logo

Svatomartinská husa

Počet porcí: 4
Příprava: 4 hod.

jak na to?

1Husa

Husu očistíme od zbytků peří. Odřízneme křídla, krk a přebytečný tuk – vše vložíme do pekáče s vodou. Husu řádně osolíme, posypeme kmínem, naplníme jablky a položíme na rošt v troubě (díky roštu nemusíme husu nijak otáčet, teplo k ní může ze všech stran). Pod husu na dno trouby dáme pekáč s vodou a odřezky. Pára vznikající při pečení zabrání vyschnutí masa a do pekáče nám také bude odkapávat tuk z husy. Pečeme při teplotě 130–140 °C cca 3–4 hodiny. Když je husa hotová, vyndáme z pekáče všechny odřezky a výpek zredukujeme tak, aby z něj zbyl jen tuk. Následně jej zaprášíme moukou, zalijeme kuřecím vývarem, rozmícháme a řádně provaříme.

2Bílé zelí

Bílé zelí od Lázničky
2 cibule
50 g hladké mouky
2 lžíce sádla nebo 4 oleje
cukr krystal
ocet
bobkový list
nové koření
sůl, pepř
kuřecí vývar nebo voda

Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na sádle do sklovata a přidáme zelí. Podlijeme vývarem nebo vodou a povaříme společně s kořením do měkka. Vedle toho na sádle orestujeme mouku a necháme vychladnout. Když je zelí měkké, vmícháme do něj hotovou jíšku. Dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem.

3Červené zelí

Červené zelí od Lázničky
2 cibulev50 g hladké mouky
2 lžíce sádla nebo 4 oleje
2 lžíce švestkových povidel
1 dcl červeného vína
sůl, pepř

Stejný postup jako u bílého zelí, jen místo cukru použijeme povidla a místo vývaru víno.

4Bramborové lokše

Vychladlé brambory nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl, pepř a pomalu vmícháváme mouku, až je těsto hladké a nelepivé. Z těsta ukrajujeme kousky těsta, které vyválíme na placky a nasucho je opékáme na pánvi. Ještě teplé lokše potřeme sádlem.

co budeme potřebovat?

  • 1 husa
  • 2 jablka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • kuřecí vývar
  • bílé zelí
  • 2 cibule
  • cukr krystal
  • ocet
  • bobkový list
  • nové koření
  • červené zelí
  • 2 lžíce sádla nebo 4 oleje
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 dcl červeného vína

galerie

nenechte si uniknout žádnou další akci!

Buďte první, kdo se dozví o chystaných ochutnávkách
a speciálních akcích.