Za recept děkujeme Matyho chálce!
Chřest nejdříve dobře oloupeme. Pokud tuto činnost podceníte, tak nebude krém hladký a mezi zuby vám budou zůstavat nepříjemná tvrdá vlákna.
Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme očištěný a na cca 0,5cm kousky nakrájený chřest . Osolíme a opepříme.
Přilijeme bílé víno a rychle odvaříme.
Přidáme cca 500ml horké vody, a chřest povaříme do měkka (většinou stačí okolo 7-8 minut, ale záleží na kvalitě chřestu).
Rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
Zašleháme smetanu a můžeme dochutit citronovou šťávou.
Podávat můžeme s grilovanými hlavičkami zeleného či bílého chřestu, listovým špenátem, máslovými krutony apod..
Cca 4cm hlavičky chřestu si nechte vcelku, jsou delikátní a bylo by škoda je nakrájet a rozmixovat do polévky. Je dobré je povařit cca 5-7 minut ve vodě s bílým vínem a kořením a minutku ogrilovat a následně s nimi ozdobit polévku, nebo je přidat do salátu.
Samozřejmě v polévce vypadají lépe hlavičky grilovaného zeleného chřestu. Polévku lze také doplnit listovým špenátem, slaninových chipsem apod..
Stejně jako většinu polévek i tato se dá dochutit čerstvým sýrem typu Lučina (tentokrát je použito cca 60g domácího měkkého tvarohu) – pokud zvolíte tento postup, tak smetany stačí poloviční množství a také pravděpodobně nebudete potřebovat citronovou šťávu.