Čokoláda je vášeň. Existuje dokonce závislost na čokoládě. A když si v obchodě koupíte tabulku své oblíbené značky a pak ji na posezení sníte, máte pocit viny. „Ooops I did it again!“
Tohohle pocitu viny se můžete jednoduše zbavit. Ale ne tím, že potom po zbytek dne budete šlapat jak o život na rotopedu. Ale tak, že si přečtete následující řádky a začnete i o čokoládě přemýšlet tak, jako přemýšlíte o ostatních potravinách. Není totiž čokoláda jako čokoláda.
Ale nejdřív se pojďme podívat na to, proč čokoláda není hřích a měli bychom ji zařadit do našich jídelníčků.
Tohle by jako výčet důvodů, proč je čokoláda zdravá, mohlo stačit, nemyslíte? 🙂
Ale nyní se pojďme podívat na další seznam. Jak už jsme psali, není čokoláda jako čokoláda a stejně jako u jiných potravinářských výrobků je potřeba… Co je potřeba? Ano, správně – číst složení!
Tak si vezměme například slavnou mléčnou čokoládu s fialovou krávou a najděme si složení: cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (sójový lecitin), aroma.
Pro srovnání tu máme čokoládu ajala: 70 % kakaové boby, 30 % panela (sušená třtinová šťáva).
Je potřeba k tomu něco dodávat?
Při výběru čokolády si čtěte složení a vyberte si takovou, která pro vás bude nejlepší a hlavně – která vám bude chutnat. Jen taková totiž přinese všechny zmíněné zdravotní výhody.