Pečivo do nové prodejny MY FOOD Market v Hradci Králové dodává Naše DOBRÁ pekárna, která sídlí ve malé vesničce s malebným názvem Třibřichy. „Snažíme se stále vymýšlet něco nového, čím bychom překvapili naše zákazníky, ale i sebe,“ říká majitelka pekárny Kateřina Cibulková.
Pekárna je držitelem ocenění Regionální potravina Pardubického kraje, byla také zapojena do programu Skutečně zdravá škola. A v Hradci jsme jediné místo, kde pečivo z této sympatické rodinné pekárny dostanete.
Z čeho jste čerpali znalosti a vědomosti pro pečení?
Náš příběh začal tím, že jsme si jednoho dne přinesli domů od kamarádky kvásek a upekli náš první chléb. Štěstím začátečníka se povedl a my byli nadšení jeho úžasnou chutí. Následovala smršť čerpání informací od českých foodblogerů, především pana Cuketky a Julky Fischerové alias Maškrtnice. Dalším zdrojem byla FB skupina PečemPecen. Následovaly zahraniční weby o pečení, dorazily nám ze zahraničí první knihy. Vše doprovázely hodiny a hodiny strávené hnětením a pečením. Většinu času jsme věnovali ladění receptů a ochutnávání. Vše do sebe začalo zapadat.
Absolvovali jste nějaké klasické pekařské vzdělání?
Ne a je to zřejmě lepší ☺. Kráčíme svojí cestou, ke všemu si přicházíme vlastní zkušeností a praxí a radami kamarádů, známých – pekařů, kteří nás oslovují svým umem a řemeslem. Nicméně bychom rádi absolvovali nějaký workshop řemeslného pečení v zahraničí.
Co všechno ve vaší pekárně pečete?
Momentálně pečeme pravidelně šest druhů chlebů ze živého žitného kvasu a bagety z pšeničného kvasu a dále pak i speciality na zakázku. Snažíme se stále vymýšlet něco nového, čím bychom překvapili zákazníky, ale i sebe.
Co je pro vás při pečení nejdůležitější?
Velmi důležitá je pro nás kvalita, což je potřeba chápat jako komplexní proces. Potřebujete kvalitní suroviny. Z mizerné mouky dobrý chléb neupečete. Pro mouku si jezdíme přímo do mlýna, ostatní ingredience si vybíráme sami a nejlépe z lokálních zdrojů. Jelikož klademe důraz na co nejvyšší podíl ruční práce, nejvíce práce u nás odvedou ruce pekaře, který rozumí chlebu a jednotlivým procesům na řemeslné úrovni. Nesmí chybět nadšení a radost z pečení, chtít se stále učit něco nového. A v neposlední řadě jsme rádi za zákazníky, kteří dokáží ocenit kvalitu a kupují si naše chleby a bagety.
Mění se podle vás vztah Čechů k pečivu? A pokud ano, jak?
Určitě se mění, je tu jednoznačný příklon ke kvalitnímu chlebu a pečivu. Rostoucí počet zákazníků v obchodech, do kterých dovážíme, a pravidelně vyprodaný stánek na jarmarcích a trzích nás o tom přesvědčuje. Vznikají různá sdružení, hodně lidí si peče chléb doma, chodí k nám pro rady.
Naše chleby dodáváme i do škol a školek, takže se začíná konečně přemýšlet i zde. Ve školce, kterou navštěvuje náš nejmladší synek, pečou děti pravidelně v pátek každý svůj chléb, který si slavnostně odnášejí v plátěném sáčku domů. Vidíme to velmi pozitivně.