Sezóna třešní a višní je v plném proudu – doporučujeme vyzkoušet tento skvělý francouzský dezert. Tradičně se peče s nevypeckovaným ovocem, ale proti chuti žádný dišputát – klidně vypeckujte. Jí se ještě teplý, ale schválně ho zkuste nechat vychladnout (pokud to dokážete).
Všechny ingredience si připravte na linku. Troubu předehřejte na 180 °C.
Višně (nebo třešně) v míse promíchejte s cukrem a pálenkou a nechte macerovat asi hodinu v lednici. Dortovou nebo koláčovou formu vymažte máslem a vysypte cukrem.
V míse prošlehejte žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou na objemu.
Mléko, smetanu i máslo prohřejte v mikrovlnce či na pánvi, dokud se máslo nerozpustí, a nechte chladnout. Když je směs vlažná, ale máslo stále tekuté, přidejte vanilku (ne dřív, aby se aromatické oleje neodpařily).
Mouku se solí prosejte (nebo alespoň prokypřete metličkou). Pak střídavě do směsi žloutků přidávejte mouku a mléčnou směs a současně promíchávejte metličkou. Vznikne poměrně řídké těsto.
Do formy nasypejte macerované višně (třešně). Přelijte těstem a dejte péct na 25–35 minut dozlatova (podle výšky těsta spíš kratší nebo delší čas). Během pečení troubu NEOTEVÍREJTE.
Nechte mírně vychladnout. Pokud chcete, posypte moučkovým cukrem a podávejte.