Prozradíme vám, jak děláme náš sladký kečup Navařeno.
Další tipy pro perfektní domácí kečup najdete na našem blogu.
Třtinový cukr lehce zkaramelizujeme, přidáme očistěná a nastrouhaná jablka, a chvíli společně podusíme.
Přidáme rajčata, protlak a zalijeme vodou. Společně zarestujeme (ne při příliš vysoké teplotě), abychom základ spojili ve hladkou hmotu. Postupně přidáme zbytek uvedených ingrediencí v receptu a zalijeme červeným vinným octem.
Takto vše pomalu a zvolna vaříme na mírném ohni a průběžně mícháme. Celková doba vaření je kolem 4 až 5 hodin. Veškeré ingredience se musí chuťově spojit a rajčata musí být rozvařená. Odvaříme do hladké konzistence, aby kečup byl bez vody. Poté ještě necháme kečup dojít/uklidnit další hodinu na vypnutém sporáku, aby se ustálila chuť.
Vychládající hmotu přepasírujeme přes pasírku nebo hustý cedník. Vlažný kečup se musí pasírovat několikrát za sebou, aby vznikla hladká konzistence a všechny chutě se dobře propojily a uvolnily.
Důležité: Kečup se nesmí mixovat mixérem, abychom zachovali červenou barvu!
Dle potřeby ještě jednou přepasírujeme do hladké konzistence a dle potřeby dochutíme. Kečup lijeme do sterilizovaných sklenic, a pokud ho chceme uchovávat déle mimo chladničku, ještě v uzavřených nádobách 20–30 minut sterilizujeme na 80 °C.