Léto je skvělé v tom, že na zahradě roste úplně všechno, na co si jen vzpomenete. A jednou ze surovin je i dýně a polévek je všude plno, tak si zkuste připravit dýňové pyré, které Vám vydrží v lednici 3 týdny a můžete ho použít do koláčů, do snídaňové kaše nebo do francouzských toastů.
Dýni si omyjte, nakrájejte, vydlabejte a dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180°C asi 45-50 minut.
Po upečení vydlabejte z dýně dužinu a slupku vyhoďte.
Všechny ingredience včetně dýně, dejte do nepřilnavého hrnce, nebo do pánve a na mírném plameni míchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Nechte směs za občasného míchání cca 15 minut vařit. Směs by neměla příliš bublat.
Po 15 minutách směs ochutnejte a případně doslaďte, nebo přidejte citrónovou šťávu.
Troubu rozpalte na 180°C a menší pekáček si vymažte máslem.
Vánočku nakrájejte na kostičky a dejte ji stranou.
Ve větší nádobě smíchejte vejce, mléko, dýňové pyré a perníkové koření, dokud nebude směs kompaktní.
Do pekáčku dejte vánočku, zalejte ji směsí, posypte nasekanými ořechy, posypte třtinovým cukrem a dejte péct na 40 minut.
Servírujte s ovocem nebo jen s javorovým sirupem.