Cituji našeho dodavatele a zároveň autora receptu Matyho chálka: „Možná si budete ťukat na čelo, co to sem cpu. Ale navedl mě na to synovec, který se onehdá ptal jak vařím tu skvělou rýži, no tu co jsem dělal k jablečnému guláši (rozuměj k šafránovému soté 🙂
Takže zde nabízím zcela jednoduchý a základní postup …“
Najdeme si co nejširší pánev, ke které máme pokličku. V pánvi rozehřejeme olej.
Přidáme rýži (nijak neproplachujeme) a opatrně promícháme, aby se zrníčka „obalila“ olejem. Po minutě přidáme vodu (dvojnásobek objemu rýže).
Promícháme, přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme 12 minut.
Od doby, co přiklopíme pánev pokličkou, již nemícháme, o nic se nestaráme a v klidu si připravíme něco k rýži. Nebojte, nepřipálí se ani nerozvaří.
Po 12 minutách bude rýže poměrně sypká. Pokud si chcete připravit rýži lepivější, tak prodloužíte dobu varu o 1–2 minuty a můžete dát o 10 % více vody. Toto je naprostý základ, samozřejmě můžete přidat do rýže oblíbené koření, cibulku atd. Místo vody můžete na vaření rýže samozřejmě použít i slabší vývar.