Za recept děkujeme Matyho chálce!
Připravíme si zcela běžným způsobem základní rissoto.
Na pánev či do hrnce se silným dnem dáme rozpustit polovinu másla.
Přidáme na drobno nakrájenou šalotku a minutku zarestujeme.
Přisypeme rýži a cca 2 minutky jí opékáme.
Zalijeme bílým vínem a necháme zcela odvařit.
Následně malou naběračkou postupně přiléváme vývar (vařící). Vždy jedna naběračka, promíchat a nechat odvařit. Stále dokola dokud není rýže napovrchu měkká a uprostřed jen maličko tvrdá (skoro neznatelně).
Mezitím si medvědí nakrájíme na drobné kousky (lístky), proplácheme a vložíme do cca 200ml horkého vývaru.
Po minutě přidáme smetanu, dotáhneme k varu a vše perfektně rozmixujeme ponorným mixérem.
Přidáme vyloupaný mladý hrášek, prohřejeme asi minutu a vše vmícháme do základu na rissoto.
Vmícháme nastrouhaný parmazán. Pokud chceme konzistenci ještě krémovější, tak na závěr vmícháme zbytek másla, ale je potřeba si uvědomit, že zde máme už smetanu.
Pokud máme super mladé hráškové lusky, tak je možno je celé opláchnout, rozkrájet na menší kousky a na pánvi s plátkem másla a trochou cukru nechat lehce zkaramelizovat a vmíchat místo vyloupaného hrášku. Hrášek můžeme zaměnit za grilovaný chřest (bílý i zelený) nakrájený na kousky.