Masopust byl odjakživa obdobím, kdy jsme se před jarem naposledy pořádně nadlábli. Spotřebovali jsme všechno maso a tučné jídlo a pak šest týdnů detoxikovali a čekali na svátky jara (a zmrtvýchvstání Ježíše Krista). I sladká tečka tedy o fašanku musela být tečka o velikosti minimálně 72 bodů a musela být psána tučně.
Přesně takový je recept Veroniky Koko Šmehlíkové, autorky blogu Menu od Koko.
Do rendlíku nalijte sladší bílé víno a přiveďte k varu. 50 ml mléka smíchejte s vanilkovým pudinkem. Přilijte k vroucímu vínu a prošlehejte metličkou. Když hmota začne houstnout (trvá to jen chvilku), přidejte i kysanou smetanu. Ztlumte plamen a občas zamíchejte.
Vedle začněte zvolna rozehřívat další rendlík nebo pánev. Nalijte minimálně 4 cm vysokou vrstvu oleje na smažení.
K měkkému tvarohu z kostky do misky přidejte vejce a trochu mléka a pomocí stěrky rozmíchejte. Smíchejte i sypké ingredience – hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva a vanilkový cukr.
Nezapomeňte občas míchat lehce bublající omáčku. Ochutnejte a oslaďte vanilkovým nebo třtinovým cukrem. Nechte spojit všechny chutě, přiklopte pokličkou a vypněte plotýnku.
Propracujte všechny ingredience na těsto do tužší, lepkavé konzistence. Do jiné čisté misky vsypte trochu hladké mouky a přemístěte tam bochník těsta. Maličkým množstvím mouky ho i „pocukrujte“. Důkladně si očistěte ruce a zkuste, jak horký je olej (ne rukama!). Na lžíci vezměte kousek těsta a zkuste, co se stane. Olej kolem nočku by měl ihned vřít a tvořit bublinky.
Smíchejte moučkový cukr se skořicí na pozdější obalení nočků.
Vraťte se ke zkušebnímu nočku. Když bude už pořádně zlátnout, je čas ho vyndat a pustit se do smažení naostro. Sázejte do oleje jeden noček za druhým pomocí polévkové lžíce, dávejte jich do oleje jen tolik, aby na hladině měl každý svůj prostor. Po chvilce je obraťte. Noček se bude smažit celkem asi minutu až dvě, řiďte se podle barvy. V průběhu začněte rovnou i přihřívat omáčku.
Hotové nočky vyndejte na papírovou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný olej. Pak je hoďte cukru se skořicí, obalte a oklepejte přebytek.
Servírujte na dezertním talířku spolu s mističkou plnou horké omáčky.
Pokud máte fritovací hrnec, nastavte ho na 160 °C a recept bude přímo bleskový.