Příprava hrachu: 1 den
Příprava polévky: 10 minut
Vaření: 30 minut
Ingredience pro 4 osoby.
Hrách propláchneme a necháme pár hodin nabobtnat ve studené vodě. Ideálně, když si hrách nachystáme den dopředu.
Očištěnou cibuli nakrájíme na kostky, slaninu také nakrájíme na kostky. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky.
V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej a osmažíme na něm nejprve slaninu, po chvilce přidáme cibuli. Až cibule zesklovatí přidáme česnek.
Po minutce přidáme nabobtnalý hrách a zalijeme vývarem.
A pomalu vaříme, dokud hrách není měkký.
Polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Chvilku ještě povaříme.
Mezi tím si připravíme krutony, toastový chléb nebo jiné bílé pečivo nakrájíme na kostky a opečeme je na suché pánvi dozlatova.
Krutony dáváme do polévky až na talíři.