Kolby
Kolby založil Oldřich Drápal v roce 1997, nyní je vinařství vlastněno skupinou J&T. Název získalo podle stejnojmenného svahu, který se nachází v těsné blízkosti vinařství, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Historie pěstování vinné révy na kopci Kolby sahá podle písemných záznamů do období panování krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokazují, že réva na Kolby mohla růst dokonce už ve 2. století.
Ideální lokalita
Hlinité spraše velké výhřevnosti a jedinečné mikroklima vytváří typický stepní terroir, který se výrazně a neopakovatelně odráží v chutích i vůních všech našich vín. A to od mladých, lehkých vín se svěží kyselinkou až po vyzrálá plná a minerální vína.
Pouzdřanská step
Toto území je chráněno od roku 1946 a patří mezi nejstarší chráněná území na Moravě. Najdeme zde velké zastoupení vzácné fauny a flory. Z říše rostlin stojí za zmínku stepní běžci – katrán tatarský, který v době květu zdáli připomíná pasoucí se ovce. Dále kavyl sličný, pelyněk Panćicův nebo kozinec bezlodyžný. Z fauny mají své rozsáhlé zastoupení bezobratlí. Mezí motýli je to ostruháček česvinový a mezi brouky kriticky ohrožená majka uralská, která má zde mimořádně početné zastoupení.
Naše vinice
Na rozloze téměř 40 hektarů pěstujeme 9 bílých a 3 modré odrůdy. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Pinot blanc a Chardonnay. Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, co nejšetrnějším způsobem. Keře zásadně nepřetěžujeme a celoročně se staráme o jejich správné zdraví a výživu.
Vína
Při výrobě vín spojujeme moderní metody s tradičními postupy. Abychom dosáhli co nejlepších výsledků, uplatňujeme ruční sběr, šetrné lisování a filtraci, maceraci na slupkách, řízenou fermentaci, zrání na jemných kalech a samozřejmě hygienickou čistotu provozu.
Řada Classic
Edici Classic tvoří mladá svěží vína s nižším obsahem alkoholu, vyráběná v nerezových nádobách. Hlavními představiteli edice Classic jsou Sauvignon, Rulandské šedé, Hibernal, z modrých odrůd pak zejména Modrý Portugal
Řada Selection
Vyšší řadu Selection, vlajkovou loď vinařství, tvoří vína odrůd Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Pinot blanc, Veltlínské zelené, Tramín červený a cuvée Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Vinifikace bílých vín probíhá částečně na dubových sudech o objemu 600 litrů. Pro modré odrůdy se kromě velkých sudů používají i barrique sudy o objemu 225 litrů. Na trh jsou vína uváděna nejdříve po 12 měsících od sklizně.
Sparkling
Jsou to osvěžující, perlivá vína s velmi příjemnou ovocnou vůní, vyrobené z vlastních ručně sbíraných hroznů. Fermentace probíhá v nerezových nádobách. Zajímavostí je, že pro nasycení vína jsme použili vlastní oxid uhličitý, který jsme za využití speciální technologie najímali ve vinařství přímo z kvasících moštů. Takže žádný CO2 z fosilních zdrojů, ale čistý plyn, který vznikl na bázi přirozeného procesu fermentace.