Na Velikonoce by na našem stole nemělo chybět mladé maso, třeba právě jehněčí, které je jemné a málo tučné. Letos můžete vsadit na osvědčený recept Vojty Fňukala – Pomalu pečené jehněčí kolínko na kořenové zelenině, cherry rajčatech a červeném víně.
K pečenému kolínku se skvěle hodí jemná domácí bramborová kaše.
Nejdříve si rozehřejte troubu na 140 °C. Tenkým nožem prošpikujte jehněčí kolínka česnekem, osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu nakrájejte na kolečka a spolu s cibulí, česnekem, cherry rajčátky, bylinkami a kořením přidejte do pekáče ke kolínkům.
Podlijte červeným vínem a vývarem a nechte pomalu dusit v troubě pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, dejte pryč pokličku a nechte dopéct pro barvičku. Kolínka a zeleninu vyndejte z pekáče a nechte výpek vyvařit do pěkné omáčky. Nakonec zjemněte máslem, osolte a opepřete.
Oškrábané brambory pokrájejte na zhruba třícentimetrové kostky a dejte uvařit do osolené vody. Měkké brambory sceďte a prolisujte lisem na brambory nebo rozšťouchejte. Metličkou nebo šťouchadlem vmíchejte máslo a poté postupně vmíchávejte horké mléko. Dochuťte solí.
Jehněčí kolínko podávejte na bramborové kaši se zeleninou, překápněte omáčkou z výpeku a dozdobte rozmarýnem.
Jehněčí kolínka z ekofarmy pořídíte v našich prodejnách.