logo

Když je školní jídelna zavřená

Kvůli vládnímu nařízení a vyhlášení stavu nouze zavřely ve středu 11. března základní a střední školy a s nimi i školní jídelny. Školáky čeká minimálně 30 dní doma a rodiče náhle musí řešit řadu nečekaných situací. Mezi ně se počítá i starost o to, jak nahradit zrušené obědy ze školních jídelen. Abychom s tím rodičům trochu pomohli, připravili jsme několik tipů, jak se s nenadálou situací vypořádat.

Podle informací, které máme v době psaní tohoto článku k dispozici, mohou rodiče dětí mladších 10 let požádat o tzv. OČR (ošetřování člena rodiny), které jim vystaví a potvrdí ve škole. Děti starší se podle názoru vlády dokážou doma ohlídat samy. Tím vznikají dvě základní skupiny rodičů – ti, kteří zůstávají s dětmi doma, a ti, kteří normálně chodí do práce. Proč to popisujeme? No protože se u těchto dvou skupin liší strategie přípravy obědů. První skupina zvládne oběd připravovat čerstvý, druhá může vsadit na několik variant. Pojďme si je rozebrat.

Ať si to ohřejí v troubě

Vraťte do oběhu kdysi populární „nechám ti jídlo v kastrůlku v troubě a ty si to ohřeješ“. Díky tomu, že většina domácností je dnes vybavena troubami mikrovlnnými, zvládne si oběd ohřát i prvňáček. Oběd uvaříte večer předem. Časovou náročnost vykompenzuje to, že si svůj díl jídla můžete vzít s sebou do práce. Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte například Gratinované brambory s brokolicí  nebo Španělskou tortillu z našeho webu.

Nejlépe se ohřívají polévky. Třeba česnečka. Koukněte k nám na web do Receptů, kde si všechny polévky můžete jednoduše vyfiltrovat.

Čím můžeme prospět my?

Pokud se vám nechce každý den vařit, v našich prodejnách najdete například hotové Lasagne Bolognese, které stačí ohřát. A pokud svému školákovi koupíte některý z našich hotových salátů, nemusí se nic ani ohřívat. Jsme si vědomí toho, že – jak praví klasik – salátem přátele nezískáš, ale v rámci pestré stravy to snad projednou přežijí 🙂

Nedávejte ryby, učte rybařit

Školákům druhého stupně (o středoškolácích nemluvě) nemusíte podstrojovat. Vybavte je receptem a zavelte: Uvař si sám! Inspiraci můžete najít i na našem webu v již zmíněné sekci Recepty.

Jednoduché těstoviny s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou zvládne i kuchař-začátečník. Uvařit brambory je jednoduché. A jak si poradit s přípravou rýže? Návod je tady. K rýži doporučujeme třeba mexické Chilli con carne, ale bez masa. Takže vlastně Chilli sin carne, jehož autorkou je Veronika Koko Šmehlíková.

Přejděte na anglo-americký systém

Jestli nejste zrovna zastánci ohřívaného jídla, připravte dětem studený oběd (nebo spíš větší svačinu) a hlavní jídlo dne připravujte až večer. Není to podle starého přísloví „Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej svému nepříteli“, ale školní jídelny nebudou zavřené věčně. A ze společného (pod)večerního jídla můžete udělat hezkou rodinnou tradici.

Zapojte školáky do vaření

Pokud s dítětem nebo dětmi zůstáváte doma, svěřte jim přípravu oběda. Oškrábat brambory, nakrájet mrkev a podobné jednoduché úkony zvládne s láskyplným vedením každý. Vy budete mít s vařením míň práce a děti se budou cítit užitečně.

Přejeme vám v následujících časech především hodně zdraví.

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.