logo

Dana a Libor Nopovi: Kimchi je živé, pestré a nadčasové

Manželé Dana a Libor Nopovi ze Šlapanic u Brna přišli na chuť velice originální a exotické potravině – kvašené zelenině kimchi, která má původ v Koreji a patří k vlajkovým pokrmům tamního jídelníčku.

Autor těchto řádků si o něm poprvé přečetl jako gymnazista v kultovním románu Jacka Londona Tulák po hvězdách.
Jak a proč se k němu dostali a proč můžeme kimchi bez nadsázky označit jako superfood?

„Skladba zeleniny patří k velmi tělu prospěšným i za syrova. Její fermentací se účinky násobí.“ Více v rozhovoru.

14344288_1537681096257566_5298349617803941338_n
Kdy a kde jste poprvé ochutnali kimchi?
Dana: Poprvé jsem Kimchi ochutnala v roce 2010 při práci v obchodě s japonskými potravinami. O Kimchi byl docela zájem a já jsem ho nejprve vůbec neznala.
Libor: Poprvé jsem ochutnal kimchi v roce 2012, když ho Dana donesla domů.
O co se asi jedná jsem slyšel v seriálu M.A.S.H.

Vzpomenete si na svůj úplně první dojem z prvního sousta? Byla to láska na první ochutnání, nebo jste mu museli nejdříve přijít na chuť, jako je tomu třeba u kávy nebo oliv?
Dana: K tomu, abych kimchi poprvé ochutnala, jsem se musela rozhodnout, že chci zjistit, co kimchi je. Nejprve jsem o něm jen mluvila se zákazníky, kteří ho znali. Po zjištěných informacích od nich i z webu jsem postupně ztrácela odstup, který jsem od kimchi měla. Byl způsobený hlavně kvůli výraznému aroma. Můj dojem z prvního sousta byl, jako bych ochutnala něco, co vůbec neznám, nevím co s tím, nevím, jestli mi to chutná nebo ne. Postupně jsem se do něj zamilovávala, jak do chuti a vůně, tak do jeho živosti a pikantnosti. Musela jsem se do něj vjíst, vcítit, „osahat“ si ho.
Libor: Když kimchi donesla Dana z obchodů domů a dala mi jej ochutnat, nijak mě to nezaujalo (specifické aroma a ostrá chuť). Jen díky tomu, že jsem o kimchi slyšel a byl jsem zvědavý, ochutnal jsem. Kimchi mi začalo chutnat až postupně.

Dokážete (jako výrobci) popsat chuť kimchi jednou větou? Zkuste to, prosím. 🙂
Živá, svěží, pestrá a barevná, harmonická a nadčasová.

Od vášně k byznysu vede někdy dlouhá cesta, jindy je to jasná volba. Jak dlouhá byla ta cesta ve vašem případě?
Od roku 2012 bylo zkoumání a výroba koníčkem, pak jsme postupně vyráběli i pro známé. A časem i pro známé známých. Od konce roku 2014 (kolaudace výrobny a nahlášení se k ČSZI) vyrábíme a nabízíme i do obchodní sítě. Takže celkem to trvalo asi dva roky.

Jak dlouho trvá výroba jedné dávky kimchi? Tedy konkrétněji jak dlouho směs zeleniny fermentuje?
Výroba trvá přibližně 20 dní při nízké teplotě, ale – jak jsme zjistili – doba se liší podle ročního období, počasí, zeleniny a dalších vlivů.

Říká se, že kimchi je jednou z pěti zdraví nejprospěšnějších potravin. V čem je tak jedinečné?
Skladba zeleniny patří k velmi tělu prospěšným i za syrova. Její fermentací se účinky násobí. Proč je kimchi ceněné: Vláknina, probiotika, enzymy, vitamíny (A, B, C), vápník, železo, selen, aminokyseliny, flavonoidy, kapsaicin a další.

Co všechno je možné s kimchi dělat?
Kimchi se konzumuje studené jako příloha k jídlu (díky obsahu probiotik nejzdravější varianta). Ale také jako přísada do jídla (omáčky, burgery, tousty, pizza apod.) nebo jako surovina k vaření (například se z něj dělá vynikající polévka).

 

 

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.