Perník plný ořechů a sušeného ovoce, které můžete měnit podle vaší chuti, je neoddělitelnou součástí Vánoc hlavně v Itálii. Zkuste si ho doma i vy. Vydrží i několik týdnů zabalený ve fólii, ale můžete ho nechat klidně odpočívat v chladu v krabici a potom nechat při pokojové teplotě povolit, aniž byste si vylámali zuby 🙂
Za recept děkujeme skvělé Báře z blogu Máma peče doma.
Troubu rozpalte na 150 °C a kulatou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem (pokud nemáte 18 cm, můžete použít i 20 cm).
Vyloupejte pistácie, které spolu s mandlemi, fíky a meruňkami nakrájejte na co nejmenší kousky. Poté je smíchejte s moukou, skořicí a perníkovým kořením. Čokoládu nalámejte na kousky do větší mísy a dejte na stranu.
Do kastrůlku dejte dohromady med s cukrem a na mírném plameni zahřívejte. Míchejte, dokud nebude směs tvořit celek a cukr nebude rozpuštěný.
Med vylijte na čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté přidejte k čokoládě a medu moučnou směs a promíchejte dohromady (směs hodně lepí, takže nemíchejte rukou, ale lžící nebo vařečkou).
Vše vsypte do formy a navlhčenýma rukama těsto vtlačte do stran tak, aby pokrývalo celou formu. Pečte 30 minut.
Nechte přes noc vychladnout, poté pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.