Doba přípravy
Maso ossobuco: 90 minut
Rizoto příprava: 10 minut + doba vaření: 20 minut
Suroviny pro 4 osoby
Maso omyjeme a nařízneme postranní blánu, aby se při pečení nezkroutilo. Maso osolíme a opepříme. Poté maso zaprášíme hladkou moukou. Do hrnce nalijeme olivový olej a rozpálíme. Vložíme maso a pečlivě ho opečeme z obou stran.
Připravíme si zeleninu na “boquet garni”. Zelenou část pórku opláchneme a zabalíme do ní tymián, bobkový list a petržel, převážeme kuchyňským provázkem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Maso po opečení vyndáme z hrnce, do výpeku dáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme česnek. Chvíli restujeme a přidáme zeleninu nakrájenou na kostky. Přidáme česnek a chvíli restujeme. Poté přidáme řapíkatý celer. Za chvilku přidáme k zelenině protlak a po minutce zalijeme vínem, přidáme pórek s kořením a zalijeme vývarem.
Jak se vše zavaří, vložíme zpátky maso, stáhneme oheň a pod pokličkou dusíme 20 až 30 minut. Poté poklici sundáme a necháme dopéct v troubě do měkka. Vyjmeme maso a omáčku přecedíme a dochutíme solí a pepřem.
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a po chvilce nasekaný česnek. Hned nasypeme rýži a vše chvíli restujeme. Přidáme šafrán a zalijeme bílým vínem a trochou vývaru. V průběhu vaření postupně přidáváme vývar a rýži uvaříme na skus neboli al dente. Sundáme z ohně, přidáme k rýži nastrouhaný parmazán a studené máslo nakrájené na menší kostky Dochutíme solí a pepřem.
Na rizoto položíme ossobuco a přelijeme omáčkou.
Ozdobíme snítkou tymiánu.
K rizotu se výborně hodí víno z vinařství Marcinčák Sauvignon Blanc.