Za recept děkujeme Matyho chálce!
Do poloviny vlažného mléka dáme cca 1ČL cukru, rozdrobíme droždí a lehce zaprášíme moukou. V teple necháme cca 15 minut vzkypět.
Mezitím do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr (i vanilkový), sůl, citronovou kůru, (badyán), žloutky, rozpuštěné máslo, rozinky i s rumem (přiměřené množství – max 0,05l) a nakonec droždí v mléce a zbytek mléka.
Řádně promícháme a hněteme minimálně 10 minut.
Zakryjeme utěrkou či folii a necháme kynout (těsto při prvním kynutí musí svůj objem zdvojnásobit).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál , rozdělíme na dvě části a obě části přehněteme do hladka (těsto spadne, ale vůbec se toho nebojte).
Vytvarujeme v dlaních bochánky a těstem na válu otáčím a zároveň podhrnujeme těsto dolů. Vzniknou nám pěkné, hladké a vysoké bochánky.
Uložíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dokynout (u kvasnic stačí většinou 30 -40 minut).
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do vyhřáté trouby na 185 celsiusů 25 -30 minut.
Správně se má před pečením naříznout mazanec do kříku ostrým nožem – ideálně žiletkou.
Pokud nebudete dávat rum, tak dejte trochu více mléka, ale počítejte s tím, že může kynout maličko déle.
Badyán je hodně výrazný a někdo ho nemá rád, ale viděl jsem do mazance strouhat i muškátový oříšek, takže se nebojte a udělejte si to jak to máte rádi 🙂