Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 2 – 3 hodiny
Pro 4 osoby
Kohouta omyjeme a řádně nasolíme, opepříme. Do pekáčku dáme máslo, přidáme slaninu a kohouta opečeme ze všech stran. Přidáme šalotku a zalijeme červeným vínem.
Pečeme při 180°C 2 – 3 hodiny, do měkka.
Během pečení nezapomeneme podlévat vodou.
Uvaříme brambory, necháme vychladnout a rozmixujeme s máslem a žloutkem. Naplníme cukrářský pytel a tvarujeme bochánky, které klademe na pečící papír.
Před pečením potřeme žloutkem a posypeme hrubou mořskou solí.
Pečeme v troubě do zlatova.
Můžeme doplnit ještě orestovanými žampiony.
Ke kohoutovi doporučujeme francouzské víno: Marquis de Bordeaux AOC 2010, Bordeaux