„Ochutnejte svět“, březen je měsíc věnovaný Turecku a jeho kuchyni.
Foodblogerka Maryna – Laskominy od Maryny pro nás vymyslela recept inspirovaný tureckými dezerty.
Je velmi jednoduchý a zvládne ho i úplný kuchařský začátečník.
Příprava dezertu: 30 minut
Pečení dezertu: 20 minut (Řídíme se vlastní zkušeností s pečením, neb každá trouba peče jinak)
Uležení dezertu: 12 hodin
Vodu svaříme s cukrem a citronovou šťávou, cukr se musí úplně rozpustit. Necháme vychladnout.
Všechny ořechy, kromě pistácií, pomeleme společně na hrubo, promícháme je se skořicí, mletým kardamomem a třtinovým cukrem.
Pistácie pomeleme na jemno zvlášť.
Máslo necháme rozpustit a chvíli odstát, aby nebylo příliš vřelé.
Pokud použijeme mražené filo těsto, necháme ho předem rozmrznout.
První list filo těsta potřeme po celé ploše máslem, přikryjeme jej druhým listem, opět jej potřeme máslem a stejně to zopakujeme i se třetím listem.
Třetí list posypeme polovinou ořechově směsi a tu pokapeme cca 2 lžícemi tekutého medu.
Těsto po jeho delší straně srolujeme, roličku rozkrájíme na špalíčky 2½ cm široké.
Špalíčky naskládáme řezem dolů do pekáčku nebo zapékací misky. Stejně postupujeme s druhou polovinou surovin.