logo

Čokoláda je superpotravina. Ale jen ta kvalitní

Čokoláda je vášeň. Existuje dokonce závislost na čokoládě. A když si v obchodě koupíte tabulku své oblíbené značky a pak ji na posezení sníte, máte pocit viny. „Ooops I did it again!“
Tohohle pocitu viny se můžete jednoduše zbavit. Ale ne tím, že potom po zbytek dne budete šlapat jak o život na rotopedu. Ale tak, že si přečtete následující řádky a začnete i o čokoládě přemýšlet tak, jako přemýšlíte o ostatních potravinách. Není totiž čokoláda jako čokoláda.

16_teď_to_zatuhneVýroba čokolády Ajala

 

Ale nejdřív se pojďme podívat na to, proč čokoláda není hřích a měli bychom ji zařadit do našich jídelníčků.

  • snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu – Lidé, kteří si pravidelně dávají malé množství čokolády, mají nižší krevní tlak i hladinu „špatného“ cholesterolu.
  • pomáhá s hubnutím – Když si před jídlem dáte čokoládu, snížíte si chuť na sladká a tučná jídla.
  • prodlužuje život – Podle některých výzkumů žijí lidé, kteří jedí čokoládu, v průměru o rok déle než ti, kteří se jí vyhýbají.
  • zlepšuje mozkovou činnost – Ve srovnávacím testu vyhrála skupina testovaných, kteří si hodinu před matematickým testem dali šálek horké čokolády.
  • snižuje riziko rakoviny – Čokoláda zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi. Ty chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  • bojuje se zubním kazem – Kako obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat se zubním kazem.
  • zlepšuje náladu – Čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, po kousku čokolády se cítíme lépe a šťastněji. Uvolnění a relaxaci pomáhá už vůně čokolády.

 

Tohle by jako výčet důvodů, proč je čokoláda zdravá, mohlo stačit, nemyslíte? 🙂
Ale nyní se pojďme podívat na další seznam. Jak už jsme psali, není čokoláda jako čokoláda a stejně jako u jiných potravinářských výrobků je potřeba… Co je potřeba? Ano, správně – číst složení!
Tak si vezměme například slavnou mléčnou čokoládu s fialovou krávou a najděme si složení: cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, sušená syrovátka, mléčný tuk, lískooříšková pasta, emulgátor (sójový lecitin), aroma.
Pro srovnání tu máme čokoládu ajala: 70 % kakaové boby, 30 % panela (sušená třtinová šťáva).
Je potřeba k tomu něco dodávat?
Při výběru čokolády si čtěte složení a vyberte si takovou, která pro vás bude nejlepší a hlavně – která vám bude chutnat. Jen taková totiž přinese všechny zmíněné zdravotní výhody.

 

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.