Uvařte si peruánské národní jídlo – hovězí nudličky v červené rajčatové omáčce, které v Peru jedí zásadně s rýží i s hranolky. Peruánská kuchyně je velmi bohatá a mísí se v ní vlivy indiánské, evropské i orientální. Recept z peruánské kuchařky vybrala Veronika Koko Šmehlíková z Menu od Koko.
Maso nakrájejte na nudličky nebo menší kousky jako na guláš a nechte alespoň půl hodiny temperovat na pokojovou teplotu.
Mezitím pokrájejte cibuli na půlkolečka, nakrájejte rajče na větší kusy (vynechejte případný tuhý střed).
Rozpalte pánev s olejem. Nejdříve zprudka zatáhněte maso. Snažte se s ním první minutu moc nehýbat, ať nezačne pouštět šťávu. Pak rychle otočte tolik kousků, kolik jen půjde, a zas vyčkejte. Když už vidíte opečené strany a minimum syrových míst, ztlumte oheň, přidejte šalotku a po chvilce i rajčata. Osolte (mírně, i sojovka je hodně slaná) a opepřete. Přidejte další ingredience kromě chilli omáčky a provařte 2 minuty.
Ochutnejte. Případně ještě dosolte a dopepřete. Nyní přidejte i omáčku dle chuti. Ale opatrně – po troškách.
Servírujte s čerstvým koriandrem a rovnou s oběma tradičními přílohami – rýží a hranolky.