Za recept děkujeme Matyho chálce!
Oddělíme cca 15 g másla a dáme si ho bokem na vymazání nádobek.
Zbytek másle spolu se smetanou a čokoládou zahříváme ve vodní lázni za občasného zamíchání až do dobý, kdy mám hladkou, tmavou a lesklou hmotu.
Čokoládovou hmotu necháme lehce ochladit.
Mezitím si ušleháme celá vejce spolu s cukrem do nadýchané pěny (může to trvat i několik minut na poměrně vysoké otáčky šlehače).
Nyní postupně opatrně zašleháme lehce vychladlou (může být vlažná) čokoládovou hmotu a mouku.
Vhodné nádobky (s rovným okrajem) vymažeme zbytkem másla a vysypeme kakaem.
Do takto nachystaných nádobek opatrně rozdělíme vyšlehanou hmotu ideálně tak, aby byla tak 1-2 cm pod okraj.
Marinované švestky rozkrájíme (každou asi na 4 kousky) a nasypeme na povrch hmoty v jednotlivých nádobkách. Obrácenou stranou lžičky opatrně zatlačíme kousky švestek pod hladinu.
Nádobky umístíme na plech a celé toto následně do vyhřáté trouby na 195 celsiusů na 14 minut.
Pokud chceme servírovat vyklopené na talířek, tak ihned po upečení objedem okraje nádobek ohebným nožem. Servírujeme ihned teplé.
Čokoládu a mouku vmíchejte opatrně a ne zbytečně dlouho, až hmota nespadne dolů. Pokud spadne, tak se vlastně nic moc neděje, při pečení zase naskočí, ale již ne tolik, jako v ideálním případě.
Pokud chcete mít dortík ještě lehčí, tak část (30-40 %) mouky můžete nahradit kukuřičným škrobem.
V ideálním případě zůstane dortík uvnitř tekutý a servírováním s čerstvou šlehačkou určitě nic nepokazíte.
Pokud nemáte sušené švestky, nebo nemáte rádi dezert s vůní alkoholu tak nezoufejte a udělejte si dortík bez švestek 🙂