Kuře s nádivkou – oblíbený nedělní oběd v mnoha domácnostech. Jaro přímo vybízí k tomu, abyste do nádivky zpracovali kopřivy, které mají silné pročišťující účinky. Recept pro vás napsala naše kuchařka Daniela Bromová.
Pokud vám zbyde nádivka, upečte ji v zapékací misce bokem.
Kuřátko si osolíme a opepříme, aby sůl natáhlo, zatímco budeme připravovat nádivku. Troubu rozpalte na 220 °C.
Nakrájejte housku na kostičky a trochu pokapejte mlékem. Chceme, aby zvlhla, ne, aby se rozmočila.
Na oleji orestujte cibulku pokrájenou na kostičky a přidejte k ní nasekaný špenát a kopřivy. Na konci přidejte česnek a dochuťte solí a pepřem.
TIP: Kopřivy vás nebudou pálit, když je spaříte horkou vodou.
Namočenou housku přimíchejte ke kopřivám a naplňte vnitřek kuřátka. Nádivku v břišní dutině zašijte nebo spíchněte párátky, celé kuřátko pak svažte a dejte péct.
Na úvodní vysokou teplotu pečte jen 10–15 minut, poté snižte na 140 °C. Až bude kuřátko upečené (poznáte například podle toho, že nohy jsou při zahýbání v kloubu volné), zvyšte opět teplotu a dopečte kůrčičku.
Před porcováním dejte kuřátku 10 minut pokoj (v alobalu). Šťáva se v mase pěkně rozloží.
Pokud chcete rovnoměrně propečené kuřátko, pečte ho na roštu. Pod něj položte pekáč s trochou vody, abyste zachytili výpek.