Kdyby se dal hlavní gastronomický trend roku 2022 shrnout do jedné věty, zněla by asi nějak takto: „Budeme víc přemýšlet o tom, co nakupujeme, co vaříme a co jíme.“
Klíčová slova, která budou ovlivňovat naše letošní stravování, jsou: #NávratKeKvalitě #RostlinnéAlternativy #Umami #Reduktariánství #Fermentace a (ať chceme, nebo nechceme) #Inflace
Pojďme si je rozebrat jedno po druhém.
Tohle je trend už nějakých deset dvanáct let. Čím dál víc lidí se díky popularizaci a příběhům jídla víc a víc zajímá o původ toho, z čeho budou čerpat svou životní energii. BIO, eko a fér přestávají být hanlivé nálepky. Lidé totiž pochopili, že jídlo bez těchto nálepek často pochází z eticky problematické a dlouhodobě neudržitelné intenzivní zemědělské produkce. A že jídlo s nálepkou BIO je kvalitní a opravdové jídlo, jaké tu bylo před příchodem masové industrializace zemědělství.
V souvislosti s udržitelností budeme čím dál víc řešit rostlinné zdroje bílkovin. Omezit maso jako hlavní zdroj živočišných proteinů se ukazuje být etické, ohleduplné a environmentální rozhodnutí, které volí stále víc lidí z euroamerické kulturní oblasti (nebo chcete-li z rozvinutých západních zemí). Jde o energetickou a emisní náročnost produkce masa a její dopady na globální klima. Také jde o normální lidský soucit se zvířaty. Nemusíme se přes noc stát vegany, ale nemusíme si ani dávat maso pětkrát denně. V neposlední řadě je totiž k trávení masa potřeba spousta energie. A co vyžaduje energii, to spolehlivě unaví. Proto se dnes objevuje čím dál víc vegeburgerů, ale taky se normálně zařazují luštěniny do jídelníčků. Koneckonců rok 2022 je ve znamení oslav 200. výročí narození Johanna Gregora Mendela, augustiniána a vědce, který proslul svými experimenty s… ano, hrachem!
Pátá chuť se nejčastěji překládá jako lahodná, ale jde prostě o masovou chuť. A kde najít masovou chuť bez masa? Když se rozhodnete usilovat o umami bez masa, máte docela na výběr. Dodá vám ji například sójová omáčka, sušená rajčata, houby, olivy, miso polévka nebo obecně fermentované potraviny. A to nás přivádí k dalšímu klíčovému trendu letošního roku.
Fermentace je nutriční i chuťový upgrade. Spousta lidí si vyrábí doma kimchi, kvašené zelí, dokonce i miso pastu, s pomocí vakuovačky nebo kvasné zátky fermentuje zeleninu… Je to zdravé. Je to chuťový experiment. A je to zábava. Pokud nechcete doma fermentovat sami, tak si kimchi, kysané zelí a další fermentované potraviny si můžete koupit u nás.
Očekává se, že s rostoucí inflací bude zdražovat všechno. A to ovlivní i obsah našich talířů. Není potřeba brát to z pesimistického konce – zkusme se na to podívat pozitivně. Tak třeba přijdou do módy dříve přehlížené levnější potraviny. Místo avokáda si na chleba namažeme pomazánku z fazolí (nebo z hrachu, na počest opata Mendela). Místo lososa si dáme pstruha nebo kapra (a trošku si vyhrajeme s přípravou – i z kapra se dá vytvořit lahodné jídlo). A tak dále, a tak podobně. Budeme zkrátka o jídle muset více přemýšlet, čímž se vracíme k úvodu tohoto článku.
Inspiraci vám budeme přinášet i na těchto stránkách. Doporučujeme taky mrknout na Instagram na hashtag #skromnejidlo.
Přejeme šťastný a chutný rok 2022!