logo

Ossobuco se šafránovým rizotem

Doba přípravy

Maso ossobuco: 90 minut

Rizoto příprava: 10 minut + doba vaření: 20 minut

 

Suroviny pro 4 osoby

jak na to?

1.Příprava masa

Maso omyjeme a nařízneme postranní blánu, aby se při pečení nezkroutilo. Maso osolíme a opepříme. Poté maso zaprášíme hladkou moukou. Do hrnce nalijeme olivový olej a rozpálíme. Vložíme maso a pečlivě ho opečeme z obou stran.

 

2.Příprava zeleniny

Připravíme si zeleninu na “boquet garni”. Zelenou část pórku opláchneme a zabalíme do ní tymián, bobkový list a petržel, převážeme kuchyňským provázkem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Maso po opečení vyndáme z hrnce, do výpeku dáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme česnek. Chvíli restujeme a přidáme zeleninu nakrájenou na kostky. Přidáme česnek a chvíli restujeme. Poté přidáme řapíkatý celer. Za chvilku přidáme k zelenině protlak a po minutce zalijeme vínem, přidáme pórek s kořením a zalijeme vývarem.

Jak se vše zavaří, vložíme zpátky maso, stáhneme oheň a pod pokličkou dusíme 20 až 30 minut. Poté poklici sundáme a necháme dopéct v troubě do měkka. Vyjmeme maso a omáčku přecedíme a dochutíme solí a pepřem.

3.Příprava rizota

Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli a po chvilce nasekaný česnek. Hned nasypeme rýži a vše chvíli restujeme. Přidáme šafrán a zalijeme bílým vínem a trochou vývaru. V průběhu vaření postupně přidáváme vývar a rýži uvaříme na skus neboli al dente. Sundáme z ohně, přidáme k rýži nastrouhaný parmazán a studené máslo nakrájené na menší kostky Dochutíme solí a pepřem.

 

 

Na rizoto položíme ossobuco a přelijeme omáčkou.

Ozdobíme snítkou tymiánu.

 

Náš tip

K rizotu se výborně hodí víno z vinařství Marcinčák Sauvignon Blanc.

108934

co budeme potřebovat?

  • 4 plátky masa ossobuco
  • 1 snítka tymiánu
  • 3 listy bobkového listu
  • 1 stonek ploché petržele
  • 1 pórkový list
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • hrst hladké pšeničné mouky na obalení masa
  • olivový olej
  • 1 lžíce rajčaového protlaku
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • vývar na podlití
  • Na rizoto
  • 400 g rýže arborio
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetku šafránu
  • 60 g parmazánu
  • 100 g másla
  • 1,2 l vývaru
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • sůl na dochucení

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.