavně ten, kdo v létě měl štěstí a houby k nasušení či zamražení nasbíral 🙂
Večer předem dejte namočit kroupy a sušené houby. Pokud použijete mražené houby, dejte je do lednice pomalu rozmrazit.
Troubu dejte předehřát na 180 °C. Zapékací mísu vymažte trochou sádla. Do hrnce dejte vařit vodu a osolte jednou lžící soli, přidejte ještě lžičku sádla a hlavně kroupy. Vařte asi 20 minut, dokud nezměknou. Zceďte.
Na pánvi rozpusťte zbytek sádla a v něm nechte zesklovatět cibuli. Následně přidejte zcezené kroupy a orestujte. Přidejte i houby a zamíchejte. Nakonec posypejte promnutou majoránkou a promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte.
Z pánve nasypejte směs do vymazaného pekáče a dejte zapéct – zhruba 40 minut přikryté alobalem.
Volitelně můžete do směsi přidat také vařené vejce nakrájené na kostičky.