Na Martina či na Petra…kachna je prostě česká klasika, která čas od času vůbec neuškodí 🙂
Děkujeme Matymu za recept, jak upéct kachnu bez konfitování.
Kachnu očistíme, odřízneme křídla (necháme jen první kost), krk, přebytky kůže.
Z odříznutých částí a případně jater, žaludku apod. uděláme během pečení cca 400 ml vývaru.
Očištěnou kachnu řádně nasolíme, lehce opepříme a bohatě zasypeme kmínem. Toto vše zevnitř i zvenku. Kachnu tak jak je, bez jakéhokoliv podlévání, dáme na plech a následně do trouby vyhřáté na 165 celsiusů. Pečeme na horký vzduch po dobu 2,5 -3 hodin (podle velikosti kachny). Po celou dobu pečení s kachnou vůbec nic neděláme, žádné polévání, otáčení apod..
Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče a necháme ji 15 minut odpočinout – mezitím slijeme opatrně čisté vypečené sádlo (a kachnu fotografujeme :-P, poznámka fotografa). V pekáči necháme jen spodní část výpeku. Naředíme horkým vývarem a za pomoci stěrky dostaneme ode dna s stěn všechnu tu dobrotu.
Naředěný výpek slijeme přes sítko do kastrůlku a zredukujeme na polovinu. Tím získáme luxusní kachní šťávu.
K čemu se hodí? Šoulet, knedla bramborová, lokše, zelí, bramborový závin, knedla chlupatá, knedla housková.
Kachnu můžete také umístit na mřížku a pekáč na vypečený tuk umístit pod ní (bezkontaktně).
Pokud máme rádi nasládlé chutě, tak dovnitř kachny dáme 2 očištěná nakrájená jablka, cibuli, česnek a bylinky. Ideální je kůži sešít a vše to během pečení zůstane v kachně a vzájemně si to předá chutě a vůně.