Připravte si pomalu zapékané smetanové brambory s brokolicí a švýcarským sýrem. Jde o pořádně vydatné jídlo, které zasytí i bez masa. Inspirované francouzskou kuchyní – jemné a plné smetany a kvalitního sýra. Blanšírování brokolice na začátku postupu můžete vynechat, ale zůstane v ní pak více sirných aromalátek, což nemusí být zcela žádoucí 🙂
V dostatečně velkém hrnci dáme vařit vodu na brokolici. Jakmile začne vřít, osolím velkou špetkou soli. Vedle si připravíme velkou mísu s ledově studenou vodou (ideálně přidáme i pár kostek ledu). Troubu dáme předehřát na 150 °C.
Brokolici omyjeme a nakrájíme na jednotlivé hlavičky, stonek oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm tlusté plátky. Do vroucí vody vhodíme stonek a vaříme 2 minuty, pak přidáme i růžičky a vaříme další 2 minuty. Během varu brokolici nezakrýváme, aby sirné látky mohly odcházet. Pak rychle vyjmeme z vroucí vody, zchladíme v ledově studené vodě a následně scedíme.
Brambory omyjeme, případně oloupeme (nové mladé brambory s tenkou slupkou není třeba loupat), a nakrájíme na tenké plátky. Nastrouháme sýr.
Zapékací nádobu vymažeme máslem a začneme vrstvit nakrájené brambory. Lehce osolíme a opepříme, posypeme trochou sýra, přidáme trochu másla nakrájeného na malé kousíčky, brokolici, lehce osolíme a opepříme. A znovu – brambory, sýr, máslo, sůl, pepř, brokolice, sůl, pepř, brambory,… Na závěr přijde vrstva brambor a sýra s máslem.
Smetanu rozehřejeme těsně pod bod varu, nesmí začít bublat. Následně s ní zalijeme připravenou naplněnou formu. Vložíme do trouby a ihned stáhneme teplotu na 100 °C (smetana by během pečení neměla bublat, jinak se srazí). Necháme péct zhruba 75–90 minut. Brambory musejí být upečené skrz, na povrchu mají upečenou zlatavou křupavou krustu a všechna smetana se vsákla. Necháme 10–15 minut vychladnout. Mírně vychladlé brambory nakrájíme na porce a podáváme.