Recept na vegetariánský burger od Dětem zdravě.
Droždí a cukr rozpustíme v ohřátém mléce a přilejeme do mísy, kde je připravená mouka, vejce, rozpuštěné máslo a sůl – hmotu propracujeme na hladké nelepivé těsto.
Přikryjeme ho utěrkou a necháme hodinu v teple kynout, v polovině času těsto rukama znovu propracujeme.
Poté z těsta odkrajujeme kousky o zhruba 90 g a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme hladké kulaté bochánky bez viditelných spár (+ dostatečně od sebe vzdálené) – plech přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout.
Poté potřeme rozšlehaný vejcem a posypeme mákem či sezamem (nebo necháme bez posypu).
Pečeme v troubě vyhřáté na 200C asi 12 minut dozlatova.
Oloupanou syrovou řepu nastrouháme najemno a pořádně z ní vymačkáme co nejvíc tekutiny.
Přidáme k ní vločky, vajíčka, prolisovaný česnek, tymián, petržel, sůl a pepř a pořádně promícháme – necháme 20 minut odležet, aby vločky nasákly.
Z řepové hmoty vytvarujeme placičky a ty buď smažíme nebo pečeme v troubě.
„Hamburgery“ obložíme např. ledovým salátem, rajčetem a zakysanou smetanou smíchanou s trochou prolisovaného česneku 🙂