logo

Originální kavkazský šašlik

Klasika kavkazské kuchyně. Trik podle Svetlany Mironovové, která na Kavkaze vyrůstala, je v naložení masa s cibulí, kořením a bylinkami přes noc. Cibule pustí šťávu, která přejde do masa. Pak stačí krátká příprava nad dřevěným uhlím na speciálních dlouhých plochých jehlách (šampurech).

jak na to?

1Nakrájejte maso a cibuli

Maso nakrájíme na kostky cca 3×3 cm. Cibuli nakrájíme na měsíčky.

2Směs a vrstvení

Směs na šašliky je potřeba naložit předem. Vrstvíme: vrstvu masa osolíme a na ni dáme vrstvu cibule, koření a bazalky. Takto uděláme 3–4 vrstvy. Na poslední vrstvu položíme obrácený talíř, který zatížíme něčím těžkým (kamenem, hrncem). Necháme odležet přes noc.

3Napichování na jehly

Maso napícháme na šašlikové meče (mohou být i špízové jehly). Mezi maso napícháme kolečka lilku, kousky papriky, plátky brambor, případně měsíčky cibule.

4Grilování

Grilujeme na středně rozehřátém grilu doměkka, v průběhu otáčíme (celkově cca 20–30 minut).

5Stahování masa ze špízů

Maso z mečů se stahuje s pomocí dvou patek chleba (abyste se nespálili).

co budeme potřebovat?

  • 1 kg jehněčí kýty
  • 1 kg cibule
  • svazek bazalky (možno použít i sušenou)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • chilli (nemusí být)
  • sůl
  • 2–3 menší lilky nakrájené na 1cm kolečka
  • 3 silnostěnné papriky nakrájené na kostky
  • 3 cibule nakrájené na měsíčky
  • 4 střední brambory nakrájené na 0,5cm kolečka

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.